Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia poprawia parametry zdrowotne już po miesiącu stosowania

Kategoria: Składniki Żywności

Zespół naukowców z Hiszpanii wykazał, że oliwa z oliwek extra virgin może poprawiać parametry zdrowotne u osób chorych na otyłość i zagrożonych rozwojem cukrzycy.

Efekty już po miesiącu interwencji

Wyniki badań opublikowane przez Hiszpanów pokazują, że wystarczy zaledwie miesiąc spożywania bogatej w substancje bioaktywne oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, by osiągnąć korzystne zmiany metaboliczne, obniżyć masę ciała i glikemię na czczo – bez konieczności wprowadzania innych zmian w diecie czy zwiększania aktywności fizycznej. Oprócz tego obecne w oliwie biofenole, oleokantal i oleokaina, przyczyniły się do podwyższenia parametrów obrony antyoksydacyjnej we krwi osób badanych. Jednocześnie odnotowano obniżenie markerów stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego.

Oliwa, ale z pierwszego tłoczenia

„W naszym badaniu, w którym wzięło udział 91 uczestników, udało się wykazać korzystny wpływ na zdrowie oliwy z oliwek extra virgin bogatej w związki fenolowe w porównaniu z oliwą zawierającą tych substancji 7-krotnie mniej. Po 30 dniach interwencji poziom stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego u osób badanych wyraźnie się zmniejszył, co dowodzi, że tego typu oliwa wpływa pozytywnie na profil zdrowotny”, podkreśla współautorka publikacji, dr Aránzazu García Borrego z hiszpańskiej Wyższej Rady Badań Naukowych (CSIC).

Oleokantal i oleokaina

Wcześniejsze doświadczenia na kulturach komórkowych i modelach zwierzęcych pokazały, że oleokantal i oleokaina posiadają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, jednak do tej pory brakowało dowodów na ich korzystne działanie u ludzi. Nowe badanie zespołu z Hiszpanii jest pierwszym, w którym oceniano wpływ tych związków na zdrowie osób z otyłością i zagrożonych rozwojem cukrzycy.

Nowy element terapii i profilaktyki?

„Rezultaty naszego eksperymentu otwierają drogę nowym badaniom na większą skalę, z większą liczbą uczestników i o dłuższym czasie trwania, w których będzie można ocenić wpływ podobnej interwencji na rozwój cukrzycy i chorób metabolicznych u pacjentów z grup ryzyka”, mówi współautorka pracy, prof. Silvana-Yanina Romero-Zerbo z Regionalnego Szpitala Uniwersyteckiego w Maladze. Niewykluczone, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia o wysokiej zawartości oleokantalu i oleokainy stanie się jednym z narzędzi służących poprawie zdrowia i prewencji cukrzycy u osób cierpiących na otyłość.

Źródła:

  1. https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(23)00212-1/fulltext
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/47506/efecto-del-aceite-de-oliva-virgen-extra-en-personas-con-obesidad-y-prediabetes?fbclid=IwAR3I3ciWEfRlKncWqo8_FUe8ezsMvIFoNAfZ4ae640DkSPCWx1Je4CK91NU
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.