Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Produkty o wysokiej smakowitości sprzyjają przejadaniu się

Kategoria: Składniki Żywności

Wyniki badań naukowych wskazują, że na większe spożycie kalorii w trakcie posiłku istotny wpływ mają produkty o wysokiej smakowitości.

Im smaczniejsze, tym bardziej tuczące?

Naukowcy z Uniwersytetu Kansas (KU) oraz Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH) w Stanach Zjednoczonych postanowili sprawdzić jakie cechy posiłków sprawiają, że niektóre z nich sprzyjają większej lub mniejszej podaży energii. „Byliśmy ciekawi w jaki sposób smakowitość jedzenia, w połączeniu z innymi czynnikami, przekłada się na ilość kalorii, którą dana osoba spożywa w trakcie posiłku”, mówi współautorka badań, dr Tera Fazzino z KU.

Cztery różne warianty diety

Na podstawie przeprowadzonych doświadczeń naukowcy z KU oraz NIH wysnuli wniosek, że wysoka smakowitość pokarmu wpływała na zwiększenie spożycia energii w przypadku czterech różnych sposobów żywienia: diety niskowęglowodanowej, diety niskotłuszczowej, diety opartej na żywności nieprzetworzonej oraz diety bazującej na produktach wysokoprzetworzonych.

Kontrola masy ciała

Rezultaty badań Amerykanów mogą okazać się istotne pod kątem zaleceń dotyczących utrzymywania prawidłowej masy ciała. Często spotykaną rekomendacją jest unikanie produktów o dużej gęstości energetycznej, takich jak ciastka czy sery, których spożywanie może prowadzić do nadmiernej podaży kalorii. Zamiast nich poleca się zwiększenie konsumpcji produktów o niskiej gęstości energetycznej, przede wszystkim warzyw i owoców. Jednak pojęcie „wysokiej smakowitości” jest dla wielu osób obce, przez co mogą one bezwiednie dodawać tego typu produkty – sprzyjające przejadaniu się – do swoich posiłków.

Bardziej świadome wybory żywieniowe

Choć żywność o wysokiej smakowitości bywa również gęsta energetycznie, wyniki uzyskane przez zespół dr Fazzino sugerują, że smakowitość sama w sobie jest niezależnym czynnikiem wpływającym na wyższe spożycie kalorii. „Mamy nadzieję, że wiedza na temat znaczenia smakowitości produktów stanie się powszechna i będzie brana pod uwagę przez konsumentów przy podejmowaniu przez nich wyborów żywieniowych (…)”, mówi badaczka.

Źródła:

  1. https://www.nature.com/articles/s43016-022-00688-4
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230130112350.htm?fbclid=IwAR21DX9fApe995ddX6D5ziZVuAXlskhAQwvwhUapUGj0vAeWKa4cUXJmPCs

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.