Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Indeks cen żywności FAO ponownie spadł w styczniu pod wpływem niższych cen pszenicy i kukurydzy

Kategoria: Biznes

Wg FAO wartość odniesienia dla światowych cen towarów spożywczych spadła w styczniu jeszcze bardziej, choć nieznacznie, na skutek spadków cen zbóż i mięsa, które z nawiązką zrównoważyły wzrost cen cukru.

Indeks cen żywności FAO, który monitoruje miesięczne zmiany międzynarodowych cen zestawu towarów spożywczych znajdujących się w obrocie światowym, w styczniu wynosił średnio 118 punktów, co oznacza spadek o 1 procent w porównaniu z grudniem i 10,4 procent w porównaniu z analogiczną wartością rok temu.

Zboża

Indeks cen zbóż FAO spadł o 2,2 procent w porównaniu z poprzednim miesiącem. Światowe ceny eksportowe pszenicy spadły w styczniu w wyniku silnej konkurencji między eksporterami i nadejścia niedawno zebranych dostaw do krajów półkuli południowej, podczas gdy ceny kukurydzy gwałtownie spadły, odzwierciedlając lepsze warunki upraw i rozpoczęcie żniw w Argentynie oraz większe dostawy USA. Z kolei notowania cen ryżu wzrosły w styczniu o 1,2 procent, co odzwierciedla duży popyt eksportowy na ryż Indica wyższej jakości z Tajlandii i Pakistanu oraz dodatkowe zakupy ze strony Indonezji.

Oleje roślinne

Indeks cen olejów roślinnych FAO wzrósł nieznacznie o 0,1 procent w stosunku do grudnia, ale nadal był o 12,8 procent niższy niż rok wcześniej, odzwierciedlając umiarkowany wzrost międzynarodowych cen oleju palmowego i słonecznikowego, kompensujący spadki cen olejów sojowego i rzepakowego. Światowe ceny oleju palmowego wynikały z sezonowo niższej produkcji w głównych krajach produkujących olej palmowy oraz obaw związanych z niekorzystnymi warunkami pogodowymi w Malezji. Tymczasem zwiększony popyt importowy nieznacznie podniósł ceny oleju słonecznikowego. Z kolei międzynarodowe ceny oleju sojowego i rzepakowego spadły odpowiednio ze względu na perspektywy dużych dostaw z Ameryki Południowej i utrzymującą się dużą dostępność oleju w Europie.

Przetwory mleczne

Indeks cen przetworów mlecznych FAO pozostał praktycznie niezmieniony w stosunku do skorygowanej wartości z grudnia i był o 17,8 procent niższy od wartości sprzed roku. W styczniu międzynarodowe notowania cen masła i pełnego mleka w proszku wzrosły głównie ze względu na wyższy popyt ze strony odbiorców z Azji, niemal kompensując spadki cen odtłuszczonego mleka w proszku i sera.

Mięso

Indeks cen mięsa FAO spadł siódmy miesiąc z rzędu o 1,4 procent w porównaniu z grudniem, ponieważ obfite dostawy z wiodących krajów eksportujących spowodowały spadek międzynarodowych cen mięsa drobiowego, wołowego i wieprzowego. Z kolei międzynarodowe ceny mięsa owczego wzrosły w związku z wysokim światowym popytem na import i niższymi dostawami zwierząt rzeźnych w Oceanii.

Cukier

Indeks cen cukru FAO w styczniu wzrósł o 0,8 procent w porównaniu z poprzednim miesiącem, co potwierdzają obawy dotyczące prawdopodobnego wpływu opadów poniżej średniej w Brazylii na zbiory trzciny cukrowej rozpoczynającej się w kwietniu, w połączeniu z niekorzystnymi perspektywami produkcji w Tajlandii i Indiach.

Rekordowa produkcja zbóż w 2023 roku

Według nowych prognoz zawartych w najnowszym raporcie Cereal Supply and Demand Brief, światowa produkcja zbóż w 2023 r. ma osiągnąć rekordowy poziom w historii wynoszący 2 836 mln ton, co oznacza wzrost o 1,2% w stosunku do 2022 r.

Globalna produkcja zbóż gruboziarnistych jest obecnie ustalona na najwyższym w historii poziomie 1 523 mln ton, po korekcie w górę o 12 mln ton w tym miesiącu. Większość rewizji odzwierciedla nowe oficjalne dane z Kanady, Chin (kontynentalnych), Turcji i Stanów Zjednoczonych Ameryki, gdzie połączenie wyższych plonów i większych niż wcześniej oczekiwano obszarów zbiorów doprowadziło do wyższych szacunków produkcji kukurydzy.

Obecnie prognozuje się, że światowe wykorzystanie zbóż w sezonie 2023/24 wyniesie 2 822 mln ton, co stanowi wzrost o 8,9 mln ton w porównaniu z prognozą grudniową i przekroczy poziom w sezonie 2022/23 o 1,2%, na co wpływa większe niż wcześniej przewidywane wykorzystanie pasz, zwłaszcza w Europie. Unii Europejskiej, a także w Australii i Stanach Zjednoczonych Ameryki.

W rezultacie prognozuje się, że globalny wskaźnik zapasów zbóż do wykorzystania w sezonie 2023/24 wyniesie komfortowy poziom 31,1 proc., przekraczając poziom 30,9 proc. w sezonie 2022/2023.

Obecnie prognozuje się, że światowy handel zbożami w sezonie 2023/2034 wyniesie 480 mln ton, co oznacza wzrost o 0,8 procent w porównaniu z rokiem poprzednim, głównie z powodu większych wolumenów handlu przewidzianych w przypadku zbóż grubych, podczas gdy światowy handel pszenicą i ryżem może faktycznie spaść.

Źródło: FAO

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.