Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiany przepisów dla eksporterów produktów rolno-spożywczych do Wielkiej Brytanii już od 31 stycznia 2024!

Kategoria: Biznes

- BTOM kategoryzuje ryzyko: Wprowadzenie Border Target Operating Model (BTOM) klasyfikuje produkty w Wielkiej Brytanii według ryzyka sanitarnego i fitosanitarnego.

- Świadectwa zdrowia od 31 stycznia 2024: Wymóg świadectw zdrowia dla niektórych importowanych produktów w celu ułatwienia procedur dla przedsiębiorców.

- Etapowe kontrole od 31 października 2024: Ostateczny model BTOM wprowadza etapy kontroli importu z Wielkiej Brytanii, minimalizując biurokrację przy importach z UE i innych obszarów.

BTOM (Border Target Operating Model) opisuje kategorie wysokiego, średniego i niskiego ryzyka dla produktów, a ta kategoryzacja zawiera szczegóły dotyczące sposobu stosowania nowego systemu sanitarnego i fitosanitarnego (SPS). Pierwsze zmiany w ramach BTOM wchodzą w życie już dzisiaj (31 stycznia). W ciągu roku będzie ich łącznie trzy.

Od 31 stycznia 2024 r. Wielka Brytania wprowadza świadectwa zdrowia dla importu niektórych produktów zwierzęcych, roślin, produktów roślinnych oraz żywności i pasz wysokiego ryzyka niepochodzących od zwierząt zgodnie z międzynarodową praktyką. Wdrażając te zmiany, stworzyliśmy radykalnie prostsze, a jednocześnie bezpieczne procedury dla przedsiębiorców przewożących towary przez granicę Wielkiej Brytanii. Ściśle współpracowaliśmy z polskimi firmami i rządem, aby przedsiębiorcy byli na to przygotowani. Jeśli jesteś właścicielem firmy w Polsce i uważasz, że te zmiany mogą dotyczyć również Ciebie, upewnij się, że znasz nowe wymogi eksportowe, które są szczegółowo określone w modelu operacyjnym Border Target (BTOM), dostępnym na stronie internetowej rządu brytyjskiego – Jennifer Tyldesley, Minister-Counsellor Economic Affairs.

W ramach tego ostatecznego modelu dodatkowe kontrole importu z Wielkiej Brytanii będą teraz wprowadzane w następujących 3 etapach:

- 31 stycznia 2024 r. - wprowadzenie świadectw zdrowia przy przywozie z UE produktów zwierzęcych średniego ryzyka, roślin, produktów roślinnych oraz żywności i pasz wysokiego ryzyka niepochodzących od zwierząt. Zniesienie wymogów wstępnego powiadamiania dla roślin i produktów roślinnych niskiego ryzyka z UE.

- 30 kwietnia 2024 r. - wprowadzenie opartych na dokumentacji i ryzyku kontroli identyfikacyjnych i fizycznych produktów zwierzęcych, roślin, produktów roślinnych oraz żywności i pasz wysokiego ryzyka niepochodzących od zwierząt z UE. Istniejące kontrole roślin/produktów roślinnych wysokiego ryzyka z UE zostaną przeniesione z miejsca przeznaczenia do punktów kontroli granicznej. Zacznie również być upraszczany import z krajów spoza UE. Obejmie to zniesienie świadectw zdrowia i rutynowych kontroli produktów zwierzęcych, roślin i produktów roślinnych niskiego ryzyka z krajów spoza UE, a także zmniejszenie poziomu kontroli fizycznych i identyfikacyjnych produktów zwierzęcych średniego ryzyka z krajów spoza UE.

- 31 października 2024 r. - wymóg składania deklaracji bezpieczeństwa i ochrony w przypadku przywozu do Wielkiej Brytanii z UE lub z innych terytoriów, na których obowiązuje zwolnienie, wejdzie w życie z dniem 31 października 2024 r., jak określono w pierwotnym docelowym modelu operacyjnym. Wraz z tym wprowadzony zostanie ograniczony zbiór danych dla importu, a korzystanie z brytyjskiego Single Trade Window częściowo usunie powielanie różnych danych - takich jak wstępnie złożone deklaracje celne.

Pełny dokument BTOM - https://www.gov.uk/government/publications/the-border-target-operating-model-august-2023.

Źródło: informacja prasowa British Embassy Warsaw

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny Przemysł mleczarski Przemysł napojowy Przemysł piekarski Przemysł rybny

Autor: British Embassy Warsaw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.