Badanie KE nt. nieuczciwych praktyk handlowych w łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych
MRiRW zachęca wszystkich dostawców produktów rolnych i spożywczych do wzięcia udziału w badaniu prowadzonym przez Komisję Europejską na temat nieuczciwych praktyk handlowych w łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych.
Jak i do kiedy można wziąć udział w badaniu?
Ankietę można wypełniać do 15 marca br. na stronie internetowej Komisji Europejskiej w języku polskim (wybór języka w zakładce po prawej stronie). Ankieta jest anonimowa.
Link do ankiety: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/invited/44391/8e99b7ca-7ae1-4341-ad35-8ec7ca042602.
Cel badania
Ankieta przeprowadzana jest co roku, aby ocenić skuteczność środków podjętych przez państwa członkowskie przy wdrażaniu dyrektywy (UE) 2019/633 w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych w relacjach między przedsiębiorcami w łańcuchu dostaw produktów rolnych i spożywczych. W 2025 r. KE ma przedstawić pierwszą ocenę efektów wprowadzonych regulacji, która może zawierać również wnioski ustawodawcze.
Dlaczego warto wziąć udział w badaniu?
Wyniki badania mogą być podstawą do wprowadzenia zmian w przepisach w zakresie eliminowania nieuczciwych praktyk handlowych w łańcuchu dostaw.
Do Ministerstwa napływają postulaty dotyczące zmiany przepisów ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi, natomiast bardzo mała liczba dostawców z Polski wzięła udział w poprzednich edycjach badania KE. Zachęcamy do wyrażenia swojego głosu i udziału w badaniu KE.
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
-
22.01.2024
Eurostat - Kluczowe dane dotyczące europejskiego łańcucha żywnościowego z uwzględnieniem Polski
Opracowanie zawiera wybór najnowszych danych statystycznych UE, dotyczących rolnictwa i rybołówstwa oraz szerszego łańcucha „od pola do stołu”.
-
15.01.2024
Wymiana handlowa między UE a Wlk. Brytanią – zmiany od 31 stycznia 2024
Z dniem 31 stycznia 2024 r. wchodzą w życie zmiany związane z wymianą handlową pomiędzy Unią Europejską a Wielką Brytanią, tj. wprowadzenie wymogu stosowania eksportowych świadectw zdrowia dla produktów pochodzenia zwierzęcego należących do kategorii średniego ryzyka.
-
10.01.2024
Zaufanie konsumentów do żywności - Kodeks Etyki Żywnościowej
Ze względu na specyfikę produktu, jakim jest żywność, działalność biznesowa uczestników procesu wytwarzania i handlu żywnością powinna spełniać również wysokie standardy etyczne.