Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
MRiRW zachęca wszystkich dostawców produktów rolnych i spożywczych do wzięcia udziału w badaniu prowadzonym przez Komisję Europejską na temat nieuczciwych praktyk handlowych w łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych.
Ankietę można wypełniać do 15 marca br. na stronie internetowej Komisji Europejskiej w języku polskim (wybór języka w zakładce po prawej stronie). Ankieta jest anonimowa.
Link do ankiety: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/invited/44391/8e99b7ca-7ae1-4341-ad35-8ec7ca042602.
Ankieta przeprowadzana jest co roku, aby ocenić skuteczność środków podjętych przez państwa członkowskie przy wdrażaniu dyrektywy (UE) 2019/633 w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych w relacjach między przedsiębiorcami w łańcuchu dostaw produktów rolnych i spożywczych. W 2025 r. KE ma przedstawić pierwszą ocenę efektów wprowadzonych regulacji, która może zawierać również wnioski ustawodawcze.
Wyniki badania mogą być podstawą do wprowadzenia zmian w przepisach w zakresie eliminowania nieuczciwych praktyk handlowych w łańcuchu dostaw.
Do Ministerstwa napływają postulaty dotyczące zmiany przepisów ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi, natomiast bardzo mała liczba dostawców z Polski wzięła udział w poprzednich edycjach badania KE. Zachęcamy do wyrażenia swojego głosu i udziału w badaniu KE.
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
Opracowanie zawiera wybór najnowszych danych statystycznych UE, dotyczących rolnictwa i rybołówstwa oraz szerszego łańcucha „od pola do stołu”.
Z dniem 31 stycznia 2024 r. wchodzą w życie zmiany związane z wymianą handlową pomiędzy Unią Europejską a Wielką Brytanią, tj. wprowadzenie wymogu stosowania eksportowych świadectw zdrowia dla produktów pochodzenia zwierzęcego należących do kategorii średniego ryzyka.
Ze względu na specyfikę produktu, jakim jest żywność, działalność biznesowa uczestników procesu wytwarzania i handlu żywnością powinna spełniać również wysokie standardy etyczne.