Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową czekolad, czekoladek, kakao i czekolad do picia. Kontrolą objęto łącznie 100 podmiotów (71 sklepów i 29 producentów).
Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 73 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Badania laboratoryjne
Badaniami laboratoryjnymi objęto 122 partie, z czego 20 zakwestionowano (16,4%). Stwierdzono głównie zaniżoną zawartość suchej masy kakaowej oraz nadzienia.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 250 partii, z czego w 34 stwierdzono nieprawidłowości (13,6%). Dotyczyły one m.in.:
Źródło:
https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-wyrobow-kakaowych-i-czekoladowych-w-2021-r
Przeczytaj także
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową soków i nektarów, napojów bezalkoholowych oraz piwa. Kontrolą objęto łącznie 408 podmiotów (142 lokale gastronomiczne, 141 sklepów i 125 producentów).
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa wieprzowego w elementach bez opakowania w 49 sklepach.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków. Objęto nią 334 podmioty, w tym 226 sklepów i 108 podmiotów działających na pozostałych etapach obrotu (hurtownie, centra dystrybucyjne, giełdy hurtowe, itp.). Skontrolowano 1 644 partie, tym 1 332 partie owoców i warzyw oraz 312 partii ziemniaków.