Jakość handlowa wyrobów kakaowych i czekoladowych w 2021 roku
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową czekolad, czekoladek, kakao i czekolad do picia. Kontrolą objęto łącznie 100 podmiotów (71 sklepów i 29 producentów).
Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 73 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Badania laboratoryjne
Badaniami laboratoryjnymi objęto 122 partie, z czego 20 zakwestionowano (16,4%). Stwierdzono głównie zaniżoną zawartość suchej masy kakaowej oraz nadzienia.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 250 partii, z czego w 34 stwierdzono nieprawidłowości (13,6%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku oznakowania w języku polskim lub jego nierzetelnego tłumaczenia, np. na wielojęzycznej etykiecie nie podano tłumaczenia niektórych składników na język polski lub je błędnie przetłumaczono (np. podano „serwatka” zamiast „maślanka”).
- Wskazywania nieprawidłowej lub niepełnej nazwy wyrobu gotowego lub składnika.
- Braku wyróżnienia w wykazie składników alergenów.
- Braku deklaracji zawartości składnika podkreślonego graficznie na opakowaniu (np. orzechów, galaretki, rodzynek) lub podanie nierzetelnej informacji w tym zakresie (np. na opakowaniu podano: „orzechy laskowe (21,5%)” i „orzechy włoskie (5,5%)”, podczas gdy z przedstawionej dokumentacji wynikało, że orzecha laskowego dodano 16%, a orzecha włoskiego 4%.
- Braku deklaracji zawartości suchej masy kakaowej lub przekazania jej przy użyciu nieprawidłowego sformułowania (np. „kakao minimum 32% w tabliczce czekolady” zamiast „masa kakaowa minimum ... %”).
- Wprowadzania w błąd odnośnie miejsca pochodzenia składnika (np. poprzez stosowanie określenia „mazurski”/„mazurska” dla orzecha laskowego z Czech i czekolady z Belgii).
- Podawania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, wartości odżywczej oraz danych identyfikujących podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze.
Źródło:
https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-wyrobow-kakaowych-i-czekoladowych-w-2021-r
Przeczytaj także
-
11.02.2022
Jakość handlowa napojów
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową soków i nektarów, napojów bezalkoholowych oraz piwa. Kontrolą objęto łącznie 408 podmiotów (142 lokale gastronomiczne, 141 sklepów i 125 producentów).
-
23.11.2021
Jakość handlowa mięsa wieprzowego w 2021 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa wieprzowego w elementach bez opakowania w 49 sklepach.
-
21.10.2021
Jakość handlowa świeżych owoców, warzyw i ziemniaków w 2021 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków. Objęto nią 334 podmioty, w tym 226 sklepów i 108 podmiotów działających na pozostałych etapach obrotu (hurtownie, centra dystrybucyjne, giełdy hurtowe, itp.). Skontrolowano 1 644 partie, tym 1 332 partie owoców i warzyw oraz 312 partii ziemniaków.