Jakość karmy dla zwierząt domowych w 2021 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej karmy pełnoporcjowej (suchej i mokrej) dla psów i kotów w 36 sklepach.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 4 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 64 partiach, z czego 13 zakwestionowano (20,3%). Stwierdzono m.in. brak obecności deklarowanego na opakowaniu surowca mięsnego (np. mięsa króliczego i wołowego) oraz niezgodne z deklaracją poziomy zawartości składników analitycznych (np. tłuszczu surowego lub popiołu surowego).
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 82 partii, z czego w 16 stwierdzono nieprawidłowości (19,5%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku lub podania niewłaściwego określenia poprzedzającego minimalny okres przechowywania.
- Zastosowania nieprawidłowego nagłówka „skład” zamiast „składniki analityczne”.
- Niewskazania grupy funkcjonalnej dla dodatków paszowych.
- Umieszczenia obowiązkowych informacji pod naklejką, której próba usunięcia powodowała uszkodzenie opakowania.
- Braku oznakowania w języku polskim.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
11.02.2022
Jakość handlowa napojów
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową soków i nektarów, napojów bezalkoholowych oraz piwa. Kontrolą objęto łącznie 408 podmiotów (142 lokale gastronomiczne, 141 sklepów i 125 producentów).
-
31.12.2021
Jakość handlowa ryb w 2021 roku
IJHARS przedstawia wyniki kontroli jakości handlowej ryb poddanych obróbce cieplnej.
-
04.01.2021
Nowelizacja ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych – jakie zmiany przewiduje projekt? - Abstrakt artykułu
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi złożył projekt nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw. Zgodnie z informacją zamieszczoną w Biuletynie Informacji Publicznej Rady Ministrów celem planowanych zmian jest przede wszystkim zwiększenie efektywności nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych.