Konferencja PKN „Jakość i bezpieczeństwo żywności" - 20.11.2018
Polski Komitet Normalizacyjny zaprasza na bezpłatną konferencję "Bezpieczeństwo i jakość żywności", która odbędzie się 20 listopada w Warszawie w Centrum Bankowo-Finansowym „Nowy Świat” S.A.
Dziś potrzeba bezpieczeństwa żywności jest większa niż kiedykolwiek. Klienci oczekują wysokiej jakości produktów i bezpieczeństwa żywności, a także zrównoważonego rozwoju i etycznego handlu. Produkty spożywcze regularnie przekraczają granice państw na każdym etapie łańcucha dostaw, co zwiększa ryzyko wystąpienia różnych zagrożeń, np. zanieczyszczeń żywności, rozwoju bakterii patogennych itp. Niezbędne są zatem wskazówki, najlepsze praktyki i testy w celu promowania i zwiększenia bezpieczeństwa i jakości w całym przemyśle spożywczym. Zdrowie konsumentów i żywność wysokiej jakości to priorytety uwzględnione w normach.
W trakcie konferencji zostaną omówione następujące zagadnienia:
- normy a jakość i bezpieczeństwo żywności,
- nowelizacja normy ISO 22000,
- wyzwania dotyczące przyszłości przemysłu spożywczego w Polsce,
- wymagania prawne dotyczące etykietowania produktów oraz bezpieczeństwa opakowań,
- stosowanie norm w przepisach prawa,
- bezpieczeństwo żywności a zdrowie społeczne.
Udział w konferencji jest bezpłatny. O udziale decyduje kolejność zgłoszeń. Więcej informacji oraz formularz rejestracyjny na stronie www.pkn.pl
Przeczytaj także
-
11.09.2018
Bezpieczeństwo żywności na wyższym poziomie
Czy możemy ufać systemom bezpieczeństwa żywności i czy są one zrównoważone? Specjaliści biorący udział w nowelizacji normy ISO 22000 wyjaśniają, dlaczego nowa wersja normy to odpowiedź na rosnące globalne wyzwania dotyczące bezpieczeństwa żywności.
-
08.08.2018
Znowelizowana norma ISO 22000 – co się zmieniło?
Od czasu pierwszej publikacji ISO 22000 w 2005 r. pojawiły się nowe kwestie związane z bezpieczeństwem żywności. Zapewnienie wysokiej jakości produktów, odpowiedniej kontroli na każdym etapie produkcji, zapobieganie zagrożeniom...