Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Znowelizowana norma ISO 22000 – co się zmieniło?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Od czasu pierwszej publikacji ISO 22000 w 2005 r. pojawiły się nowe kwestie związane z bezpieczeństwem żywności. Zapewnienie wysokiej jakości produktów, odpowiedniej kontroli na każdym etapie produkcji, zapobieganie zagrożeniom dotyczącym żywności i ich eliminowanie to współczesne wyzwania, które niesie za sobą globalizacja handlu. Dobra współpraca między rządami, producentami i konsumentami pomoże zapewnić bezpieczeństwo żywności.

Norma jako odpowiedź we właściwym czasie

ISO 22000:2018 obejmuje najnowsze trendy i istotne zagadnienia dla rynku. Jest przeznaczona dla wszystkich organizacji działających w branży spożywczej i paszowej, niezależnie od wielkości i sektora, pomaga w identyfikacji, zapobieganiu i zmniejszaniu zagrożeń związanych z żywnością, łącząc interaktywną komunikację, zarządzanie systemem, programy wstępne (PRP) oraz zasady analizy zagrożeń i krytyczne punkty kontroli (HACCP).

Najnowsze zmiany dotyczą:

  • ułatwienia organizacjom łączenia systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności z innymi systemami zarządzania (takimi jak ISO 9001 lub ISO 14001) w określonym czasie;
  • nowego podejścia do ryzyka – następuje rozróżnienie ryzyka na poziomie operacyjnym od ryzyka na poziomie biznesowym systemu zarządzania;
  • silnego powiązania z Codex Alimentarius – zbiorem przyjętych w skali międzynarodowej norm żywności, kodeksowych praktyk, zaleceń i wytycznych wykorzystywanych przez urzędowe służby kontroli, przemysł rolno-spożywczy oraz środowiska naukowe.

Korzyści dla firm

ISO 22000 umożliwia organizacjom wdrożenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, który pomaga poprawić ich wydajność, lepsze zarządzanie ryzykiem, a dzięki uregulowanym wymaganiom pozwala na zapewnienie bezpiecznych produktów i usług, które spełniają określone kryteria.

Norma daje pewność

Jacob Faergemand  – przewodniczący ISO/TC 34 Food products, SC 17 Management systems for food safety – podkreśla, że norma ISO 22000 jest opracowana przez strony zainteresowane bezpieczeństwem żywności, zaangażowane w działania dotyczące zarządzania, doradztwa, przemysłu, badań i konsumentów. Jeśli więc użytkownicy ISO 22000 opracowują system zarządzania bezpieczeństwem żywności, można mieć pewność, że wymagania rynku są spełnione.

ISO 22000 zostanie wdrożona do zbioru Polskich Norm na początku 2019 r.

Oprac. na podstawie www.iso.org

Autor: Polski Komitet Normalizacyjny

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.