Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Lajkonik zapobiegawczo wycofuje produkty z sezamem, podobne wycofania w wielu krajach UE

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Lajkonik zapobiegawczo wycofuje z polskiego rynku produkty zawierające w składzie sezam.

Sezam zawierający tlenek etylenu spowodował wiele wycofań różnych produktów w kilku krajach UE, m.in. w Belgii, gdzie w ciągu 6 tygodni przeprowadzono co najmniej 23 wycofania produktów. Natomiast Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w swoim ostrzeżeniu o nasionach sezamu podał ciekawe informacje - tlenek etylenu został użyty w celu zahamowania wzrostu Salmonelli podczas przechowywania nasion w Indiach.

Komunikat dotyczący wycofania produktów marki Lajkonik

Wycofanie dotyczy wyłącznie produktów wskazanych w tabeli i nie dotyczy pozostałych produktów pod marką Lajkonik.

Ziarna sezamu zawarte w produktach opisanych w tabeli mogą zawierać pozostałości środka ochrony roślin - tlenku etylenu. Jego stosowanie i wprowadzanie w Unii Europejskiej jest niedozwolone. Tlenek etylenu jest szkodliwy dla zdrowia. W ramach działań zapobiegawczych i w celu ochrony konsumentów, Lajkonik natychmiastowo wycofuje produkty, których może to dotyczyć.

Konsumenci, którzy zakupili produkty ze wskazanymi datami przydatności do spożycia, proszeni są o nie spożywanie ich oraz zwrot paczek do sklepu, w którym dokonano zakupu (możliwy również bez okazania paragonu) lub skontaktowanie się z infolinią firmy (Tel: +48 505 514 763, e-mail: informacje@lajkonik.com)

LISTA PRODUKTÓW PODLEGAJĄCYCH WYCOFANIU - zawierających sezam

Nazwa produktu

Data przydatności do spożycia

Paluszki z sezamem 150G

12.04. 2021
26.04.2021

Koktajlowy Mix 230G

19.04.2021
20.04.2021
21.04.2021
17.05.2021

Wypiekarnia Bajgle z ziołami prowansalskimi 70g

25.04.2021
26.04.2021
10.05.2021

Wypiekarnia Paluchy Oryginalne 70g

26.03.2021
10.04.2021

Źródło: www.lajkonik.pl

Ostrzeżenie zostało opublikowane też na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego

 

Podobne problemy w Europie

Pierwsze wycofania z powodu pozostałości nieautoryzowanego w UE tlenku etylenu w nasionach sezamu odnotowaliśmy 15 września 2020 r. w Belgii. W okresie od 15 września do 29 października belgijska AFSCA (Federalna Agencja ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego) za pośrednictwem swojego portalu poinformowała o 23 wycofaniach z powodu obecności tlenku etylenu w sezamie. Wśród wycofanych produktów można wymienić m.in.: nasiona sezamu, mieszanki do wypieku chleba, pieczywo (chleby, bułki, bajgle, bagietki), musli, krakersy, czekoladę z sezamem.

W Niemczech BVL (Federalne Biuro Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności) poinformowało o wycofaniu takich produktów jak: mix przekąsek (krakersy i precelki), mix ekologicznych nasion.

Analizując dane portalu RASFF w okresie od 9 września do 29 października opublikowano aż 48 powiadomień dotyczących wykrycia obecności tlenku etylenu w nasionach sezamu. Sezam pochodził z Indii, a wśród krajów powiadamiających wymienić można m.in.: Belgię, Luksemburg, Holandię, Czechy, Austrię, Norwegię, Finlandię, Niemcy, Włochy.

Ciekawe stwierdzenia w ostrzeżeniu Norweskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności

Ciekawe stwierdzenie zamieścił na swoim portalu Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (Mattilsynet), gdzie również zidentyfikowano przypadek tlenku etylenu w nasionach sezanu. Norweski Urząd stwierdził, że tlenek etylenu został użyty w celu zahamowania wzrostu Salmonelli podczas przechowywania nasion w Indiach. Powyższą informację można powiązać z licznymi wycofaniami nasion sezamu w wielu krajach (w tym m.in. w Polsce) z powodu obecności Salmonelli.

Dalsza identyfikacja produktów

W wielu krajach prowadzona jest dalsza identyfikacja produktów i można spodziewać się kolejnych wycofań spowodowanych obecnością tlenku etylenu w nasionach sezamu.

Źródła: 
1. AFSCA
2. Mattilsynet
3. Portal RASFF
4. BVL

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Tlenek etylenu Wycofania z rynku

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.