Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO) opublikowała długo oczekiwane wytyczne dotyczące zeroemisyjności – „Zero Net”, aby wesprzeć wszystkie podmioty i organizacje w osiągnięciu ich celów.
Ponad 1200 ekspertów z ponad 100 krajów przyczyniło się do tego, aby wytyczne dotyczące zerowej emisji netto stały się skutecznym wspólnym punktem odniesienia dla wytycznych dotyczących zerowej emisji netto .
Wytyczne stanowią wspólny punkt odniesienia dla wspólnych wysiłków, oferując globalną podstawę harmonizacji, zrozumienia i planowania zerowej wartości netto dla podmiotów na poziomie stanowym, regionalnym, miejskim i organizacyjnym.
Wytyczne zeroemisyjności - „Net Zero” wyznaczają wspólną ścieżkę dla:
Wytyczne opierają się na rozmachu istniejących dobrowolnych inicjatyw i zwiększają ich wpływ. Standaryzowane roszczenia zeroemisyjności są łatwiejsze do porównania, tworzą pętlę ambicji i można je skalować dzięki lepszym regulacjom.
Dostęp do wytycznych: https://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:iwa:42:ed-1:v1:en
Wytyczne są dostępne w języku angielskim, francuskim, hiszpańskim i arabskim, a wkrótce pojawią się w kolejnych językach.
Źródło: ISO
Przeczytaj także
W dniach 7-8 października w Krakowie odbyła się 3. edycja międzynarodowego szczytu klimatycznego Carbon Footprint Summit, którego hasłem przewodnim stała się RÓWNOWAGA. W ramach ścieżek tematycznych #idea #facts #tech zaproszeni eksperci rozmawiali o tym, jak biznes, środowisko naukowe, technologia oraz aktywizm mogą się przenikać, by ograniczać ślad węglowy.
Nowy raport FAO/EBRD pokazuje ścieżki dekarbonizacji systemów rolno-spożywczych.
Coraz szybsze tempo życia wpływa na zwiększoną konsumpcję, zarówno żywności, jak i zasobów środowiskowych. Wywołuje to negatywne zmiany w środowisku naturalnym. Przemysł rolno-spożywczy pozostawia silny ślad środowiskowy...