Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Neutralność węglowa: utopia czy nowa zielona fala? – raport FAO

Kategoria: Procesy i Technologie

Światowe systemy rolno-spożywcze znajdują się na pierwszej linii frontu zmian klimatycznych, zarówno jako przyczyna, jak i ofiara. Sektor rolno-spożywczy jest coraz bardziej ukierunkowany, a ograniczanie emisji staje się kluczowym tematem globalnych inwestycji i polityki. Raport Inwestowanie w neutralność węglową: utopia czy nowa zielona fala? Wyzwania i możliwości dla systemów rolno-spożywczych, opiera się na spostrzeżeniach szerokiego grona zainteresowanych stron i określa pięć obszarów działań mających na celu posunięcie naprzód programu dekarbonizacji. Przedstawia wszechstronną ocenę kluczowych wyzwań i możliwości związanych z neutralnością pod względem emisji dwutlenku węgla oraz wyznacza kierunki rozwoju systemów rolno-spożywczych. Dostarcza strategicznych informacji na temat działań potrzebnych do posunięcia naprzód programu neutralności węglowej pod względem możliwości inwestycyjnych i priorytetów polityki publicznej, wraz z ważnymi zaleceniami dla partnerów rozwojowych. Niniejsza publikacja jest częścią serii Kierunki inwestowania w ramach programu Wiedza dla Inwestycji (K4I) Centrum Inwestycyjnego FAO.

Raport zawiera kompleksowe spojrzenie na systemy dekarbonizacji produktów rolno-spożywczych, które są konieczne i możliwe do osiągnięcia

Światowe systemy rolno-spożywcze muszą odegrać swoją rolę. Emisje z systemów rolno-spożywczych stanowią od 21 do 37% całkowitych antropogenicznych emisji gazów cieplarnianych (GHG), w zależności od szacunków. Jednocześnie zmiany klimatyczne w różny sposób wpływają niekorzystnie na podmioty sektora rolno-spożywczego, od drobnych rolników po dużych producentów żywności. Rosnące temperatury, zmieniające się wzorce opadów i zakłócenia łańcucha dostaw już wpływają na produkcję żywności, podważając globalne wysiłki na rzecz wyeliminowania głodu. W rezultacie do 2050 r. liczba osób dotkniętych głodem może sięgnąć miliarda.

Te luki wyraźnie przypominają o potrzebie przekształcenia tych systemów, mówi dyrektor Centrum Inwestycyjnego FAO, Mohamed Manssouri. „Musimy podwoić i zmobilizować większe inwestycje, wiedzę i innowacje, aby nasze systemy rolno-spożywcze były bardziej ekologiczne, odporne, wydajniejsze i wydajniejsze w zapewnianiu zdrowej i pożywnej diety, dobrych miejsc pracy i różnorodności biologicznej”.

Rolnictwo jest zarówno przyczyną, jak i ofiarą zmian klimatycznych i musi być częścią rozwiązania klimatycznego” – dodał, wskazując na potencjał zaangażowania systemów żywności i użytkowania gruntów w celu zmniejszenia emisji i działania jako pochłaniacz dwutlenku węgla. Tylko ekonomiczny potencjał łagodzenia skutków działalności rolniczej może być znaczący: według szacunków IPCC w piątym raporcie oceniającym, do 2030 r. może on osiągnąć około 4 GtCO2 ekwiwalentu rocznie-1, co odpowiada około 7% obecnych całkowitych emisji antropogenicznych. To może przełożyć się na potencjalne korzyści ekonomiczne liczone w setkach miliardów dolarów.

Co można z tym zrobić?

Raport sugeruje, że sektor prywatny może wiele zyskać na dekarbonizacji systemów rolno-spożywczych – w tym redukcji kosztów, łagodzeniu ryzyka, ochronie wartości marki, zapewnieniu długoterminowej rentowności łańcucha dostaw i uzyskaniu przewagi konkurencyjnej.

Zauważa również, że niektóre firmy zobowiązały się do ambitnych celów redukcji emisji. Ale wysiłki były nierówne. Po pierwsze, osiągnięcie neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla jest nadal dobrowolne. Ponadto zmniejszenie emisji dwutlenku węgla może być znacznie droższe dla mniejszej firmy niż dla większej. I może się różnić w zależności od sektora.

Konsumenci często nie są skłonni płacić premii za produkty neutralne pod względem emisji dwutlenku węgla, co w połączeniu z niską ceną emisji oznacza, że nie wszystkie podejścia do redukcji emisji opłacają się podmiotom sektora rolno-spożywczego. Ponadto koszty równoważenia – przy obecnych cenach emisji dwutlenku węgla – mogą być znacznie niższe niż koszty redukcji w sektorach o wysokim poziomie emisji.

Raport identyfikuje pięć obszarów działań, które pokazują, co różni interesariusze – decydenci, agrobiznes, rolnicy, organizacje międzynarodowe – mogą zrobić, aby przyspieszyć przejście na bardziej ekologiczne systemy rolno-spożywcze: (i) strategicznie dążyć do neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla, (ii) ulepszać i standaryzować narzędzia i metody, (iii) promować solidne mechanizmy zarządzania, (iv) bezpośrednio wspierać firmy i rolników w dekarbonizacji oraz (v) edukować i informować o neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla.

Raport podkreśla, że istnieje silna potrzeba lepszych, bardziej znormalizowanych narzędzi i metod gromadzenia danych oraz pomiaru, raportowania i weryfikacji emisji, a także solidnych mechanizmów zarządzania, aby kierować inwestycjami niskoemisyjnymi i zgodnością sektora prywatnego. W szczególności ulepszone regulacje i rozwiązania instytucjonalne mogą prowadzić do większego rozwoju rynków emisji dwutlenku węgla, a także stworzyć więcej możliwości dla zielonego finansowania.

Koncesyjne finansowanie i zachęty, a także rozwój rynków emisji i instrumentów finansowania ekologicznego mogą wspierać przedsiębiorstwa, a ostatecznie rolników w dekarbonizacji ich działalności. Ważne jest również rozwijanie zdolności i dzielenie się wiedzą na wszystkich poziomach, od rolników i firm po usługodawców i konsumentów. Prosta, bardziej przejrzysta i niezawodna komunikacja dotycząca śladu środowiskowego produktu może mieć wpływ na nawyki zakupowe konsumentów.

Fokus w kierunku niskoemisyjnej przyszłości

W 2020 r. EBOR przyjął ambitne podejście do transformacji gospodarki ekologicznej, a od 2021 r. sfinansował ponad 2000 projektów, które mają zmniejszyć emisje dwutlenku węgla o 100 mln ton rocznie. FAO jest zaangażowana w pomaganie krajom w osiąganiu ich celów zrównoważonego rozwoju iw tym celu FAO wspiera kraje w rozwoju niskoemisyjnego łańcucha wartości.

Krajobraz inwestycyjny ewoluuje, a banki dostosowują się do celów zerowej emisji netto, a zarządzający aktywami coraz częściej dążą do dekarbonizacji swoich portfeli, jednocześnie zarządzając ryzykiem klimatycznym. Może to mieć dalekosiężne konsekwencje, od dużych międzynarodowych korporacji po małe gospodarstwa rolne.

W tym kontekście EBOR i FAO uważają, że nowa zielona fala – poprzez inwestycje, badania, zaangażowanie i działanie – może radykalnie przekształcić systemy rolno-spożywcze i zmieniać je w kierunku niskoemisyjnej przyszłości.

 

POBIERZ RAPORT

Źródło: FAO

Wybierz temat: Eko Procesy i Technologie

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.