Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nanocząstki w barwnikach spożywczych mogą negatywnie wpływać na układ pokarmowy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Badania amerykańskich naukowców dowodzą, że nanocząstki znajdujące się w barwnikach oraz środkach przeciwzbrylających stosowanych w żywności mogą „częściowo uszkadzać ludzkie jelito”.

„Negatywny wpływ na funkcjonowanie jelit”

Badacze z amerykańskiego Uniwersytetu Cornella oraz Uniwersytetu Binghamton opublikowali wyniki doświadczeń, z których wynika, że dwutlenek tytanu i dwutlenek krzemu – powszechnie wykorzystywane w barwnikach spożywczych w Stanach Zjednoczonych –  „mogą mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie jelit”. Jak wyjaśnia prof. Elad Tako, współautor publikacji, substancje te „działają szkodliwie na kluczowe enzymy i białka” w przewodzie pokarmowym.

Dawki odpowiadające narażeniu człowieka

Badacze przeprowadzili eksperymenty in vivo, stosując dawki nanocząstek odpowiadające narażeniu człowieka. Według autorów „pozwala to na uzyskanie odpowiedzi fizjologicznej podobnej, jak w przypadku organizmu człowieka”. Naukowcy podawali analizowane substancje doowodniowo kurzym zarodkom, a po wykluciu się ptaków pobierano od nich materiał biologiczny. Jak się okazało, ekspozycja na nanocząstki wywołała zmiany w biomarkerach obecnych we krwi, w dwunastnicy oraz w jelicie ślepym badanych zwierząt.

„Wpływ na zdrowie w długofalowej perspektywie”

„Nanocząstki spożywamy każdego dnia”, podkreśla prof. Tako. „Nie wiemy jednak dokładnie jakie są to ilości i jaki może mieć to wpływ na zdrowie w długofalowej perspektywie. Udało nam się rzucić nieco na światła na niektóre z wywieranych przez te substancje efektów, co może mieć istotne znaczenie w zrozumieniu jak działają one w kontekście zdrowia układu pokarmowego oraz rozwoju płodowego”.

Zakaz stosowania?

Stosowanie dwutlenku tytanu w żywności od niedawna jest w Unii Europejskiej niedozwolone, dwutlenek krzemu natomiast wciąż funkcjonuje jako dodatek o symbolu E551. W Stanach Zjednoczonych przepisy w tym zakresie są jednak odmienne. Choć autorzy nie apelują o całkowity zakaz używania dwutlenku tytanu i dwutlenku krzemu w amerykańskich produktach, „zalecają ostrożność” i „zachęcają do dyskusji” na temat.

Źródła:

  1. https://www.mdpi.com/2076-3921/12/2/431
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/189779/food-colouring-may-damage-the-human-gut/?fbclid=IwAR3necii8ypeMyjZCPbsx9kBUl8N4LD_FQjYKMNfmxFe1vbnJqN1hVMI5mI

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.