Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Badania amerykańskich naukowców dowodzą, że nanocząstki znajdujące się w barwnikach oraz środkach przeciwzbrylających stosowanych w żywności mogą „częściowo uszkadzać ludzkie jelito”.
„Negatywny wpływ na funkcjonowanie jelit”
Badacze z amerykańskiego Uniwersytetu Cornella oraz Uniwersytetu Binghamton opublikowali wyniki doświadczeń, z których wynika, że dwutlenek tytanu i dwutlenek krzemu – powszechnie wykorzystywane w barwnikach spożywczych w Stanach Zjednoczonych – „mogą mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie jelit”. Jak wyjaśnia prof. Elad Tako, współautor publikacji, substancje te „działają szkodliwie na kluczowe enzymy i białka” w przewodzie pokarmowym.
Dawki odpowiadające narażeniu człowieka
Badacze przeprowadzili eksperymenty in vivo, stosując dawki nanocząstek odpowiadające narażeniu człowieka. Według autorów „pozwala to na uzyskanie odpowiedzi fizjologicznej podobnej, jak w przypadku organizmu człowieka”. Naukowcy podawali analizowane substancje doowodniowo kurzym zarodkom, a po wykluciu się ptaków pobierano od nich materiał biologiczny. Jak się okazało, ekspozycja na nanocząstki wywołała zmiany w biomarkerach obecnych we krwi, w dwunastnicy oraz w jelicie ślepym badanych zwierząt.
„Wpływ na zdrowie w długofalowej perspektywie”
„Nanocząstki spożywamy każdego dnia”, podkreśla prof. Tako. „Nie wiemy jednak dokładnie jakie są to ilości i jaki może mieć to wpływ na zdrowie w długofalowej perspektywie. Udało nam się rzucić nieco na światła na niektóre z wywieranych przez te substancje efektów, co może mieć istotne znaczenie w zrozumieniu jak działają one w kontekście zdrowia układu pokarmowego oraz rozwoju płodowego”.
Zakaz stosowania?
Stosowanie dwutlenku tytanu w żywności od niedawna jest w Unii Europejskiej niedozwolone, dwutlenek krzemu natomiast wciąż funkcjonuje jako dodatek o symbolu E551. W Stanach Zjednoczonych przepisy w tym zakresie są jednak odmienne. Choć autorzy nie apelują o całkowity zakaz używania dwutlenku tytanu i dwutlenku krzemu w amerykańskich produktach, „zalecają ostrożność” i „zachęcają do dyskusji” na temat.
Źródła:
Przeczytaj także
WHO wydała nowe wytyczne dotyczące niecukrowych substancji słodzących (NSS), w których odradza się stosowanie NSS w celu kontrolowania masy ciała lub zmniejszania ryzyka chorób niezakaźnych (NCD).
Zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 257/2010 EFSA przeprowadza obecnie ponowną ocenę bezpieczeństwa dodatków do żywności już dopuszczonych w Unii przed dniem 20 stycznia 2009 r. i wydaje opinie naukowe dotyczące ich bezpieczeństwa w przypadku stosowania w żywności zgodnie z załącznikami II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
Naukowcy z amerykańskiego Texas A&M University opracowują metodę peklowania mięsa bez dodatku azotynów.