Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nanocząstki w barwnikach spożywczych mogą negatywnie wpływać na układ pokarmowy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Badania amerykańskich naukowców dowodzą, że nanocząstki znajdujące się w barwnikach oraz środkach przeciwzbrylających stosowanych w żywności mogą „częściowo uszkadzać ludzkie jelito”.

„Negatywny wpływ na funkcjonowanie jelit”

Badacze z amerykańskiego Uniwersytetu Cornella oraz Uniwersytetu Binghamton opublikowali wyniki doświadczeń, z których wynika, że dwutlenek tytanu i dwutlenek krzemu – powszechnie wykorzystywane w barwnikach spożywczych w Stanach Zjednoczonych –  „mogą mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie jelit”. Jak wyjaśnia prof. Elad Tako, współautor publikacji, substancje te „działają szkodliwie na kluczowe enzymy i białka” w przewodzie pokarmowym.

Dawki odpowiadające narażeniu człowieka

Badacze przeprowadzili eksperymenty in vivo, stosując dawki nanocząstek odpowiadające narażeniu człowieka. Według autorów „pozwala to na uzyskanie odpowiedzi fizjologicznej podobnej, jak w przypadku organizmu człowieka”. Naukowcy podawali analizowane substancje doowodniowo kurzym zarodkom, a po wykluciu się ptaków pobierano od nich materiał biologiczny. Jak się okazało, ekspozycja na nanocząstki wywołała zmiany w biomarkerach obecnych we krwi, w dwunastnicy oraz w jelicie ślepym badanych zwierząt.

„Wpływ na zdrowie w długofalowej perspektywie”

„Nanocząstki spożywamy każdego dnia”, podkreśla prof. Tako. „Nie wiemy jednak dokładnie jakie są to ilości i jaki może mieć to wpływ na zdrowie w długofalowej perspektywie. Udało nam się rzucić nieco na światła na niektóre z wywieranych przez te substancje efektów, co może mieć istotne znaczenie w zrozumieniu jak działają one w kontekście zdrowia układu pokarmowego oraz rozwoju płodowego”.

Zakaz stosowania?

Stosowanie dwutlenku tytanu w żywności od niedawna jest w Unii Europejskiej niedozwolone, dwutlenek krzemu natomiast wciąż funkcjonuje jako dodatek o symbolu E551. W Stanach Zjednoczonych przepisy w tym zakresie są jednak odmienne. Choć autorzy nie apelują o całkowity zakaz używania dwutlenku tytanu i dwutlenku krzemu w amerykańskich produktach, „zalecają ostrożność” i „zachęcają do dyskusji” na temat.

Źródła:

  1. https://www.mdpi.com/2076-3921/12/2/431
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/189779/food-colouring-may-damage-the-human-gut/?fbclid=IwAR3necii8ypeMyjZCPbsx9kBUl8N4LD_FQjYKMNfmxFe1vbnJqN1hVMI5mI

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.