Napój funkcjonalny na bazie meksykańskich ziół
Ketmia, mięta, mikołajek i herbata
Studentki Wydziału Chemii Uniwersytetu Autonomicznego w Querétaro (UAQ) w Meksyku opracowały napar ziołowy bogaty w antyoksydanty, który zwiększa spalanie tłuszczu i pomaga w zwalczaniu otyłości, a w przyszłości może okazać się zdrowszą alternatywą dla słodzonych napojów. W projekcie wykorzystano ekstrakty z roślin tradycyjnie używanych w meksykańskim ziołolecznictwie, m.in. ketmii szczawiowej (Hibiscus sabdariffa), mięty pieprzowej (Mentha piperita), mikołajka (Eryngium carlinae) i herbaty chińskiej (Camellia sinensis).
Tradycyjna medycyna meksykańska
Jak wyaśnia kierowniczka zespołu badawczego, Adriana Martínez Díaz, inspiracją dla projektu była tradycyjna medycyna meksykańska, opierająca się na składnikach naturalnie wspierających normalizację masy ciała, bogatych w przeciwutleniacze i obniżających poziom lipidów we krwi. „Nasz napój jest hipokalroyczny, ma obniżoną zawartość cukru, a jednocześnie podwyższoną ilość antyoksydantów. Jest bogaty w związki polifenolowe, takie jak fenole i flawonoidy”, podkreśla. Uczestniczka badania i studentka Technologii Żywności, Della Karina Pérez Torres, dodaje, że dane naukowe potwierdzają przeciwutleniający i hipokaloryczy potencjał nowego napoju.
Mniej kalorii, więcej antyoksydantów
Jak mówi dr Minerva Ramos Gómez, konsultantka projektu, w Laboratorium Stresu Oksydacyjnego i Zdrowia na UAQ trwają prace nad wpływem żywności na obronę antyoksydacyjną organizmu, a w konsekwencji zwalczanie stanów chorobowych. „Opracowanie tego funkcjonalego napoju okazało się sporym wyzwaniem, począwszy od dobrania proporcji składników, znalezienia odpowiednich ziół i wykorzystania ich szczególnych właściwości, a skończywszy na obniżeniu poziomu dodanego cukru tak, by produkt był akceptowalny dla konsumentów. Ostatecznie udało nam się stworzyć napój, który posiada właściwości funkcjonalne, a przy tym dobrze smakuje”, podsumowuje badaczka.
Przeczytaj także
-
16.02.2018
Kaktus – żywność przyszłości
Opuncja figowa powinna być uznana za roślinę „wartościową, szczególnie jako żywność i pasza dla zwierząt w strefach potencjalnie zagrożonych suszą”, ogłosiła niedawno FAO w specjalnym komunikacie. Eksperci zgodnie doszli do wniosku...
-
18.10.2017
Innowacyjne produkty - Nowa generacja napojów probiotycznych
Jak wynika z podsumowania wyników badań, zamieszczonego na łamach Food Bioscience, pektyna i miąższ, pozyskiwane z owoców męczennicy jadalnej (marakuji) są doskonałymi dodatkami, które mogą być wykorzystywane w...