Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Napój funkcjonalny na bazie meksykańskich ziół

Kategoria: Składniki Żywności

Ketmia, mięta, mikołajek i herbata

Studentki Wydziału Chemii Uniwersytetu Autonomicznego w Querétaro (UAQ) w Meksyku opracowały napar ziołowy bogaty w antyoksydanty, który zwiększa spalanie tłuszczu i pomaga w zwalczaniu otyłości, a w przyszłości może okazać się zdrowszą alternatywą dla słodzonych napojów. W projekcie wykorzystano ekstrakty z roślin tradycyjnie używanych w meksykańskim ziołolecznictwie, m.in. ketmii szczawiowej (Hibiscus sabdariffa), mięty pieprzowej (Mentha piperita), mikołajka (Eryngium carlinae) i herbaty chińskiej (Camellia sinensis).

Tradycyjna medycyna meksykańska

Jak wyaśnia kierowniczka zespołu badawczego, Adriana Martínez Díaz, inspiracją dla projektu była tradycyjna medycyna meksykańska, opierająca się na składnikach naturalnie wspierających normalizację masy  ciała, bogatych w przeciwutleniacze i obniżających poziom lipidów we krwi. „Nasz napój jest hipokalroyczny, ma obniżoną zawartość cukru, a jednocześnie podwyższoną ilość antyoksydantów. Jest bogaty w związki polifenolowe, takie jak fenole i flawonoidy”, podkreśla. Uczestniczka badania i studentka Technologii Żywności, Della Karina Pérez Torres, dodaje, że dane naukowe potwierdzają przeciwutleniający i hipokaloryczy potencjał nowego napoju.

Mniej kalorii, więcej antyoksydantów

Jak mówi dr Minerva Ramos Gómez, konsultantka projektu, w Laboratorium Stresu Oksydacyjnego i Zdrowia na UAQ trwają prace nad wpływem żywności na obronę antyoksydacyjną organizmu, a w konsekwencji zwalczanie stanów chorobowych. „Opracowanie tego funkcjonalego napoju okazało się sporym wyzwaniem, począwszy od dobrania proporcji składników, znalezienia odpowiednich ziół i wykorzystania ich szczególnych właściwości, a skończywszy na obniżeniu poziomu dodanego cukru tak, by produkt był akceptowalny dla konsumentów. Ostatecznie udało nam się stworzyć napój, który posiada właściwości funkcjonalne, a przy tym dobrze smakuje”, podsumowuje badaczka.

Źródło: :http://noticias.uaq.mx/index.php/vida/1444-universitarias-crean-bebida-contra-la-obesidad-a-base-de-extractos-herbales

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.