Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kaktus – żywność przyszłości

Kategoria: Biznes , Składniki Żywności

Uznanie ekspertów

Opuncja figowa powinna być uznana za roślinę „wartościową, szczególnie jako żywność i pasza dla zwierząt w strefach potencjalnie zagrożonych suszą”, ogłosiła niedawno FAO w specjalnym komunikacie. Eksperci zgodnie doszli do wniosku, że pochodzący z Meksyku kaktus otwiera przed rolnikami z całego świata szerokie możliwości jako cenne źródło pożywienia i wody, zarówno dla ludzi, jak i dla zwierząt hodowlanych. „Chociaż większość kaktusów jest niejadalnych,
gatunki z rodzaju Opuntia cechują liczne walory odżywcze, szczególnie gdy są one uprawiane, a nie rosną dziko”, podkreśliła organizacja ONZ.

Kolejne kraje stawiają na kaktusa

Figa indyjska, jak często bywa nazywana, została wprowadzona już w 26 krajach poza naturalnym obszarem występowania. „Duża odporność czyni z niej ważne źródło pożywienia w przypadku ograniczonej dostępności wody”, stwierdzili w swoim komunikacie specjaliści FAO. Uprawa tego szczególnego kaktusa wciąż się rozprzestrzenia, ponieważ rośnie zapotrzebowanie na wytrzymałe gatunki, które są w stanie funkcjonować w warunkach suszy, wysokich temperatur
i wyjałowienia gleb.

Ekskluzywne danie

Warto również podkreślić walory kulinarne opuncji figowej, która od wieków stanowi ważną część kuchni meksykańskiej, a także sycylijskiej. W Meksyku średnie roczne spożycie na mieszkańca to 6,4 kg – opuncje uprawiane są w małych gospodarstwach, a powierzchnia ich zbiorów wynosi 3 miliony hektarów. W Brazylii plantacje o łącznej powierzchni 500 tys. hektarów przeznaczane są na pasze. Kaktusy spotkać można też w Afryce Północnej – w regionie Tigraj w Etiopii uprawia się je na powierzchni 180 tys. hektarów.

Cenny magazyn wody

Kaktus jest nie tylko źródłem pożywienia, ale również magazynuje wodę w łodydze, dzięki czemu może dostarczyć nawet do 180 ton wody na hektar uprawy – ilość wystarczającą dla utrzymania hodowli 5 dorosłych krów. W okresach suszy wskaźnik przeżywalności bydła jest dużo wyższy w gospodarstwach, w których uprawia się kaktusy. Według ekspertów, przewidywane w niedalekiej przyszłości zwiększone zapotrzebowanie na zasoby wodne sprawia, że opuncja może okazać się „jedną z najważniejszych roślin uprawnych XXI wieku”.

Źródło: http://www.fao.org/publications/card/es/c/6cb6bff1-66f3-4d2e-92cc-c58130c1f9dc/

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.