Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Uznanie ekspertów
Opuncja figowa powinna być uznana za roślinę „wartościową, szczególnie jako żywność i pasza dla zwierząt w strefach potencjalnie zagrożonych suszą”, ogłosiła niedawno FAO w specjalnym komunikacie. Eksperci zgodnie doszli do wniosku, że pochodzący z Meksyku kaktus otwiera przed rolnikami z całego świata szerokie możliwości jako cenne źródło pożywienia i wody, zarówno dla ludzi, jak i dla zwierząt hodowlanych. „Chociaż większość kaktusów jest niejadalnych,
gatunki z rodzaju Opuntia cechują liczne walory odżywcze, szczególnie gdy są one uprawiane, a nie rosną dziko”, podkreśliła organizacja ONZ.
Kolejne kraje stawiają na kaktusa
Figa indyjska, jak często bywa nazywana, została wprowadzona już w 26 krajach poza naturalnym obszarem występowania. „Duża odporność czyni z niej ważne źródło pożywienia w przypadku ograniczonej dostępności wody”, stwierdzili w swoim komunikacie specjaliści FAO. Uprawa tego szczególnego kaktusa wciąż się rozprzestrzenia, ponieważ rośnie zapotrzebowanie na wytrzymałe gatunki, które są w stanie funkcjonować w warunkach suszy, wysokich temperatur
i wyjałowienia gleb.
Ekskluzywne danie
Warto również podkreślić walory kulinarne opuncji figowej, która od wieków stanowi ważną część kuchni meksykańskiej, a także sycylijskiej. W Meksyku średnie roczne spożycie na mieszkańca to 6,4 kg – opuncje uprawiane są w małych gospodarstwach, a powierzchnia ich zbiorów wynosi 3 miliony hektarów. W Brazylii plantacje o łącznej powierzchni 500 tys. hektarów przeznaczane są na pasze. Kaktusy spotkać można też w Afryce Północnej – w regionie Tigraj w Etiopii uprawia się je na powierzchni 180 tys. hektarów.
Cenny magazyn wody
Kaktus jest nie tylko źródłem pożywienia, ale również magazynuje wodę w łodydze, dzięki czemu może dostarczyć nawet do 180 ton wody na hektar uprawy – ilość wystarczającą dla utrzymania hodowli 5 dorosłych krów. W okresach suszy wskaźnik przeżywalności bydła jest dużo wyższy w gospodarstwach, w których uprawia się kaktusy. Według ekspertów, przewidywane w niedalekiej przyszłości zwiększone zapotrzebowanie na zasoby wodne sprawia, że opuncja może okazać się „jedną z najważniejszych roślin uprawnych XXI wieku”.
Źródło: http://www.fao.org/publications/card/es/c/6cb6bff1-66f3-4d2e-92cc-c58130c1f9dc/
Przeczytaj także
Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) zwana potocznie mini kiwi jest rośliną, której owoce w niedalekiej przyszłości mogą stać się smacznym i zdrowym składnikiem diety Polaków. W naszym klimacie możliwa jest uprawa niektórych odmian tej...
Trufle to najdroższy produkt spożywczy na świecie. Uznaje się je za najsmaczniejsze i najbardziej poszukiwane grzyby występujące na Ziemi. Liczba trufli jest ograniczona, a popyt na nie wciąż się zwiększa, przez co rosną również ceny tych...