Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Trufle – czy wraz ze zmianą klimatu znikną z naszych talerzy?

Kategoria: Biznes Fakty, Składniki Żywności

Trufle to najdroższy produkt spożywczy na świecie. Uznaje się je za najsmaczniejsze i najbardziej poszukiwane grzyby występujące na Ziemi. Liczba trufli jest ograniczona, a popyt na nie wciąż się zwiększa, przez co rosną również ceny tych grzybów. Wpływ na cenę trufli i problemy z ich dostępnością ma również zmieniający się klimat – coraz większa wilgotność latem nie sprzyja ich rośnięciu. Francuski Instytut Rolniczy INRA, w obawie przed wyginięciem tych grzybów, koordynuje program badawczy, którego celem jest zrozumienie jak zmiany klimatu oddziałują na rozwój trufli oraz znalezienie rozwiązania na zniwelowanie ich zanikania.

Trufle kiedyś i dziś – statystyki

Wysiłki plantatorów, trwające blisko 40 lat, pomogły powstrzymać spadek produkcji trufli, który rozpoczął się po pierwszej wojnie światowej. Przez ostatnie 25 lat produkcja ustabilizowała się na poziomie około 30 ton trufli rocznie, przy silnych sezonowych wahaniach, w zależności od pogody. Niestety tendencje, dotyczące zmian klimatu, nie sprzyjają rozwojowi produkcji trufli. Coraz dłużej utrzymujące się okresy letniej suszy utrudniają rozwój trufli rosnących w basenie Morza Śródziemnego – miejscu, z którego od lat pozyskuje się ich największą ilość. Susze pojawiają się także coraz częściej na północnych obszarach Włoch czy Francji również znanych z występowania tych luksusowych grzybów.

Program badawczy

Aby zniwelować wpływ zmian klimatycznych na wielkość produkcji trufli naukowcy z francuskiego Instytutu Rolniczego INRA rozpoczęli program badawczy, w ramach którego analizują trufle we wszystkich aspektach: ich genom, uwarunkowania ekologiczne, żywienie, rozwój oraz rozmnażanie, a także interakcje z roślinami, innymi grzybami oraz bakteriami. Wyniki badań prowadzonych przez Instytut mogą być pomocne zarówno w aspekcie naukowym, jak również z praktycznego punktu widzenia – dzięki nim być może uda się zapobiec zanikowi tych cennych grzybów, wdrażając odpowiednie praktyki rolnicze. Wśród nich najważniejsze wydaje się być wykorzystanie wiedzy na temat interakcji trufli z roślinami, innymi grzybami i bakteriami – prowadzenie odpowiednich nasadzeń, być może, pozwoli na zwiększenie lub chociaż zniwelowanie spadku ich światowej produkcji i, tym samym, wpłynie za poprawę ich dostępności.

Źródło:

INRA: Coup de chaud sur la truffe

Autor: Aleksandra Zawadzka

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn