Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Breedcafs czyli uprawa kawy po europejsku

Kategoria: Procesy i Technologie

Breedcafs to europejski projekt badawczy, którego celem jest dostosowanie sposobu uprawy kawy do zmieniających się warunków klimatycznych.

Projekt Breedcafs prowadzony jest przez naukowców z CIRAD (francuskie Centrum Badań nad Rozwojem Światowego Rolnictwa) i finansowany przez Unię Europejską w ramach programu H2020. Do udziału w projekcie przyłączyły się dwie europejskie palarnie kawy - Illy Caffe Italy oraz Arvid Nordquist.

Breedcafs powstał z obawy o zaburzenie ciągłości dostaw kawy do Europy, która jest globalnym liderem konsumpcji tego napoju. Problem dostępności kawy w Europie może pojawić się w przyszłości w następstwie zmieniających się warunków klimatycznych i będących ich konsekwencją trudności z uprawą kawy.

Strategia uprawy

Uprawa kawy, zgodnie z założeniami projektu Breedcafs, prowadzona będzie w oparciu o praktyki agroleśnicze. Podczas 4 lat trwania programu naukowcy z CIRAD we współpracy z przedsiębiorcami dążyć będą do dostosowania strategii uprawy dwóch wybranych odmian kawy do systemu agroleśnego. Drzewa rosnące na tym samym terenie, na którym prowadzona będzie uprawa kawy mają zapewnić roślinom zacienienie. Naukowcy podkreślają, iż ten sposób upraw może jednocześnie pomóc w ograniczeniu stosowania niektórych dodatkowych środków produkcji takich jak nawozy.

Kto, gdzie i jak?

W projekt zaangażowało się 20 podmiotów, a wśród nich europejskie i amerykańskie ośrodki badawcze oraz przedsiębiorcy z Kamerunu, Wietnamu i Nikaragui. Nowe odmiany hybrydowe kawy stworzone przez CIRAD i jego partnerów będą uprawiane w odmiennych warunkach. W zależności od miejsca uprawy (Montpellier, Lizbona, Nikaragua, Kamerun, Wietnam) różnić się będzie temperatura otoczenia oraz dostęp do wody i światła. Niektóre z nich będą dodatkowo wzbogacane CO₂. Prowadzenie upraw w zróżnicowany sposób ma pomóc ekspertom w zrozumieniu molekularnych mechanizmów adaptacji odmian do agroleśnictwa. Celem naukowców jest również zidentyfikowanie genów odpowiadających przystosowaniu danej odmiany do uprawy w oparciu o praktyki agroleśnicze.

Praktyki agroleśnicze, a odmiana kawy

Obecnie kawa produkowana jest w ponad 50 krajach, jednak spośród nich tylko Brazylia, Honduras, Kostaryka, Kolumbia i Tanzania są zdolne do dystrybucji swoich odmian kawy, jako wysokiej jakości materiału siewnego. Odmiany te są przystosowane do intensywnego sposobu produkcji, jednakże nie jest to równoznaczne z tym, że sprawdzą się również w uprawie agroleśniczej. Dodatkowo, przedsiębiorcy wykorzystujący praktyki agroleśnicze to najczęściej drobni rolnicy, którzy nie mają dostępu do materiału siewnego pochodzącego z największych światowych upraw. Program Breedcafs ma na celu ustanowienie mechanizmów promowania i udostępniania nowych odmian kawy dostosowanych do agroleśnictwa, co pozwoli zwiększyć produktywność tych upraw oraz poprawić jakość otrzymanej z nich kawy. Z kolei prowadzenie upraw z wykorzystaniem systemu agroleśnego pomoże wyeliminować problem zmieniającego się klimatu, który niekorzystnie oddziałuje na plantacje kawy.

Na badania w ramach projektu Breedcafs Unia Europejska przeznaczyła 4,5 miliona euro. Zakończenie trwania programu planowane jest na 2021 rok.

Źródło:

CIRAD: Breedcafs : un projet de recherche européen pour adapter les variétés de café à l’agroforesterie

 

Autor:Aleksandra Zawadzka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.