Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa odmiana ryżu szansą na wyżywienie 200 milionów ludzi?

Kategoria: Składniki Żywności

Chińscy naukowcy opracowali nową odmianę ryżu – jest to ryż charakteryzujący się wyjątkową odpornością na zasolenie, dzięki czemu może on być uprawiany w słonej wodzie. Jak szacuje grupa naukowców nowa odmiana może pomóc wyżywić ponad 200 milionów ludzi.

Ryż został opracowany przez Yuan’a Longping’a, zwanego ojcem chrzestnym ryżu, w Quingdao na wschodnim wybrzeżu Chin. Longping był jednym z pierwszych naukowców, którzy w latach siedemdziesiątych zajęli się opracowywaniem nowych, hybrydowych odmian ryżu. Ze względu na wciąż rosnące obawy, iż w ciągu najbliższych dziesięcioleci chińska populacja rozwinie się tak bardzo, że zabraknie dla niej żywności, jego zespół przyczynił się do stworzenia nowych odmian ryżu, które rosły szybciej, charakteryzowały się lepszą wydajnością i odpornością. Obecnie około 20% światowych upraw ryżu stanowią odmiany opracowane przez Longping’a.

Nowa odmiana ryżu, o której zrobiło się ostatnio głośno w chińskich mediach, została opracowana, dzięki kilkuletnim staraniom i pracy nad selekcją cech, krzyżowaniem odmian i analizą genetyczną. W ubiegłym roku naukowcy przeprowadzili pierwszą próbę uprawy nowej odmiany ryżu na szeroką skalę, na polach ryżowych, na które przepompowywana była rozcieńczona woda morska z Morza Żółtego. Eksperyment został zakończony sukcesem – ryż trafił już do pierwszych konsumentów.

Firma, zajmująca się dystrybucją nowej odmiany ryżu szacuje dotychczasową sprzedaż na około 6 ton. Obecnie nowa odmiana ryżu nie jest jednak zbyt tania – kosztuje blisko 8 razy więcej, niż tradycyjny ryż. Przypuszcza się jednak, iż w wyniku dalszej komercjalizacji jego cena powinna systematycznie spadać. Warto również zauważyć, iż uprawianie nowej odmiany ryżu pozwala zredukować zapotrzebowanie na pestycydy – zasolenie uprawy sprawia, iż rozwój patogenów
i owadów jest utrudniony.

Według Longping’a i jego współpracowników nowa odmiana ryżu może przyczynić się do zmniejszenia ilości nieużytków i wpłynąć na znaczący wzrost produkcji ryżu ogółem. Obecnie duży obszar wiejskich terenów w Chinach nie jest zagospodarowany, ze względu na wysokie zasolenie wody i gleby. Wprawdzie istnieją pewne odmiany ryżu dzikiego, które mogą rozwijać się w takich warunkach, jednak zazwyczaj charakteryzują się one bardzo niską wydajnością sięgającą 1,13-2,25 tony na hektar. Nowa odmiana opracowana przez chińskich naukowców osiąga wydajność od 6,5 do 9,3 tony na hektar, a zatem jej uprawa jest zdecydowanie bardziej opłacalna. Jak szacuje Longping, dzięki tej wydajności można wytworzyć dodatkowo nawet 50 milionów ton ryżu, co pozwoli na wyżywienie około 200 milionów ludzi. Co również istotne – chińscy konsumenci, którzy mieli już okazję spróbować „nowego ryżu” twierdzą, iż jego smak jest bardzo atrakcyjny.

Źródło:

IFL science: 200 Million People Could Be Fed With China's New Strain Of Saltwater Rice 

Autor: Aleksandra Zawadzka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.