Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Chińscy naukowcy opracowali nową odmianę ryżu – jest to ryż charakteryzujący się wyjątkową odpornością na zasolenie, dzięki czemu może on być uprawiany w słonej wodzie. Jak szacuje grupa naukowców nowa odmiana może pomóc wyżywić ponad 200 milionów ludzi.
Ryż został opracowany przez Yuan’a Longping’a, zwanego ojcem chrzestnym ryżu, w Quingdao na wschodnim wybrzeżu Chin. Longping był jednym z pierwszych naukowców, którzy w latach siedemdziesiątych zajęli się opracowywaniem nowych, hybrydowych odmian ryżu. Ze względu na wciąż rosnące obawy, iż w ciągu najbliższych dziesięcioleci chińska populacja rozwinie się tak bardzo, że zabraknie dla niej żywności, jego zespół przyczynił się do stworzenia nowych odmian ryżu, które rosły szybciej, charakteryzowały się lepszą wydajnością i odpornością. Obecnie około 20% światowych upraw ryżu stanowią odmiany opracowane przez Longping’a.
Nowa odmiana ryżu, o której zrobiło się ostatnio głośno w chińskich mediach, została opracowana, dzięki kilkuletnim staraniom i pracy nad selekcją cech, krzyżowaniem odmian i analizą genetyczną. W ubiegłym roku naukowcy przeprowadzili pierwszą próbę uprawy nowej odmiany ryżu na szeroką skalę, na polach ryżowych, na które przepompowywana była rozcieńczona woda morska z Morza Żółtego. Eksperyment został zakończony sukcesem – ryż trafił już do pierwszych konsumentów.
Firma, zajmująca się dystrybucją nowej odmiany ryżu szacuje dotychczasową sprzedaż na około 6 ton. Obecnie nowa odmiana ryżu nie jest jednak zbyt tania – kosztuje blisko 8 razy więcej, niż tradycyjny ryż. Przypuszcza się jednak, iż w wyniku dalszej komercjalizacji jego cena powinna systematycznie spadać. Warto również zauważyć, iż uprawianie nowej odmiany ryżu pozwala zredukować zapotrzebowanie na pestycydy – zasolenie uprawy sprawia, iż rozwój patogenów
i owadów jest utrudniony.
Według Longping’a i jego współpracowników nowa odmiana ryżu może przyczynić się do zmniejszenia ilości nieużytków i wpłynąć na znaczący wzrost produkcji ryżu ogółem. Obecnie duży obszar wiejskich terenów w Chinach nie jest zagospodarowany, ze względu na wysokie zasolenie wody i gleby. Wprawdzie istnieją pewne odmiany ryżu dzikiego, które mogą rozwijać się w takich warunkach, jednak zazwyczaj charakteryzują się one bardzo niską wydajnością sięgającą 1,13-2,25 tony na hektar. Nowa odmiana opracowana przez chińskich naukowców osiąga wydajność od 6,5 do 9,3 tony na hektar, a zatem jej uprawa jest zdecydowanie bardziej opłacalna. Jak szacuje Longping, dzięki tej wydajności można wytworzyć dodatkowo nawet 50 milionów ton ryżu, co pozwoli na wyżywienie około 200 milionów ludzi. Co również istotne – chińscy konsumenci, którzy mieli już okazję spróbować „nowego ryżu” twierdzą, iż jego smak jest bardzo atrakcyjny.
Źródło:
IFL science: 200 Million People Could Be Fed With China's New Strain Of Saltwater Rice
Przeczytaj także
W niektórych częściach świata (Afryka, Azja, Ameryka Łacińska, Australia) spożywanie owadów to powszechna praktyka, a także część tradycyjnej kultury. Być może już niedługo pojawią się one również...
Białko jest ostatnio tematem numer jeden zarówno wśród producentów jak i konsumentów. Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi ekologicznie i poszukują nowych rozwiązań.