Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nieistniejąca farma małży w Bułgarii finansowana ze środków UE

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Prokuratura Europejska (EPPO) prowadzi dochodzenie w sprawie projektu innowacyjnej farmy omułka śródziemnomorskiego na Morzu Czarnym. Kontrola dna morskiego wykazała, że w miejscu, gdzie powinna znajdować się instalacja, jest tylko piasek. Sprawa dotyczy potencjalnego wyłudzenia funduszy unijnych i krajowych o wartości ponad 280 000 euro.

Szczegóły projektu i finansowania

Przedmiotem dochodzenia jest projekt budowy farmy hodowlanej omułka śródziemnomorskiego (Mytilus galloprovincialis), zlokalizowanej na Morzu Czarnym, na południowy wschód od przylądka Emine w Bułgarii. Przedsięwzięcie uzyskało finansowanie w ramach programu dla gospodarki morskiej i rybołówstwa na lata 2014–2020.

Umowa o dofinansowanie została zatwierdzona w lipcu 2020 roku, a termin realizacji projektu upływał we wrześniu 2021 roku. Zgodnie z dokumentacją, farma miała rozpocząć działalność w lipcu 2021 roku. Całkowita wartość dotacji przyznanej beneficjentowi wyniosła 280 230 euro, z czego 210 160 euro pochodziło z funduszu UE, a pozostała część z budżetu krajowego.

Przebieg kontroli i kluczowe ustalenia

Pierwsze wątpliwości co do rzetelności projektu pojawiły się w sierpniu 2021 roku. Kontrola przeprowadzona na miejscu przez bułgarski Państwowy Fundusz "Rolnictwo" wykazała rozbieżności między deklarowanym a faktycznym stanem realizacji. Inspektorzy zidentyfikowali jedynie cztery boje graniczne oznaczające teren farmy, jednak z powodu braku odpowiedniego sprzętu nie byli w stanie zweryfikować istnienia podwodnej części instalacji.

Kluczowe ustalenia w sprawie przyniosły dalsze działania podjęte na zlecenie Prokuratury Europejskiej. W toku śledztwa ustalono, że ekspert z Instytutu Oceanologii w Warnie, wskazany jako autor projektu technologicznego, w rzeczywistości nie przygotował go, ani nie podpisał.

Dalsze działania odnoszą się do 1 października 2025 roku. Śledczy oraz nurkowie z Regionalnej Dyrekcji Straży Granicznej w Burgas przeprowadzili na wniosek EPPO szczegółową inspekcję dna morskiego na obszarze 240 000 m². Wykorzystano do tego drony podwodne i powietrzne. W wyznaczonych współrzędnych zlokalizowano tylko trzy boje powierzchniowe, które nie były ze sobą połączone. Podwodny materiał wideo nie wykazał żadnych śladów infrastruktury typowej dla farmy małży, takich jak liny, łańcuchy czy rury. Na dnie zaobserwowano wyłącznie piasek.

Śledztwo jest w toku i prowadzone przy wsparciu bułgarskiej Generalnej Dyrekcji Policji Krajowej. EPPO, jako niezależna prokuratura Unii Europejskiej odpowiedzialna za ściganie przestępstw przeciwko interesom finansowym UE, nadzoruje sprawę. Zgodnie z obowiązującym prawem, wszystkie osoby objęte dochodzeniem uważa się za niewinne do czasu udowodnienia winy przez właściwy sąd.

Źródło: https://www.eppo.europa.eu/en/media/news/bulgaria-underwater-searches-show-eu-funded-mussel-farm-just-sand


Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł rybny

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać w  Polityce Prywatności.