Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dochodzenie EPPO w Wenecji: milionowe defraudacje funduszy rolnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

We Włoszech, konkretnie w Wenecji trwa śledztwo dotyczące 48 rolników podejrzanych o współpracę w działaniach mających na celu defraudację unijnych funduszy rolnych. Działania rozpoczęto na wniosek Prokuratury Europejskiej (EPPO), a organy ścigania wydały nakaz zamrożenia środków pieniężnych na kwotę 17,2 mln euro. Ustalono także, że stworzony przez podejrzanych schemat oszustwa, miał umożliwić uzyskanie ponad 20 mln euro dotacji w latach 2017-2022.

Firmy słupy, fikcyjne przedsiębiorstwa i miliony z EFRG

System oszukiwania wykreowany przez zorganizowaną grupę, kierowany był przez dwóch podejrzanych, którzy mieli na celu nienależne uzyskiwanie dotacji z Europejskiego Funduszu Gwarancji Rolnej (EFRG) poprzez obejście limitów nałożonych przez Wspólną Politykę Rolną (WPR). Według niej, maksymalny roczny limit dla każdego wnioskodawcy wynosi 500 000 euro. Aby osiągnąć ten cel, oskarżeni rozdzielili aktywa przedsiębiorstwa rolnego z siedzibą w prowincji Padwa pomiędzy 12 „spółek słupów” zlokalizowanych w regionach takich jak Abruzja, Wenecja Euganejska, Lacjum, Marche i Umbria.

W toku dochodzenia ujawniono także oszukańczy proceder mający na celu obejście wprowadzonego w 2015 r. krajowego zakazu wypasu przez osoby trzecie. Miał on zapewnić, że tylko osoby bezpośrednio zaangażowane w prace rolnicze będą miały dostęp do dotacji publicznych. Na podstawie przedstawionych dowodów ustalono również, że kilku rolników z północnych Włoch zawarło umowy z osobami kierującymi oskarżoną grupą, aby formalnie uzyskać grunty, zwierzęta gospodarskie i stajnie tworząc w ten sposób pozory legalnej działalności rolniczej, niezbędnej do ubiegania się o unijne dotacje rolnicze. Jednak w rzeczywistości, ubiegające się o wsparcie finansowe firmy nie prowadziły żadnej faktycznej działalności wypasowej. W przeciwieństwie, były w całości zarządzane przez liderów oszukańczego procederu, którzy sprawowali faktyczną kontrolę nad operacjami.

Finansowe konsekwencje

Mając na uwadze poniesione w budżecie UE straty, Sędzia Śledczy Sądu w Padwie wydał nakaz zamrożenia środków pieniężnych w wysokości 17,2 mln euro. Zajęto również działki, mieszkania, wille, a Guardia di Finanza zamroziła dodatkowo rachunki bankowe.  Ponadto przejęto także 8590 uprawnień do płatności podstawowych w ramach WPR o wartości 4 mln euro. Oskarżonych przedsiębiorców rolnych zgłoszono także do Prokuratury Regionalnej przy Trybunale Obrachunkowym Veneto w związku ze stratą finansową państwa w wysokości 32,1 mln euro, będącą wynikiem ich oszukańczego postępowania.

Źródło: https://www.eppo.europa.eu/en/media/news/italy-eppo-cracks-down-eu20-million-agricultural-fraud-scheme-linked-to-organised-crime


Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać w  Polityce Prywatności.