Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Aktualizacja zanieczyszczenia krewetek radionuklidem Cs-137 – indonezyjscy urzędnicy odkryli prawdopodobną przyczynę

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ostatnim czasie ukazała się aktualizacja wiadomości odnośnie wykrycia radioaktywnego izotopu cezu-137 (Cs-137) w dostawach krewetek sprzedawanych w sieciach Walmart i innych dużych sieciach handlowych oraz w przyprawach goździkowych, które nie zostały wprowadzone do obrotu.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) od sierpnia wydaje ostrzeżenia odnośnie zanieczyszczenia niektórych produktów radionuklidem. Sytuacja skłoniła FDA do po raz pierwszy skorzystania z uprawnień przyznanych przez Kongres do wymagania certyfikatów importowych dla tych towarów pochodzących z niektórych regionów kraju. O pierwszych doniesieniach i podjętych działaniach informowaliśmy także w artykule Amerykańskie służby FDA ostrzegają przed krewetkami z powodu zanieczyszczenia radionuklidem Cs-137.

Gdzie szukać prawdopodobnej przyczyny?

Z Indonezji napływają jednak doniesienia sugerujące, że przyczyną skażenia krewetek Cs-137 są czynniki środowiskowe, a także kontenery transportowe używane do eksportu. Natomiast źródło skażenia przypraw jest nadal badane. Według indonezyjskiego Ministerstwa Koordynacji ds. Żywności rząd Indonezji zamknął miasto przemysłowe Cikande w celu przeprowadzenia oczyszczania z Cs-137. Proces oczyszczania jest koordynowany z rządem Stanów Zjednoczonych i Międzynarodową Agencją Energii Atomowej.

Zanieczyszczenie zostało rzekomo spowodowane przez producenta stali Peter Metal Technology, który wykorzystuje importowany złom jako główny surowiec. Prawdopodobnie cez został włączony do strumienia odpadów firmy, a następnie został przetworzony, uwalniając cząsteczki Cs-137 do powietrza, które mogłyby rozprzestrzeniać się do pobliskiego zakładu pakowania krewetek PT Bahari Makmur Sejati (działającego pod nazwą BMS Foods) położonego w odległości tylko dwóch kilometrów. Krewetki, które zostały zatrzymane przez amerykańskie służby celne i graniczne (CBP) oraz FDA z powodu obecności Cs-137, zostały przetworzone właśnie przez zakład BMS Foods.

Jak doszło do skażenia?

Amerykańskie Towarzystwo Jądrowe wyjaśniło, że skażenie Cs-137 prawdopodobnie rozpoczęło się od chlorku cezu, który po stopieniu przekroczył temperaturę wrzenia i przedostał się do atmosfery w postaci gazowej, narażając zakład BMS Foods na działanie izotopu promieniotwórczego. Ponadto rząd indonezyjski stwierdził, że w porcie Tanjung Priok w północnej Dżakarcie obecnych było 14 kontenerów ze złomem pochodzącym z Filipin, które także zostały skażone Cs-137. Odkrycie to sugeruje, że skażenie radioaktywne możne również pochodzić z kontenerów używanych do eksportu, a także ze środowiska Cikande.

Ustalenia w sprawie eksportowanych, zanieczyszczonych goździków

Jednak w przypadku skażenia w przesyłce goździków, rząd indonezyjski nie wskazał konkretnego źródła zakażenia. Nie wykryto skażenia radioaktywnego w zakładzie przetwórstwa, firmie Natural Java Spice ani w próbkach pobranych z tego zakładu. Podkreślono także, że zakład ten ma siedzibę w innej części Indonezji niż BMS Foods, a rząd przeprowadzi ponowne badania importowanych dostaw z USA. We wrześniu w wyniku wzmożonych kontroli, spowodowanych wykryciem izotopu w krewetkach, Cs-137 wykryto w jednej próbce goździków w stężeniu 732,43 Bq/kg. Poziom interwencji FDA dla Cs-137 wynosi 1200 Bq/kg, jednak powtarzająca się ekspozycja na izotop w stężeniach poniżej 1200 Bq/kg może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego.

 

Źródło: https://www.food-safety.com/articles/10757-indonesian-officials-find-cause-of-cs-137-contamination-behind-radioactive-shrimp


Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Przemysł rybny

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać w  Polityce Prywatności.