W ostatnim czasie ukazała się aktualizacja wiadomości odnośnie wykrycia radioaktywnego izotopu cezu-137 (Cs-137) w dostawach krewetek sprzedawanych w sieciach Walmart i innych dużych sieciach handlowych oraz w przyprawach goździkowych, które nie zostały wprowadzone do obrotu.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) od sierpnia wydaje ostrzeżenia odnośnie zanieczyszczenia niektórych produktów radionuklidem. Sytuacja skłoniła FDA do po raz pierwszy skorzystania z uprawnień przyznanych przez Kongres do wymagania certyfikatów importowych dla tych towarów pochodzących z niektórych regionów kraju. O pierwszych doniesieniach i podjętych działaniach informowaliśmy także w artykule Amerykańskie służby FDA ostrzegają przed krewetkami z powodu zanieczyszczenia radionuklidem Cs-137.
Gdzie szukać prawdopodobnej przyczyny?
Z Indonezji napływają jednak doniesienia sugerujące, że przyczyną skażenia krewetek Cs-137 są czynniki środowiskowe, a także kontenery transportowe używane do eksportu. Natomiast źródło skażenia przypraw jest nadal badane. Według indonezyjskiego Ministerstwa Koordynacji ds. Żywności rząd Indonezji zamknął miasto przemysłowe Cikande w celu przeprowadzenia oczyszczania z Cs-137. Proces oczyszczania jest koordynowany z rządem Stanów Zjednoczonych i Międzynarodową Agencją Energii Atomowej.
Zanieczyszczenie zostało rzekomo spowodowane przez producenta stali Peter Metal Technology, który wykorzystuje importowany złom jako główny surowiec. Prawdopodobnie cez został włączony do strumienia odpadów firmy, a następnie został przetworzony, uwalniając cząsteczki Cs-137 do powietrza, które mogłyby rozprzestrzeniać się do pobliskiego zakładu pakowania krewetek PT Bahari Makmur Sejati (działającego pod nazwą BMS Foods) położonego w odległości tylko dwóch kilometrów. Krewetki, które zostały zatrzymane przez amerykańskie służby celne i graniczne (CBP) oraz FDA z powodu obecności Cs-137, zostały przetworzone właśnie przez zakład BMS Foods.
Jak doszło do skażenia?
Amerykańskie Towarzystwo Jądrowe wyjaśniło, że skażenie Cs-137 prawdopodobnie rozpoczęło się od chlorku cezu, który po stopieniu przekroczył temperaturę wrzenia i przedostał się do atmosfery w postaci gazowej, narażając zakład BMS Foods na działanie izotopu promieniotwórczego. Ponadto rząd indonezyjski stwierdził, że w porcie Tanjung Priok w północnej Dżakarcie obecnych było 14 kontenerów ze złomem pochodzącym z Filipin, które także zostały skażone Cs-137. Odkrycie to sugeruje, że skażenie radioaktywne możne również pochodzić z kontenerów używanych do eksportu, a także ze środowiska Cikande.
Ustalenia w sprawie eksportowanych, zanieczyszczonych goździków
Jednak w przypadku skażenia w przesyłce goździków, rząd indonezyjski nie wskazał konkretnego źródła zakażenia. Nie wykryto skażenia radioaktywnego w zakładzie przetwórstwa, firmie Natural Java Spice ani w próbkach pobranych z tego zakładu. Podkreślono także, że zakład ten ma siedzibę w innej części Indonezji niż BMS Foods, a rząd przeprowadzi ponowne badania importowanych dostaw z USA. We wrześniu w wyniku wzmożonych kontroli, spowodowanych wykryciem izotopu w krewetkach, Cs-137 wykryto w jednej próbce goździków w stężeniu 732,43 Bq/kg. Poziom interwencji FDA dla Cs-137 wynosi 1200 Bq/kg, jednak powtarzająca się ekspozycja na izotop w stężeniach poniżej 1200 Bq/kg może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego.
Źródło: https://www.food-safety.com/articles/10757-indonesian-officials-find-cause-of-cs-137-contamination-behind-radioactive-shrimp
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.