Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Fałszowanie masy netto importowanych mrożonych owoców morza – wyniki badania FDA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Amerykańska FDA 2 września 2025 r. opublikowała wyniki badania przeprowadzonego w latach 2022-2024, które miało na celu sprawdzenie, czy mrożone owoce morza nie mają zaniżonej masy netto.

Zjawisko zaniżania może występować w mrożonych rybach i owocach morza, gdy masa netto obejmuje również dodaną glazurę. Glazurowanie produktów z owoców morza jest powszechną praktyką w branży, mającą na celu ich ochronę podczas przechowywania w zamrażarce. Jednakże zawyżanie masy netto mrożonych owoców morza poprzez wliczanie do niej glazury jest niedozwolone i uznawane jako fałszowanie żywności umotywowane ekonomicznie.

Przeprowadzone badanie i wyniki

FDA pobrała do badania 28 próbek (25 krewetek, 2 kałamarnice i 1 tilapia) pakowanych mrożonych produktów z owoców morza importowanych z 12 różnych firm z czterech krajów (16 produktów z Indonezji, 9 z Ekwadoru, 2 z Chin i 1 z Wietnamu), aby sprawdzić ich zgodność z deklaracją masy netto na etykiecie produktu. Spośród nich, 10 próbek (36%) uznano za niezgodne z przepisami, a zaniżona masa netto wahała się od 2,3% do 9,9%. Większość niezgodnych produktów pochodziło z Indonezji (8), a pozostałe 2 pochodziły z Chin i Wietnamu. W przypadku niezgodnych partii odmówiono wjazdu na terytorium USA. Ponadto, FDA umieściła pięć firm oraz ich produkty na liście Import Alert 99-47. Produkty znajdujące się na tej liście podlegają zatrzymaniu bez fizycznego badania (Detention without Physical Examination). W przypadku produktów podlegających tej procedurze firma może przedstawić FDA dowody, aby obalić podejrzenie naruszenia, np. wyniki testów niezależnego laboratorium, potwierdzające, że producent nie wliczył glazury w deklarowaną masę netto na opakowaniu. Jeśli FDA uzna, że podejrzenie naruszenia nadal istnieje, odmawia wjazdu produktu.

Podsumowanie i dalsze działania FDA

Wyniki przeprowadzonego badania wskazują, że mrożone owoce morza nadal są towarem podatnym na fałszowanie z pobudek ekonomicznych. Wyniki te potwierdzają potrzebę dalszego badania przez FDA mrożonych (glazurowanych lodem) produktów rybnych i owoców morza (np. krewetek, kałamarnic, filetów rybnych) pod kątem fałszowania ekonomicznego.

FDA zobowiązuje się do kontynuowania nadzoru i podejmowania odpowiednich działań regulacyjnych wobec niezgodnej z przepisami żywności i firm, aby chronić konsumentów przed fałszowaniem żywności z pobudek ekonomicznych i utrzymać ich zaufanie do etykiet żywności.

Źródło: https://www.fda.gov/food/economically-motivated-adulteration-food-fraud/sample-collection-and-analysis-imported-frozen-seafood-economically-motivated-adulteration-year-2022


Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł rybny

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.