Amerykańska FDA 2 września 2025 r. opublikowała wyniki badania przeprowadzonego w latach 2022-2024, które miało na celu sprawdzenie, czy mrożone owoce morza nie mają zaniżonej masy netto.
Zjawisko zaniżania może występować w mrożonych rybach i owocach morza, gdy masa netto obejmuje również dodaną glazurę. Glazurowanie produktów z owoców morza jest powszechną praktyką w branży, mającą na celu ich ochronę podczas przechowywania w zamrażarce. Jednakże zawyżanie masy netto mrożonych owoców morza poprzez wliczanie do niej glazury jest niedozwolone i uznawane jako fałszowanie żywności umotywowane ekonomicznie.
Przeprowadzone badanie i wyniki
FDA pobrała do badania 28 próbek (25 krewetek, 2 kałamarnice i 1 tilapia) pakowanych mrożonych produktów z owoców morza importowanych z 12 różnych firm z czterech krajów (16 produktów z Indonezji, 9 z Ekwadoru, 2 z Chin i 1 z Wietnamu), aby sprawdzić ich zgodność z deklaracją masy netto na etykiecie produktu. Spośród nich, 10 próbek (36%) uznano za niezgodne z przepisami, a zaniżona masa netto wahała się od 2,3% do 9,9%. Większość niezgodnych produktów pochodziło z Indonezji (8), a pozostałe 2 pochodziły z Chin i Wietnamu. W przypadku niezgodnych partii odmówiono wjazdu na terytorium USA. Ponadto, FDA umieściła pięć firm oraz ich produkty na liście Import Alert 99-47. Produkty znajdujące się na tej liście podlegają zatrzymaniu bez fizycznego badania (Detention without Physical Examination). W przypadku produktów podlegających tej procedurze firma może przedstawić FDA dowody, aby obalić podejrzenie naruszenia, np. wyniki testów niezależnego laboratorium, potwierdzające, że producent nie wliczył glazury w deklarowaną masę netto na opakowaniu. Jeśli FDA uzna, że podejrzenie naruszenia nadal istnieje, odmawia wjazdu produktu.
Podsumowanie i dalsze działania FDA
Wyniki przeprowadzonego badania wskazują, że mrożone owoce morza nadal są towarem podatnym na fałszowanie z pobudek ekonomicznych. Wyniki te potwierdzają potrzebę dalszego badania przez FDA mrożonych (glazurowanych lodem) produktów rybnych i owoców morza (np. krewetek, kałamarnic, filetów rybnych) pod kątem fałszowania ekonomicznego.
FDA zobowiązuje się do kontynuowania nadzoru i podejmowania odpowiednich działań regulacyjnych wobec niezgodnej z przepisami żywności i firm, aby chronić konsumentów przed fałszowaniem żywności z pobudek ekonomicznych i utrzymać ich zaufanie do etykiet żywności.
Źródło: https://www.fda.gov/food/economically-motivated-adulteration-food-fraud/sample-collection-and-analysis-imported-frozen-seafood-economically-motivated-adulteration-year-2022
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.