Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przejęcie zafałszowanej żywności i napojów o wartości 95 milionów euro – wyniki europejskiej operacji OPSON XIV z 2025 roku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europol, OLAF (Europejski Urząd ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych), DG Sante (Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności Komisji Europejskiej) i 31 krajów (głównie z Europy, ale też spoza) wraz z producentami żywności i napojów z sektora prywatnego połączyły siły w czternastej edycji operacji OPSON. Ta coroczna akcja jest skierowana przeciwko przestępcom stojącym za zafałszowaną, podrabianą i niespełniającą norm żywnością i napojami. W ramach OPSON XIV skonfiskowano ponad 11 mln kg żywności, ok. 1,4 mln litrów napojów i 259 tys. paczek.

Wyniki operacji OPSON XIV:

  • Zgłoszono 631 osób do organów sądowych
  • Wydano 101 nakazów aresztowania
  • Rozbito 13 zorganizowanych grup przestępczych
  • Przejęto towary o wartości około 95 mln euro
  • Przeprowadzono 31 165 kontroli i inspekcji

Ponowne wprowadzanie przeterminowanych produktów do łańcucha dostaw

Jednym z głównych trendów zidentyfikowanych w ramach OPSON XIV było infiltrowanie przez zorganizowane grupy przestępcze firm zajmujących się utylizacją odpadów w celu uzyskania dostępu do przeterminowanej żywności, przeznaczonej do zniszczenia. Przestępcy po uzyskaniu przeterminowanych produktów usuwają rozpuszczalnikami oryginalne daty minimalnej trwałości lub terminy przydatności do spożycia i drukują nowe, fałszywe daty na opakowaniach. Zafałszowane produkty z nowymi etykietami są następnie ponownie wprowadzane do łańcucha dostaw. Produkty te cechuje zwykle niska jakość, ale często stanowią też zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Sam sposób fałszowania poprzez ponowne etykietowanie przeterminowanej żywności znany jest od dłuższego czasu i nie jest niczym nowym, ale obecna skala tego typu oszustw jest bezprecedensowa.

Inne przypadki fałszowania żywności – podrabianie, nadużywanie oznaczeń geograficznych, sprzedaż produktów niezdatnych do spożycia

Podczas operacji OPSON XIV oprócz fałszowania dat ważności, stwierdzano też często podrabianie żywności i napojów oraz nadużywanie chronionych oznaczeń geograficznych (ChNP, ChOG, GTS). Podrabianie najczęściej dotyczyło oliwy z oliwek i wina z Chronioną Nazwą Pochodzenia.

Ponadto, władze odnotowały kilka przypadków sprzedaży mięsa lub produktów mięsnych przechowywanych w nieodpowiednich warunkach i/lub przetwarzanych w zakładach, które nie przestrzegały prawnie wymaganych norm higienicznych. Produkty te sprzedawano zwykle restauracjom lub bezpośrednio konsumentom. Podobne niezgodności zaobserwowano w przypadku owoców morza (np. małży).

Kontrole od surowca do produktu końcowego

Operacja OPSON została ustanowiona w celu ochrony zdrowia i bezpieczeństwa publicznego w całej Unii Europejskiej. Lista produktów żywnościowych i napojów wycofanych z obrotu jest bardzo szeroka. Władze zajęły podstawowe produkty, takie jak owoce, warzywa, drób, mięso, produkty mięsne i owoce morza. Lista produktów spożywczych obejmuje również wyroby cukiernicze, tłuszcze i oleje, ze szczególnym uwzględnieniem oliwy z oliwek. Ponadto, w trakcie operacji OPSON XIV zajęto się suplementami diety i dodatkami do żywności.

Europol koordynował i wspierał wiele indywidualnych dochodzeń w ramach OPSON XIV

Europol koordynował OPSON XIV i wspierał wiele indywidualnych przypadków, wysyłając ekspertów z mobilnym biurem na dni akcji. Podczas tych kontroli i nalotów eksperci mogli na miejscu zapewnić krajowym władzom wsparcie analityczne i wywiadowcze. Ponadto Europol organizował spotkania operacyjne dotyczące spraw pobocznych.

Wyróżnione dochodzenia operacji OPSON XIV

Tajna rzeźnia koni we Włoszech. Śledztwo przeprowadzone przez karabinierów doprowadziło do wydania nakazu aresztowania siedmiu hodowców koni i kierowców ciężarówek, którzy przynależeli do organizacji przestępczej działającej w Umbrii i Apulii. Grupa potajemnie zabijała konie leczone środkami farmaceutycznymi, stwarzając znaczne ryzyko dla zdrowia publicznego. Niezdatne do spożycia mięso wprowadzano do łańcucha żywnościowego.

Nielegalna rzeźnia w Portugalii. Portugalski Urząd ds. Gospodarki i Bezpieczeństwa Żywności (ASAE) przeprowadził inspekcję w północnej części kraju, która doprowadziła do odkrycia i likwidacji nielegalnej rzeźni. Na terenie obiektu brakowało odpowiednich warunków technicznych, funkcjonalnych i higienicznych, a mięso różnych gatunków zwierząt dostarczano restauracjom i rzeźnikom bez obowiązkowych kontroli sanitarnych. Praktyka ta stwarzała znaczne ryzyko dla zdrowia publicznego. W rezultacie wszczęto postępowanie karne i aresztowano podejrzanego. Władze skonfiskowały 33 ubite zwierzęta, 159 owiec i kóz, około 200 kg podrobów i narzędzia ubojowe.

Zbiory nienadających się do spożycia małży w Hiszpanii i Portugalii. Hiszpańskie i portugalskie władze przy wsparciu ekspertów Europolu rozbiły grupę przestępczą czerpiącą zyski z nielegalnie zbieranych i skażonych małży. Operacja doprowadziła do 11 aresztowań i zajęcia ponad 7 ton małży. Małże zebrane z rzeki Tajo były dystrybuowane w Portugalii, Hiszpanii, Francji i Włoszech, stwarzając znaczne ryzyko dla zdrowia konsumentów. Śledczy oszacowali, że zatrzymani na przestrzeni 2025 r. wygenerowali zysk w wysokości co najmniej 1,6 mln euro, a w skali globalnej ten nielegalny biznes generuje około 2,5 mln euro zysku tygodniowo. W ramach nielegalnych połowów występują również elementy handlu ludźmi i wyzysku pracowników.

Przemyt alkoholu i wyrobów tytoniowych w Gruzji. W Gruzji zatrzymano dwóch obywateli za przewóz dużych ilości niezgłoszonych, nieakcyzowanych napojów alkoholowych, wyrobów tytoniowych i innych towarów. Podejrzani wykorzystali fałszywe deklaracje celne i przenieśli towary do innego pojazdu w celu dalszego transportu i sprzedaży. Wartość zajętych towarów wynosiła ponad 73 000 euro.

Źródło: https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/counterfeit-and-substandard-food-worth-eur-95-million-seized-in-global-operation


Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny Przemysł napojowy Przemysł rybny Wycofania z rynku

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać w  Polityce Prywatności.