Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa żywność - zmiany w procedurze konsultacji w celu ustalenia statusu nowej żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W ubiegłym miesiącu unijny prawodawca poświęcił wiele miejsca tematyce nowej żywności. Polecamy Państwa uwadze rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/456 z dnia 19 marca 2018 r. w sprawie etapów procedury konsultacji w celu ustalenia statusu nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie nowej żywności.

Zakres rozporządzenia wykonawczego

Rozporządzenie wykonawcze nr 2018/456 określa:

  • zasady składania wniosków o nadanie statusu nowej żywności
  • treść i formę wniosku o konsultację
  • procedurę sprawdzania ważności i procedowania wniosku przez właściwe urzędy państw członkowskich

Szczegóły aktu

Każde z Państw UE będące odbiorcą wniosku zostanie zobowiązane do określenia swojego stanowiska w sprawie statusu nowej żywności w ciągu czterech miesięcy od dnia, w którym potwierdziło ważność danego wniosku o konsultację. Wyłącznie w uzasadnionych przypadkach możliwe będzie wydłużenie tego terminu i to o maksymalnie cztery miesiące.

Do 1 maja 2018 r. na stronie internetowej KE powinny zostać opublikowane dane organów państw członkowskich właściwych ds. oceny i procedowania wniosków. Ważne jest m.in. to że przedsiębiorcy będą mogli składać wnioski już od 9 kwietnia 2018 r. czyli od dnia wejścia w życie ww. rozporządzenia. Składanie wniosku nie jest jednak obowiązkowe, każdy podmiot będzie uprawniony w dalszym ciągu sam dokonywać oceny statusu składnika.

Wejście w życie

Rozporządzenie wykonawcze weszło w życie 9 kwietnia 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Bądź na bieżąco!

Facebook Twitter LinkedIn