Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W ubiegłym miesiącu unijny prawodawca poświęcił wiele miejsca tematyce nowej żywności. Polecamy Państwa uwadze rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/456 z dnia 19 marca 2018 r. w sprawie etapów procedury konsultacji w celu ustalenia statusu nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie nowej żywności.
Zakres rozporządzenia wykonawczego
Rozporządzenie wykonawcze nr 2018/456 określa:
Szczegóły aktu
Każde z Państw UE będące odbiorcą wniosku zostanie zobowiązane do określenia swojego stanowiska w sprawie statusu nowej żywności w ciągu czterech miesięcy od dnia, w którym potwierdziło ważność danego wniosku o konsultację. Wyłącznie w uzasadnionych przypadkach możliwe będzie wydłużenie tego terminu i to o maksymalnie cztery miesiące.
Do 1 maja 2018 r. na stronie internetowej KE powinny zostać opublikowane dane organów państw członkowskich właściwych ds. oceny i procedowania wniosków. Ważne jest m.in. to że przedsiębiorcy będą mogli składać wnioski już od 9 kwietnia 2018 r. czyli od dnia wejścia w życie ww. rozporządzenia. Składanie wniosku nie jest jednak obowiązkowe, każdy podmiot będzie uprawniony w dalszym ciągu sam dokonywać oceny statusu składnika.
Wejście w życie
Rozporządzenie wykonawcze weszło w życie 9 kwietnia 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Przeczytaj także
Komisja Europejska z dniem 15 grudnia 2017 r. decyzją wykonawczą nr 2017/2375 zezwoliła na wprowadzenie do obrotu kwasu N-acetylo-D-neuraminowego jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem nr 258/97 Parlamentu...
Portal spożywczy FoodFakty informuje: 20 grudnia 2017 r. ukazało się Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283...