Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa żywność - zmiany w procedurze konsultacji w celu ustalenia statusu nowej żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W ubiegłym miesiącu unijny prawodawca poświęcił wiele miejsca tematyce nowej żywności. Polecamy Państwa uwadze rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/456 z dnia 19 marca 2018 r. w sprawie etapów procedury konsultacji w celu ustalenia statusu nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie nowej żywności.

Zakres rozporządzenia wykonawczego

Rozporządzenie wykonawcze nr 2018/456 określa:

  • zasady składania wniosków o nadanie statusu nowej żywności
  • treść i formę wniosku o konsultację
  • procedurę sprawdzania ważności i procedowania wniosku przez właściwe urzędy państw członkowskich

Szczegóły aktu

Każde z Państw UE będące odbiorcą wniosku zostanie zobowiązane do określenia swojego stanowiska w sprawie statusu nowej żywności w ciągu czterech miesięcy od dnia, w którym potwierdziło ważność danego wniosku o konsultację. Wyłącznie w uzasadnionych przypadkach możliwe będzie wydłużenie tego terminu i to o maksymalnie cztery miesiące.

Do 1 maja 2018 r. na stronie internetowej KE powinny zostać opublikowane dane organów państw członkowskich właściwych ds. oceny i procedowania wniosków. Ważne jest m.in. to że przedsiębiorcy będą mogli składać wnioski już od 9 kwietnia 2018 r. czyli od dnia wejścia w życie ww. rozporządzenia. Składanie wniosku nie jest jednak obowiązkowe, każdy podmiot będzie uprawniony w dalszym ciągu sam dokonywać oceny statusu składnika.

Wejście w życie

Rozporządzenie wykonawcze weszło w życie 9 kwietnia 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.