Nowy składnik żywności - kwas N-acetylo-D-neuraminowy
Komisja Europejska z dniem 15 grudnia 2017 r. decyzją wykonawczą nr 2017/2375 zezwoliła na wprowadzenie do obrotu kwasu N-acetylo-D-neuraminowego jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady (decyzja notyfikowana jako dokument nr C(2017) 8431). W toku postępowania o udzielenie zezwolenia, inne państwa członkowskie nie wniosły w ustalonym terminie 60 dni uzasadnionego sprzeciwu.
Opinia EFSA w zakresie bezpieczeństwa stosowania nowego składnika
EFSA w swojej opinii naukowej dotyczącej bezpieczeństwa kwasu N-acetylo-D-neuraminowego jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 ("Scientific Opinion on the safety of N-acetyl-D-neuraminic acid as a novel food pursuant to Regulation (EC) No 258/97") stwierdziła, że kwas N-acetylo-D-neuraminowy jest bezpieczny dla ogółu populacji, jeżeli jest dodawany do środków spożywczych innych niż suplementy żywnościowe w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania. W odniesieniu do suplementów żywnościowych EFSA ustaliła, że kwas N-acetylo-D-neuraminowy jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania dla osób powyżej 10. roku życia, a także że jest bezpieczny dla dzieci w wieku poniżej 10. roku życia, pod warunkiem że łączne narażenie z różnych źródeł nie przekracza 11 mg/kg masy ciała.
Treść decyzji:
- na podstawie decyzji zezwala się na wprowadzenie do obrotu w Unii kwasu N-acetylo-D-neuraminowego (NANA), zgodnego ze specyfikacją w załączniku I do decyzji jako nowego składnika żywności do zastosowań wyszczególnionych i przy maksymalnych poziomach ustanowionych w załączniku II do decyzji;
- kwas N-acetylo-D-neuraminowy dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją jest oznaczany na etykiecie środków spożywczych jako „kwas N-acetylo-D-neuraminowy;
- suplementy żywnościowe zawierające kwas N-acetylo-D-neuraminowy opatrywane są etykietą zgodnie z wymogami dotyczącymi prezentacji stosowanymi na podstawie rozporządzenia nr 1169/2011 z oświadczeniem, że suplementy żywnościowe nie powinny być podawane niemowlętom, małym dzieciom i dzieciom w wieku poniżej 10. roku życia, jeżeli w ciągu tych samych dwudziestu czterech godzin spożywają one mleko matki lub inną żywność z dodatkiem kwasu N-acetylo-D-neuraminowego;
- kwas N-acetylo-D-neuraminowy jest krystalicznym proszkiem o barwie białej do białawej.
Decyzja ma charakter indywidualny i skierowana jest do przedsiębiorstwa Glycom A/S, KogleAllé 4, 2970 Hørsholm, Dania. Decyzja weszła w życie z chwilą notyfikacji adresatowi.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
-
05.02.2018
Wyrok WSA w sprawie niewłaściwej jakości handlowej „polędwiczek z filetów”
Zapraszamy do zapoznania się bliżej z treścią wyroku WSA w Warszawie z dnia 21 lipca 2017 r., wydanym w przedmiocie wymierzenia kary pieniężnej za wprowadzenie do obrotu partii artykułu rolno-spożywczego o niewłaściwej jakości...
-
01.02.2018
Znakowanie produktów – wyrok NSA w zakresie określeń „bio” „eko”
W ostatnim czasie opublikowano uzasadnienie do wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie z 11 lipca 2017 r., oddalającego skargę kasacyjną, w zakresie wprowadzenia do obrotu wyrobów niewłaściwie oznakowanych oraz...