Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nie ma nic ważniejszego, niż prawidłowo funkcjonujący łańcuch dostaw żywności. Pomimo, że Ameryka kojarzona jest przez większość z nas jako kraj dobrobytu to według firmy McKinsey & Company, każdego roku, około jednej trzeciej wyprodukowanej tam żywności jest tracona lub marnowana. Na całym świecie, straty te wynoszą ok. 940 miliardów dolarów. Błędy popełnianie podczas sadzenia, zbioru, zużycia wody i transportu, a także czynniki pogodowe, szkodniki, popyt konsumentów i inne zagrożenia, przyczyniają się do tych strat. Niewłaściwe pakowanie i etykietowanie produktów, również może prowadzić do strat oraz potencjalnie zagrażających życiu chorób, wywoływanych przez patogeny, przenoszone przez żywność.
Są to bardzo poważne problemy, które muszą zostać rozwiązane. Część z nich można rozwiązać wykorzystując nowoczesne technologie.
Czujniki na polach i roślinach, zaczynają dostarczające dane, na temat warunków glebowych, szczegółowe informacje o kierunku i prędkości wiatru, a także o nawozach, dostępności wody i o szkodnikach, urządzenia GPS w ciągnikach, kombajnach i ciężarówkach, pomagające w określeniu optymalnego wykorzystania ciężkiego sprzętu – to tylko kilka przykładów technologii już dostępnych na rynku. Analiza zebranych danych, może pomóc zapobiec psuciu się produktów poprzez odpowiedni czas zbioru oraz optymalny czas transportu. Bezzałogowe urządzenia powietrzne, jak na przykład drony, mogą patrolować pola i ostrzegać rolników, pomagając im uniknąć potencjalnych problemów.
Systemy śledzenia produktów, oparte na zastosowaniu radiowych identyfikatorów RFID (ang. radio-frequency identification), umożliwiają monitorowanie produktów rolnych, na każdym etapie produkcji, przetwarzania oraz dystrybucji. Konkretne rośliny, mogą być monitorowane nawet pod względem zawartości składników odżywczych i oceny wzrostu. Nowe metody, mogą również pomóc w wyborze najlepszych odmian roślin uprawnych, zarówno pod względem odporności, jak i rentowności uprawy. Ponadto, nowe technologie rolnicze mogą pomóc rolnikom zabezpieczyć się przed stratami produktów i pieniędzy.
Do 2022 r. w samych Stanach Zjednoczonych, rynek tego rodzaju precyzyjnych narzędzi rolniczych ma wzrosnąć o 14%. Naukowcy sugerują, że pełne zastosowanie i wykorzystanie tych technologii może istotnie zwiększyć wydajność gospodarstw rolnych w produkcji plonów.
Nowe agrotechniki przynoszą korzyści nie tylko rolnikom, ale również konsumentom. Przykładem są czujniki w opakowaniach produktów spożywczych, które wykrywają gazy, powstające w trakcie przechowywania produktów, co umożliwia kontrolowanie ich świeżości. Opracowano również specjalne algorytmy, mogące nawet stworzyć propozycję dania, przygotowanego z tego, co aktualnie znajduje się w spiżarni. Kilka firm opracowuje też skanery, które przesyłając dane do aplikacji mobilnej, będą mogły dostarczać szczegółowych informacji o żywności znajdującej się na talerzu, od jej składu, aż po wartość odżywczą. Aplikacje te, będą niezwykle pomocne nie tylko dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo, ale także dla tych, którzy borykają się z alergiami pokarmowymi. Według prognoz, rozwiązania te obniżą ogólne koszty opieki zdrowotnej, gdyż konsumenci będą chronieni przed nieświadomym spożywaniem żywności zepsutej lub zanieczyszczonej.
Interesującym rozwiązaniem mogą okazać się również roboty rolnicze. Mogą one dostarczać cennych informacji, dzięki którym wydajność rolnictwa może ulec znaczącemu wzrostowi.
Podsumowując, zapotrzebowanie na nowe rozwiązania agrotechniczne jest bardzo duże i wciąż należy pracować nad rozwojem rolnictwa precyzyjnego, bardzo ważne jest również, aby jak najwięcej firm z sektora spożywczego miało dostęp do nowych technologii i danych.
Źródła: