Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe agrotechniki - przyszłość rolnictwa i przetwórstwa

Kategoria: Procesy i Technologie

Nie ma nic ważniejszego, niż prawidłowo funkcjonujący łańcuch dostaw żywności. Pomimo, że Ameryka kojarzona jest przez większość z nas jako kraj dobrobytu to według firmy McKinsey & Company, każdego roku, około jednej trzeciej wyprodukowanej tam żywności jest tracona lub marnowana. Na całym świecie, straty te wynoszą ok. 940 miliardów dolarów. Błędy popełnianie podczas sadzenia, zbioru, zużycia wody i transportu, a także czynniki pogodowe, szkodniki, popyt konsumentów i inne zagrożenia, przyczyniają się do tych strat. Niewłaściwe pakowanie i etykietowanie produktów, również może prowadzić do strat oraz potencjalnie zagrażających życiu chorób, wywoływanych przez patogeny, przenoszone przez żywność.

Są to bardzo poważne problemy, które muszą zostać rozwiązane. Część z nich można rozwiązać wykorzystując nowoczesne technologie.

Czujniki na polach i roślinach, zaczynają dostarczające dane, na temat warunków glebowych, szczegółowe informacje o kierunku i prędkości wiatru, a także o nawozach, dostępności wody i o szkodnikach, urządzenia GPS w ciągnikach, kombajnach i  ciężarówkach, pomagające w określeniu optymalnego wykorzystania ciężkiego sprzętu – to tylko kilka przykładów technologii już dostępnych na rynku. Analiza zebranych danych, może pomóc zapobiec psuciu się produktów poprzez odpowiedni czas zbioru oraz optymalny czas transportu. Bezzałogowe urządzenia powietrzne, jak na przykład drony, mogą patrolować pola i ostrzegać rolników, pomagając im uniknąć potencjalnych problemów.

Systemy śledzenia produktów, oparte na zastosowaniu radiowych identyfikatorów RFID (ang. radio-frequency identification), umożliwiają monitorowanie produktów rolnych, na każdym etapie produkcji, przetwarzania oraz dystrybucji. Konkretne rośliny, mogą być monitorowane nawet pod względem zawartości składników odżywczych i oceny wzrostu. Nowe metody, mogą również pomóc w wyborze najlepszych odmian roślin uprawnych, zarówno pod względem odporności, jak i rentowności uprawy. Ponadto, nowe technologie rolnicze mogą pomóc rolnikom zabezpieczyć się przed stratami produktów i pieniędzy.

Do 2022 r. w samych Stanach Zjednoczonych, rynek tego rodzaju precyzyjnych narzędzi rolniczych ma wzrosnąć o 14%. Naukowcy sugerują, że pełne zastosowanie i wykorzystanie tych technologii może istotnie zwiększyć wydajność gospodarstw rolnych w produkcji plonów.

Nowe agrotechniki przynoszą korzyści nie tylko rolnikom, ale również konsumentom. Przykładem są czujniki w opakowaniach produktów spożywczych, które wykrywają gazy, powstające w trakcie przechowywania produktów, co umożliwia kontrolowanie ich świeżości. Opracowano również specjalne algorytmy, mogące nawet stworzyć propozycję dania, przygotowanego z tego, co aktualnie znajduje się w spiżarni. Kilka firm opracowuje też skanery, które przesyłając dane do aplikacji mobilnej, będą mogły dostarczać szczegółowych informacji o żywności znajdującej się na talerzu, od jej składu, aż po wartość odżywczą. Aplikacje te, będą niezwykle pomocne nie tylko dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo, ale także dla tych, którzy borykają się z alergiami pokarmowymi. Według prognoz, rozwiązania te obniżą ogólne koszty opieki zdrowotnej, gdyż konsumenci będą chronieni przed nieświadomym spożywaniem żywności zepsutej lub zanieczyszczonej.

Interesującym rozwiązaniem mogą okazać się również roboty rolnicze. Mogą one dostarczać cennych informacji, dzięki którym wydajność rolnictwa może ulec znaczącemu wzrostowi.

Podsumowując, zapotrzebowanie na nowe rozwiązania agrotechniczne jest bardzo duże i wciąż należy pracować nad rozwojem rolnictwa precyzyjnego, bardzo ważne jest również, aby jak najwięcej firm z sektora spożywczego miało dostęp do nowych technologii i danych.

Źródła:

  1. Forbes: How big data and tech will improve agriculture, from farm to table
Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.