Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia – o co chodzi? cz. I - Abstrakt artykułu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe

Początek stycznia okazał się bardzo ważny dla branży żywności ze względu na ogłoszenie projektu ustawy Ministra Zdrowia o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, który aktualnie jest na etapie opiniowania. A dlaczego jest on aż tak ważny? Ponieważ porusza temat przez bardzo długi czas skrzętnie omijany przy nowelizacjach ustawy. Chodzi o suplementy diety i dynamicznie rozwijający się rynek tych produktów. Jak wskazano w uzasadnieniu do projektu – liczba powiadomień do Głównego Inspektoratu Sanitarnego każdego roku nieustannie wzrasta. Od 2007 r. (pierwsza rejestracja produktu w kategorii „suplementu diety”) do 2016 r. do GIS wpłynęło około 33 114 powiadomień o wprowadzeniu lub zamiarze wprowadzenia suplementów diety po raz pierwszy do obrotu. W latach 2017 – 2020 do GIS wpłynęło 62 808, a w 2021 r. około 21 993 powiadomień[i].

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:

- jak wygląda sytuacja ekonomiczna na rynku suplementów diety, 

- jakie są powody dla których konieczne jest wprowadzenie zmian,

- czego dotyczy planowana nowelizacja. 

Informacja o wynikach kontroli Najwyżej Izby Kontroli, „Dopuszczanie do obrotu suplementów diety”.

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: NOWELIZACJA USTAWY O BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA – O CO CHODZI?

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

 

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe Suplementy diety

Autor: Andrzej Skrobiszewski

Andrzej Skrobiszewski

Andrzej Skrobiszewski jest menedżerem i ekspertem z udokumentowanymi sukcesami w realizacji projektów B+R. Posiada ponad 8-letnie doświadczenie z zakresu tworzenia i wdrażania innowacyjnych oraz rozwojowych rozwiązań. Dodatkowo swoje umiejętności w biznesie stale rozszerza w obszarze zarządzania projektami, sprawozdawczości czy raportowania. Co-founder R&D Hub Sp. z o.o, której główną częścią działalności jest realizacja projektów rozwojowych oraz innowacyjnych, jak również doradztwo w zakresie prawa żywnościowego, własności intelektualnej czy prawa nowych technologii. Spółka zajmuje się również obsługą administracyjną, tworzeniem dokumentacji projektowej czy kompleksową obsługą sprawozdawczą na rzecz klientów. Ponadto współtwórca Fundacji R&D Hub, która skupia się na dostarczeniu polskiemu społeczeństwu wiedzy na temat: innowacji, przemysłu 4.0, zero waste, gospodarki obiegu zamkniętego, rynku rolno-spożywczego i rolnictwa, społecznych i gospodarczych konsekwencji wprowadzenia modelu
niemarnowania żywności.
Kontakt: andrzej.skrobiszewski@rdhub.pl
andrzej.skrobiszewski@fundacjardhub.pl
https://rdhub.pl/
https://fundacjardhub.pl/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.