Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy produkt w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych - „Thym de Provence”

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W ostatnim czasie Komisja wydała rozporządzenie wykonawcze nr 2018/266 z dnia 19 lutego 2018 r., które zarejestrowało w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Thym de Provence” (Chronione oznaczenie geograficzne).

Sprzeciw Niemiec

Wniosek Francji o wpis do rejestru nazwy „Thym de Provence” spotkał się początkowo ze sprzeciwem ze strony Niemiec. Niemcy sprzeciwiły się rejestracji nazwy "Thym de Provence", ponieważ mogłoby to zagrozić stosowaniu terminu "Herbes de Provence" (niem. "Kräuter der Provence"), powszechnie używanego przez producentów ziół i przypraw do opisania rodzaju mieszanki ziół, zwykle zawierającej, m.in. rozmaryn, oregano, tymianek, szałwię i lawendę, ale czasem też liść laurowy i inne przyprawy korzenne, takie jak gałka muszkatołowa i goździki, w różnych kombinacjach. Mieszanka ziół "Herbes de Provence" zawiera wprawdzie typowe zioła prowansalskie, ale zawiera również inne przyprawy, takie jak liść laurowy i gałka muszkatołowa, które nie są typowe dla Prowansji. Ponadto "Herbes de Provence" wytwarzana jest z ziół, które nie muszą pochodzić z Prowansji. Rejestracja nazwy "Thym de Provence" mogłaby w ocenie Niemiec zagrozić wprowadzaniu do obrotu wszelkich takich mieszanek ziół i przypraw jako "Herbes de Provence".

Komisja uznając ten sprzeciw za dopuszczalny, wezwała Francję i Niemcy do przeprowadzenia w okresie trzech miesięcy odpowiednich konsultacji w celu osiągnięcia porozumienia, zgodnie z ich procedurami wewnętrznymi.

W efekcie tych ustaleń, Francja i Niemcy zgodziły się, że nawet po rejestracji nazwy „Thym de Provence” jako ChOG stosowanie terminu „Herbes de Provence”, w tym jego tłumaczeń, powinno być nadal dozwolone na terytorium Unii, pod warunkiem przestrzegania zasad i przepisów mających zastosowanie w jej porządku prawnym.

Treść rozporządzenia

Zatem zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym nr 2018/266 nazwa „Thym de Provence” (ChOG) zostaje zarejestrowana. Nazwa powyższa określa produkt należący do klasy 1.8. Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itd.), kraj pochodzenia – Francja. Rozporządzenie weszło w życie 12 marca 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.

www.food-law.pl

Autor:Centrum Prawa Żywnościowego
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.