Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Nowy produkt w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych - „Thym de Provence”

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W ostatnim czasie Komisja wydała rozporządzenie wykonawcze nr 2018/266 z dnia 19 lutego 2018 r., które zarejestrowało w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Thym de Provence” (Chronione oznaczenie geograficzne).

Sprzeciw Niemiec

Wniosek Francji o wpis do rejestru nazwy „Thym de Provence” spotkał się początkowo ze sprzeciwem ze strony Niemiec. Niemcy sprzeciwiły się rejestracji nazwy "Thym de Provence", ponieważ mogłoby to zagrozić stosowaniu terminu "Herbes de Provence" (niem. "Kräuter der Provence"), powszechnie używanego przez producentów ziół i przypraw do opisania rodzaju mieszanki ziół, zwykle zawierającej, m.in. rozmaryn, oregano, tymianek, szałwię i lawendę, ale czasem też liść laurowy i inne przyprawy korzenne, takie jak gałka muszkatołowa i goździki, w różnych kombinacjach. Mieszanka ziół "Herbes de Provence" zawiera wprawdzie typowe zioła prowansalskie, ale zawiera również inne przyprawy, takie jak liść laurowy i gałka muszkatołowa, które nie są typowe dla Prowansji. Ponadto "Herbes de Provence" wytwarzana jest z ziół, które nie muszą pochodzić z Prowansji. Rejestracja nazwy "Thym de Provence" mogłaby w ocenie Niemiec zagrozić wprowadzaniu do obrotu wszelkich takich mieszanek ziół i przypraw jako "Herbes de Provence".

Komisja uznając ten sprzeciw za dopuszczalny, wezwała Francję i Niemcy do przeprowadzenia w okresie trzech miesięcy odpowiednich konsultacji w celu osiągnięcia porozumienia, zgodnie z ich procedurami wewnętrznymi.

W efekcie tych ustaleń, Francja i Niemcy zgodziły się, że nawet po rejestracji nazwy „Thym de Provence” jako ChOG stosowanie terminu „Herbes de Provence”, w tym jego tłumaczeń, powinno być nadal dozwolone na terytorium Unii, pod warunkiem przestrzegania zasad i przepisów mających zastosowanie w jej porządku prawnym.

Treść rozporządzenia

Zatem zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym nr 2018/266 nazwa „Thym de Provence” (ChOG) zostaje zarejestrowana. Nazwa powyższa określa produkt należący do klasy 1.8. Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itd.), kraj pochodzenia – Francja. Rozporządzenie weszło w życie 12 marca 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn