Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniu 20 listopada 2020 r. firma Evergrain, LLC złożyła wniosek do Komisji Europejskiej zgodnie z art. 10 rozporządzenia (UE) 2015/2283 o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu w Unii białek uzyskanych z jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa) jako nowej żywności. Białka te są wytwarzane poprzez zagęszczenie białek z mieszanki jęczmienia i ryżu przy użyciu szeregu etapów hydrolizy enzymatycznej i oczyszczania mechanicznego.
Novel Food (NF) będący przedmiotem wniosku to częściowo hydrolizowane białka z młóta jęczmiennego otrzymywane z zacieru piwnego, będącego stałym produktem ubocznym produkcji piwa. To częściowo hydrolizowane białko z młóta jęczmiennego i ryżu, pozostałości otrzymane ze stałego produktu ubocznego produkcji piwa, który zawiera 45–70% młóta jęczmiennego i 30–55% młóta ryżowego.
NF wytwarza się w drodze enzymatycznej obróbki pasteryzowanych pozostałości zużytego jęczmienia i ryżu z etapu zacierania w produkcji piwa. Aby otrzymać produkt końcowy, stosuje się kilka etapów mechanicznej obróbki częściowego hydrolizatu. NF składa się głównie z częściowo zhydrolizowanych białek z młóta jęczmiennego i ryżu. Proponuje się stosowanie NF w postaci proszku jako składnik różnych produktów spożywczych, takich jak produkty mleczne, produkty piekarnicze, makarony, pasty owocowe i warzywne, przekąski oraz zamienniki pojedynczych posiłków w celu zmniejszenia masy ciała. Produkty spożywcze zawierające NF mogą być spożywane przez ogół populacji, a także jako zamienniki pojedynczych posiłków.
Proponuje się stosowanie nowej żywności jako składnika różnych produktów spożywczych, takich jak produkty mleczne, produkty piekarnicze, makarony, pasty owocowe i warzywne, przekąski oraz zamienniki pojedynczych posiłków w celu zmniejszenia masy ciała. Grupą docelową jest populacja ogólna. Biorąc pod uwagę aspekty jakości białka, Panel stwierdza, że NF nie jest odpowiednim źródłem białka w żywieniu niemowląt.
Dane techniczne na temat proponowanej nowej żywności:
Opis: Częściowo hydrolizowane białko z młóta jęczmiennego i ryżowego |
|
Źródło: młóto jęczmienne (Hordeum vulgare) (45–70%) i młóto ryżowe (Oryza sativa) (30–55%) |
|
Parametr |
Specyfikacja |
Organoleptyczne |
|
Smak |
Słodowy, kakaowy |
Kolor |
brązowy |
Wygląd |
Proszek |
Zapach |
Słodowy, palony |
Stopień hydrolizy |
1–7% |
Parametry przybliżone |
|
Białko (N × 6,25) |
78–90% |
Wilgoć |
2–8% |
Węglowodany |
2–10% |
Tłuszcz |
0–2% |
Popiół |
1–8% |
Metale ciężkie |
|
Arsen |
< 0,2 mg/kg |
Kadm |
< 0,1 mg/kg |
Ołów |
< 0,2 mg/kg |
Rtęć |
< 0,1 mg/kg |
Mikotoksyny |
|
Aflatoksyna B1 |
≤ 2 µg/kg |
Suma aflatoksyn (B1, B2, G1, G2) |
≤ 4 μg/kg |
Deoksyniwalenol |
< 200 µg/kg |
Fumonizyny (suma B1, B2) |
≤ 200 µg/kg |
Ochratoksyna A |
≤ 3 μg/kg |
Zearalenon |
≤ 20 µg/kg |
Patulina |
< 50 µg/kg |
Czynniki antyżywieniowe |
|
Kwas fitynowy |
< 0,25% |
Mikrobiologiczne |
|
Całkowita liczba talerzy aerobowych |
< 10 4 jtk/g |
Bakterie z grupy coli |
< 100 jtk/g |
Drożdże i pleśnie |
< 100 jtk/g |
Salmonella spp. |
Nie wykryto w 25 g |
Escherichia coli |
< 10 jtk/g |
Staphylococcus aureus |
< 10 jtk/g |
Listeria monocytogenes |
Nie wykryto w 25 g |
Bacillus cereus |
< 100 jtk/g |
Kategorie żywności i maksymalne poziomy stosowania zamierzone przez wnioskodawcę:
Poziom FoodEx2 |
Kod FoodEx2 |
Kategoria żywności |
Maksymalny poziom wykorzystania (g/100 g) |
L2 |
A0EZX |
Smażone lub ekstrudowane produkty zbożowe, na bazie nasion lub korzeni |
5 |
L2 |
A04PE |
Wyroby cukiernicze, w tym czekolada |
5 |
L3 |
A00EJ |
Musli i podobne mieszane płatki śniadaniowe |
5 |
L3 |
A040M |
Makarony i dania na bazie ryżu (lub innych płatków zbożowych). |
8 |
L3 |
A0B9J |
Zupy (sucha mieszanka, niegotowana) |
50 |
L3 |
A041L |
Zupy (gotowe do spożycia) |
5 |
L3 |
A043Q |
Składniki sosu |
10 |
L3 |
A16GK |
Przygotowanie suchego sosu pikantnego |
50 |
L3 |
A03TE |
Mięso imituje |
15 |
L3 |
A00EY |
Batoniki zbożowe |
30 |
L4 |
A039F |
Mieszanki masła i margaryny/oleju |
10 |
L4 |
A02QB |
Lody na bazie imitacji mleka |
10 |
L4 |
A03TH |
Mleko imituje |
5 |
L4 |
A0F0M |
Pasta/emulsja/masa z orzechów/nasion |
15 |
L4 |
A03GA |
Napoje energetyczne |
8 |
L4 |
A03 GB |
Napoje izotoniczne i sportowe |
5 |
L4 |
A03FQ |
Napoje typu cola |
5 |
L4 |
A03GF |
Bazy do napojów w proszku |
90 |
L4 |
A03DH |
Soki multiwitaminowe |
5 |
L4 |
A03RV |
Zamiennik pojedynczego posiłku w celu zmniejszenia masy ciała |
30 |
L5 |
A03TR |
Imitacja kremu |
10 |
L5 |
A03TY |
Imitacja sera |
10 |
L5 |
A03TZ |
Imitacja jogurtu, bez soi |
10 |
L5 |
A03VN |
Hummus |
10 |
L5 |
A03MG |
Piwo, bezalkoholowe |
5 |
Szacunkowe spożycie (mg/kg masy ciała na dzień) wynikające z zastosowania NF jako składnika w zamierzonych kategoriach żywności przy maksymalnych proponowanych poziomach zastosowania:
Grupa ludności |
Wiek (lata) |
Średnie spożycie (mg/kg m.c. dziennie) |
|
Najniższy (a) |
Najwyższy (a) |
||
Niemowlęta |
< 1 |
0,58 |
52,97 |
Małe dzieci (c) |
1 do < 3 |
41,87 |
143,36 |
Inne dzieci |
3 do < 10 |
45,29 |
343,53 |
Młodzież |
10 do < 18 |
37,65 |
196,30 |
Dorośli (d) |
≥ 18 |
4,25 |
200,65 |
Panel EFSA uznał, że biorąc pod uwagę skład NF i proponowane warunki stosowania, spożycie NF nie jest niekorzystne pod względem żywieniowym.
Wnioski
Panel EFSA stwierdza, że nowa żywność składająca się z częściowo hydrolizowanego białka z młóta jęczmiennego jest bezpieczna w proponowanych warunkach stosowania.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
Na wniosek Komisji Europejskiej panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych został poproszony o wydanie opinii na temat paramylonu jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283.
Na wniosek Komisji Europejskiej panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych został poproszony o opinię w sprawie ekstraktu z pomidorów żółto-pomarańczowych stosowanego jako nowa żywność zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej 2283/2015
Mukorpepsyna przeznaczona jest do stosowania w przemyśle mleczarskim do produkcji serów. Inaczej nazywana jest podpuszczką Mucor.