Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocena bezpieczeństwa EFSA częściowo hydrolizowanego białka z młóta jęczmiennego i ryżu jako nowej żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

W dniu 20 listopada 2020 r. firma Evergrain, LLC złożyła wniosek do Komisji Europejskiej zgodnie z art. 10 rozporządzenia (UE) 2015/2283 o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu w Unii białek uzyskanych z jęczmienia (Hordeum vulgare) i ryżu (Oryza sativa) jako nowej żywności. Białka te są wytwarzane poprzez zagęszczenie białek z mieszanki jęczmienia i ryżu przy użyciu szeregu etapów hydrolizy enzymatycznej i oczyszczania mechanicznego.

Novel Food (NF) będący przedmiotem wniosku to częściowo hydrolizowane białka z młóta jęczmiennego otrzymywane z zacieru piwnego, będącego stałym produktem ubocznym produkcji piwa. To częściowo hydrolizowane białko z młóta jęczmiennego i ryżu, pozostałości otrzymane ze stałego produktu ubocznego produkcji piwa, który zawiera 45–70% młóta jęczmiennego i 30–55% młóta ryżowego.

NF wytwarza się w drodze enzymatycznej obróbki pasteryzowanych pozostałości zużytego jęczmienia i ryżu z etapu zacierania w produkcji piwa. Aby otrzymać produkt końcowy, stosuje się kilka etapów mechanicznej obróbki częściowego hydrolizatu. NF składa się głównie z częściowo zhydrolizowanych białek z młóta jęczmiennego i ryżu. Proponuje się stosowanie NF w postaci proszku jako składnik różnych produktów spożywczych, takich jak produkty mleczne, produkty piekarnicze, makarony, pasty owocowe i warzywne, przekąski oraz zamienniki pojedynczych posiłków w celu zmniejszenia masy ciała. Produkty spożywcze zawierające NF mogą być spożywane przez ogół populacji, a także jako zamienniki pojedynczych posiłków.

Proponuje się stosowanie nowej żywności jako składnika różnych produktów spożywczych, takich jak produkty mleczne, produkty piekarnicze, makarony, pasty owocowe i warzywne, przekąski oraz zamienniki pojedynczych posiłków w celu zmniejszenia masy ciała. Grupą docelową jest populacja ogólna. Biorąc pod uwagę aspekty jakości białka, Panel stwierdza, że ​​NF nie jest odpowiednim źródłem białka w żywieniu niemowląt.

Dane techniczne na temat proponowanej nowej żywności:

Opis: Częściowo hydrolizowane białko z młóta jęczmiennego i ryżowego

Źródło: młóto jęczmienne (Hordeum vulgare) (45–70%) i młóto ryżowe (Oryza sativa) (30–55%)

Parametr

Specyfikacja

Organoleptyczne

 

Smak

Słodowy, kakaowy

Kolor

brązowy

Wygląd

Proszek

Zapach

Słodowy, palony

Stopień hydrolizy

1–7%

Parametry przybliżone

 

Białko (N × 6,25)

78–90%

Wilgoć

2–8%

Węglowodany

2–10%

Tłuszcz

0–2%

Popiół

1–8%

Metale ciężkie

 

Arsen

< 0,2 mg/kg

Kadm

< 0,1 mg/kg

Ołów

< 0,2 mg/kg

Rtęć

< 0,1 mg/kg

Mikotoksyny

 

Aflatoksyna B1

≤ 2 µg/kg

Suma aflatoksyn (B1, B2, G1, G2)

≤ 4 μg/kg

Deoksyniwalenol

< 200 µg/kg

Fumonizyny (suma B1, B2)

≤ 200 µg/kg

Ochratoksyna A

≤ 3 μg/kg

Zearalenon

≤ 20 µg/kg

Patulina

< 50 µg/kg

Czynniki antyżywieniowe

 

Kwas fitynowy

< 0,25%

Mikrobiologiczne

 

Całkowita liczba talerzy aerobowych

< 10 4  jtk/g

Bakterie z grupy coli

< 100 jtk/g

Drożdże i pleśnie

< 100 jtk/g

Salmonella spp.

Nie wykryto w 25 g

Escherichia coli

< 10 jtk/g

Staphylococcus aureus

< 10 jtk/g

Listeria monocytogenes

Nie wykryto w 25 g

Bacillus cereus

< 100 jtk/g

Kategorie żywności i maksymalne poziomy stosowania zamierzone przez wnioskodawcę:

Poziom FoodEx2

Kod FoodEx2

Kategoria żywności

Maksymalny poziom wykorzystania (g/100 g)

L2

A0EZX

Smażone lub ekstrudowane produkty zbożowe, na bazie nasion lub korzeni

5

L2

A04PE

Wyroby cukiernicze, w tym czekolada

5

L3

A00EJ

Musli i podobne mieszane płatki śniadaniowe

5

L3

A040M

Makarony i dania na bazie ryżu (lub innych płatków zbożowych).

8

L3

A0B9J

Zupy (sucha mieszanka, niegotowana)

50

L3

A041L

Zupy (gotowe do spożycia)

5

L3

A043Q

Składniki sosu

10

L3

A16GK

Przygotowanie suchego sosu pikantnego

50

L3

A03TE

Mięso imituje

15

L3

A00EY

Batoniki zbożowe

30

L4

A039F

Mieszanki masła i margaryny/oleju

10

L4

A02QB

Lody na bazie imitacji mleka

10

L4

A03TH

Mleko imituje

5

L4

A0F0M

Pasta/emulsja/masa z orzechów/nasion

15

L4

A03GA

Napoje energetyczne

8

L4

A03 GB

Napoje izotoniczne i sportowe

5

L4

A03FQ

Napoje typu cola

5

L4

A03GF

Bazy do napojów w proszku

90

L4

A03DH

Soki multiwitaminowe

5

L4

A03RV

Zamiennik pojedynczego posiłku w celu zmniejszenia masy ciała

30

L5

A03TR

Imitacja kremu

10

L5

A03TY

Imitacja sera

10

L5

A03TZ

Imitacja jogurtu, bez soi

10

L5

A03VN

Hummus

10

L5

A03MG

Piwo, bezalkoholowe

5

Szacunkowe spożycie (mg/kg masy ciała na dzień) wynikające z zastosowania NF jako składnika w zamierzonych kategoriach żywności przy maksymalnych proponowanych poziomach zastosowania:

Grupa ludności

Wiek (lata)

Średnie spożycie (mg/kg m.c. dziennie)

Najniższy (a)

Najwyższy (a)

Niemowlęta

< 1

0,58

52,97

Małe dzieci (c)

1 do < 3

41,87

143,36

Inne dzieci

3 do < 10

45,29

343,53

Młodzież

10 do < 18

37,65

196,30

Dorośli (d)

≥ 18

4,25

200,65

Panel EFSA uznał, że ​​biorąc pod uwagę skład NF i proponowane warunki stosowania, spożycie NF nie jest niekorzystne pod względem żywieniowym.

Wnioski

Panel EFSA stwierdza, że ​​nowa żywność składająca się z częściowo hydrolizowanego białka z młóta jęczmiennego jest bezpieczna w proponowanych warunkach stosowania.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Joanna Markwas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.