Ocena bezpieczeństwa EFSA paramylonu jako nową żywność zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283
W dniu 15 sierpnia 2019 r. przedsiębiorstwo Kemin Foods LC złożyło wniosek do Komisji Europejskiej zgodnie z art. 10 rozporządzenia (UE) 2015/2283 o zezwolenie na wprowadzenie na rynek unijny paramylonu jako nowej żywności. Wniosek dotyczy zezwolenia na stosowanie paramylonu w wielu produktach spożywczych.
NF będący przedmiotem wniosku to paramylon, który jest polimerem beta-glukanu wyizolowanym z jednokomórkowej mikroalgi Euglena gracilis. Zatem NF podlega art. 3 ust. 2 lit. a) pkt ii): żywność składająca się z mikroorganizmów, grzybów lub alg, wyizolowana z nich lub z nich wyprodukowana zgodnie z rozporządzeniem 2015/2283.
Proponuje się stosowanie novel food (NF) jako składnika żywności w szeregu kategorii żywności, jako suplementu diety oraz w środkach spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała, zgodnie z definicją zawartą w rozporządzeniu (UE) nr 609/2013. Proponowaną populacją docelową jest populacja ogólna, z wyjątkiem suplementów diety i napojów zastępujących posiłek, w przypadku których populacją docelową są dzieci w wieku od 1 roku i dorośli, oraz z wyjątkiem środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, w przypadku których populacją docelową są osoby dorosłe.
Składa się z co najmniej 95% błonnika pokarmowego, który w tym przypadku odpowiada beta-glukanowi, jak wykazano w literaturze naukowej i danych NMR. NF zawiera również niewielkie ilości białka, tłuszczu, popiołu i wilgoci. Źródło, z którego pochodzi proponowany novel food, E. gracilis , ma historię stosowania jako żywność (składnik żywności i suplementy diety) w Chinach, Japonii i USA. W USA jest sprzedawany od 2019 roku jako suplement diety i jako składnik żywności.
Wnioskodawca zaproponował stosowanie paramylonu w:
- batonach zbożowych
- jogurtach
- napojach jogurtowych
- sokach, nektarach (owocowych i warzywnych)
- napojach bezalkoholowych z niewielką ilością owoców i aromatów
- suplementach diety
Poziom FoodEx2 |
Kod FoodEx2 |
Kategoria żywności |
Maksymalny poziom wykorzystania (mg NF/100 g) |
3 |
A00EY |
Batoniki zbożowe |
670 |
4 |
A02NE |
jogurt |
160 |
4 |
A02NQ |
Napoje jogurtowe, w tym warianty słodzone i/lub smakowe |
100 |
1 |
A039K |
Soki i nektary owocowe i warzywne |
60 |
4 |
A0EQN |
Napoje bezalkoholowe z niewielką ilością owoców lub aromatów |
40 |
4 |
A03RV |
Napoje zastępujące posiłek |
80 |
Tabela: Kategorie żywności (według FoodEx2) i maksymalne poziomy stosowania zaproponowane przez wnioskodawcę
Ponadto wnioskodawca zaproponował stosowanie NF w środkach spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała, zgodnie z definicją zawartą w rozporządzeniu (UE) nr 609/2013, przy proponowanym maksymalnym poziomie stosowania wynoszącym 600 mg novel food/dzień. Proponowaną populacją docelową dla tej kategorii żywności są osoby dorosłe.
Panel uważa, że:
- proces produkcyjny jest wystarczająco opisany i nie budzi obaw związanych z bezpieczeństwem,
- podane informacje na temat składu są wystarczające i nie budzą obaw dotyczących bezpieczeństwa,
- informacje podane w specyfikacjach proponowanej nowej żywności są wystarczające i nie budzą obaw dotyczących bezpieczeństwa,
- biorąc pod uwagę skład NF i proponowane warunki stosowania, spożywanie paramylonu nie jest niekorzystne pod względem żywieniowym,
- ryzyko reakcji alergicznych na NF w populacji ogólnej jest nieznane, ale oczekuje się, że będzie niskie.
Panel EFSA nie ma obaw dotyczących bezpieczeństwa i stwierdza, że NF, tj. paramylon, jest bezpieczny pod proponowane zastosowania i poziomy wykorzystania.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
-
01.12.2022
Ponowna ocena dihydrochalkonu neohesperydyny (E 959) jako dodatku do żywności
Niniejsza opinia dotyczy ponownej oceny dihydrochalkonu neohesperydyny (E 959) stosowanego jako dodatek do żywności.
-
13.06.2022
CBD jako novel food - niezbędne dodatkowe dane
Brak jest wystarczających danych na temat wpływu CBD na wątrobę, przewód pokarmowy, układ hormonalny, układ nerwowy oraz na samopoczucie psychiczne ludzi.
-
09.10.2017
EFSA – konsultacje publiczne w sprawie referencyjnego spożycia sodu
EFSA rozpoczęła konsultacje publiczne w sprawie projektu swojej opinii naukowej odnośnie ustalenia referencyjnych poziomów spożycia jodu wartości referencyjnych dla sodu.