Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniu 15 sierpnia 2019 r. przedsiębiorstwo Kemin Foods LC złożyło wniosek do Komisji Europejskiej zgodnie z art. 10 rozporządzenia (UE) 2015/2283 o zezwolenie na wprowadzenie na rynek unijny paramylonu jako nowej żywności. Wniosek dotyczy zezwolenia na stosowanie paramylonu w wielu produktach spożywczych.
NF będący przedmiotem wniosku to paramylon, który jest polimerem beta-glukanu wyizolowanym z jednokomórkowej mikroalgi Euglena gracilis. Zatem NF podlega art. 3 ust. 2 lit. a) pkt ii): żywność składająca się z mikroorganizmów, grzybów lub alg, wyizolowana z nich lub z nich wyprodukowana zgodnie z rozporządzeniem 2015/2283.
Proponuje się stosowanie novel food (NF) jako składnika żywności w szeregu kategorii żywności, jako suplementu diety oraz w środkach spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała, zgodnie z definicją zawartą w rozporządzeniu (UE) nr 609/2013. Proponowaną populacją docelową jest populacja ogólna, z wyjątkiem suplementów diety i napojów zastępujących posiłek, w przypadku których populacją docelową są dzieci w wieku od 1 roku i dorośli, oraz z wyjątkiem środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, w przypadku których populacją docelową są osoby dorosłe.
Składa się z co najmniej 95% błonnika pokarmowego, który w tym przypadku odpowiada beta-glukanowi, jak wykazano w literaturze naukowej i danych NMR. NF zawiera również niewielkie ilości białka, tłuszczu, popiołu i wilgoci. Źródło, z którego pochodzi proponowany novel food, E. gracilis , ma historię stosowania jako żywność (składnik żywności i suplementy diety) w Chinach, Japonii i USA. W USA jest sprzedawany od 2019 roku jako suplement diety i jako składnik żywności.
Wnioskodawca zaproponował stosowanie paramylonu w:
Poziom FoodEx2 |
Kod FoodEx2 |
Kategoria żywności |
Maksymalny poziom wykorzystania (mg NF/100 g) |
3 |
A00EY |
Batoniki zbożowe |
670 |
4 |
A02NE |
jogurt |
160 |
4 |
A02NQ |
Napoje jogurtowe, w tym warianty słodzone i/lub smakowe |
100 |
1 |
A039K |
Soki i nektary owocowe i warzywne |
60 |
4 |
A0EQN |
Napoje bezalkoholowe z niewielką ilością owoców lub aromatów |
40 |
4 |
A03RV |
Napoje zastępujące posiłek |
80 |
Tabela: Kategorie żywności (według FoodEx2) i maksymalne poziomy stosowania zaproponowane przez wnioskodawcę
Ponadto wnioskodawca zaproponował stosowanie NF w środkach spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała, zgodnie z definicją zawartą w rozporządzeniu (UE) nr 609/2013, przy proponowanym maksymalnym poziomie stosowania wynoszącym 600 mg novel food/dzień. Proponowaną populacją docelową dla tej kategorii żywności są osoby dorosłe.
Panel uważa, że:
Panel EFSA nie ma obaw dotyczących bezpieczeństwa i stwierdza, że NF, tj. paramylon, jest bezpieczny pod proponowane zastosowania i poziomy wykorzystania.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
Niniejsza opinia dotyczy ponownej oceny dihydrochalkonu neohesperydyny (E 959) stosowanego jako dodatek do żywności.
Brak jest wystarczających danych na temat wpływu CBD na wątrobę, przewód pokarmowy, układ hormonalny, układ nerwowy oraz na samopoczucie psychiczne ludzi.
EFSA rozpoczęła konsultacje publiczne w sprawie projektu swojej opinii naukowej odnośnie ustalenia referencyjnych poziomów spożycia jodu wartości referencyjnych dla sodu.