Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ochrona europejskich Oznaczeń Geograficznych w Chinach

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Unia Europejska oraz Chińska Republika Ludowa zakończyły negocjacje ws umowy chroniącej oznaczenia geograficzne obydwu jej stron. Jedynym polskim oznaczeniem zawartym w umowie jest „Polska Wódka”.

• Wynegocjowana umowa jest rezultatem zobowiązań podjętych na ostatnim, kwietniowym szczycie UE-Chiny.

• Polegać ma ona na wzajemnej ochronie oznaczeń geograficznych przez obie strony. Unia Europejska ma objąć ochroną 100 oznaczeń chińskich, a Chiny 100 europejskich.

• W wykazie oznaczeń do umowy znajdziemy takie chińskie oznaczenia jak: Pixian Dou Ban (pasta fasolowa Pixian), Anji Bai Cha (biała herbata Anji), Panjin Da Mi (ryż Panjin) oraz Anqiu Da Jiang (imbir Anqiu).

• W katalogu unijnym najwięcej jest oznaczeń włoskich, francuskich i hiszpańskich dotyczących win oraz serów.

• Jedynym polskim oznaczeniem włączonym do umowy jest „Polska Wódka/Polish Vodka”. Umowa otwiera zatem możliwości dla promocji i eksportu tego alkoholu przez polskich producentów na rynku chińskim.

• Pełny wykaz chronionych zgodnie z umową oznaczeń geograficznych znaleźć można na stronie Komisji Europejskiej: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/pl/ip_19_6200.

• Po stronie unijnej umowa musi być teraz zaakceptowana przez Parlament Europejski i Radę Unii Europejskiej. Zakłada się, że umowa wejdzie w życie przed końcem 2020 r. Już teraz przewiduje się rozszerzenie katalogu chronionych oznaczeń 4 lata po wejściu w życie tej umowy.

www.food-law.pl 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.