Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Opublikowano rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1381 z dnia 20 czerwca 2019 r. w sprawie przejrzystości i zrównoważonego charakteru unijnej oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym wprowadza zmiany w rozporządzeniach (WE) nr 178/2002, (WE) nr 1829/2003, (WE) nr 1831/2003, (WE) nr 2065/2003, (WE) nr 1935/2004, (WE) nr 1331/2008, (WE) nr 1107/2009, (UE) 2015/2283 oraz dyrektywę 2001/18/WE.
Głównym celem rozporządzenia ma być podniesienie poziomu informowania o ocenie ryzyka zarówno na poziomie Unii Europejskiej jak i państw członkowskich. Takie informowanie ma być przeprowadzane w sposób bardziej przejrzysty, ciągły oraz inkluzywny.
Komisja Europejska ma opracować ogólny plan informowania o ryzyku, który powinien propagować zintegrowane ramy informowania o ryzyku dla wszystkich podmiotów oceniających ryzyko i zarządzających ryzykiem na poziomie unijnym i krajowym we wszystkich kwestiach dotyczących łańcucha żywnościowego.
Do podstawowych zmian można również zaliczyć m.in. zreorganizowanie zarządu EFSA (od przyszłej kadencji mają w nim zasiadać przedstawiciele wszystkich państw członkowskich) oraz ustanowienie nowych zasad informowania o wnioskach wpływających do EFSA oraz o badaniach przywołanych w tych wnioskach.
Rozporządzanie weszło w życie 26 września 2019 r. Stosuje się je od dnia 27 marca 2021 r.
Natomiast art. 1 pkt 4 i 5 stosuje się od dnia 1 lipca 2022 r.
Przeczytaj także
W decyzji wykonawczej Komisji (UE) 2019/1598 z dnia 26 września 2019 r., zmieniającej decyzję wykonawczą Komisji (UE) 2018/638...
Opublikowano decyzję wykonawczą Komisji (UE) 2019/1562 z dnia 16 września 2019 r. zmieniającą decyzje 2007/305/WE, 2007/306/WE i 2007/307/WE w odniesieniu do okresu tolerancji na obecność...
Opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 sierpnia 2019 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu danych zamieszczanych w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych.