Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Od pola do stołu: KE podejmuje działania w celu dalszego ograniczenia stosowania niebezpiecznych pestycydów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ramach zobowiązania UE do nadania systemom żywnościowym bardziej zrównoważonego charakteru oraz do ochrony obywateli przed szkodliwymi substancjami, Komisja Europejska podjęła decyzję o wycofaniu Mancozebu z rynku UE.

Stella Kyriakides, komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności, powiedziała: "Ochrona obywateli i środowiska przed niebezpiecznymi substancjami chemicznymi jest priorytetem dla Komisji Europejskiej. Zmniejszenie zależności od pestycydów chemicznych jest kluczowym filarem strategii "od pola do stołu", którą przedstawiliśmy wiosną ubiegłego roku. Nie możemy zaakceptować tego, że w UE stosowane są pestycydy szkodliwe dla naszego zdrowia. Państwa członkowskie powinny teraz pilnie wycofać wszystkie zezwolenia na środki ochrony roślin zawierające Mancozeb".

Mancozeb jest substancją czynną, która jest stosowana w szeregu pestycydów w UE. Wniosek został poparty przez państwa członkowskie na posiedzeniu Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz w październiku. Wniosek jest zgodny z oceną naukową EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności), która potwierdziła obawy dotyczące zdrowia, w szczególności toksycznego wpływu na reprodukcję i ochronę środowiska. Mancozeb ma również właściwości powodujące zaburzenia endokrynologiczne u ludzi i zwierząt.

Państwa członkowskie będą teraz musiały wycofać zezwolenia na wszystkie środki ochrony roślin zawierające Mancozeb do czerwca 2021 r.

Źródło: KE

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor:Komisja Europejska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.