Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Sezam na cenzurowanym – czy ryzykujemy, że w naszym pożywieniu znajdzie się czynnik rakotwórczy?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nasiona sezamu eksportowane z Indii są ostatnio na cenzurowanym. We wrześniu za pośrednictwem RASFF zgłoszono bardzo wysokie poziomy tlenku etylenu w niektórych partiach nasion sezamu pochodzących lub wysłanych z Indii i wprowadzonych na rynki krajów UE. Wyniki te przekraczają ponad 1000 razy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP) wynoszący 0,05 mg/kg dla tlenku etylenu określony w rozporządzeniu. Dotyczyło to ponad 250 ton nasion sezamu rozprowadzonych w 34 partiach od kilku różnych eksporterów. Zgodnie z RASFF wyniki analiz nasion sezamu wwożonych do Belgii wykazały obecność tlenku etylenu na poziomie 186 mg/kg.

Tlenek etylenu jest jedną z substancji chemicznych znajdujących się w wykazie niezatwierdzonych substancji chemicznych jako substancja czynna do stosowania w środkach ochrony roślin.

Indie największym eksporterem sezamu

Indie są największym na świecie eksporterem nasion sezamu, co oznacza że kontrolują znaczną część rynku (ok. 21%), co stanowiło roczny eksport w wysokości 260 131 ton w latach 2001-2016. Jednak liczne zgłoszenia do RASFF dotyczące właśnie sezamu z Indii mogą spowodować utratę przez Indie pozycji lidera.

Chociaż sezam jest jednym z 14 alergenów zidentyfikowanych przez UE, to tym razem powodem zgłoszeń do RASFF oraz wycofań produktów nie był brak wzmianki o alergenie, niewłaściwe oznakowanie lub obecność mikroorganizmów patogennych, a powodem wycofań nasion sezamu, które są eksportowane do różnych krajów, takich jak: Belgia, Andora, Bułgaria, Dania, Estonia, Grecja, Węgry, Irlandia, Łotwa, Litwa, Malta, Polska, Portugalia, Katar, Rumunia, Rosja, Arabia Saudyjska, Singapur, Słowacja, Słowenia, Hiszpania, Szwajcaria, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Wielka Brytania był wysoki poziom tlenku etylenu.

Rakotwórczy tlenek etylenu sposobem na zwalczanie Salmonelli

Takie zanieczyszczenie stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi, ponieważ według Komisji Europejskiej zostało sklasyfikowane jako mutagen, rakotwórczy i toksyczny dla rozrodczości. Chociaż spożycie skażonych nasion sezamu nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia, mogą wystąpić problemy zdrowotne, jeśli istnieje ciągłe spożywanie tlenku etylenu przez długi czas. Dlatego należy zminimalizować narażenie na tę substancję. Eksperci z Holenderskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) badają, ile zanieczyszczonych nasion sezamu trzeba zjeść, zanim pojawią się problemy.

W 2017 r. UE zleciła wdrożenie rozporządzenia wykonawczego w sprawie szczególnych warunków dla przesyłek z krajów trzecich w związku z zanieczyszczeniem mikrobiologicznym oraz zmieniła rozporządzenie (WE) nr 669/2009. Zostało ono przyjęte w 2017 r., aby zapewnić, że nasiona sezamu eksportowane do krajów UE z Indii nie zawierają Salmonelli, która okazała się występować w nich powszechnie.

Aby przezwyciężyć problem Salmonelli w nasionach sezamu, indyjscy eksporterzy zaczęli stosować tlenek etylenu w celu zahamowania wzrostu Salmonelli podczas przechowywania i transportu. W rezultacie problem w przemyśle spożywczym zaognił się znacząco. Nasiona sezamu są szeroko stosowane zarówno w Indiach, jak i innych krajach w produktach takich jak: płatki zbożowe, sałatki, czekolada, herbatniki, pieczywo, krakersy, olej sezamowy, bajgle i dania kuchni azjatyckiej. Jest również szeroko stosowany w kuchni indyjskiej podczas przygotowywania sosów, a także do produkcji wielu indyjskich słodyczy, takich jak gajak czy revadi.

Rozporządzenie wykonawcze UE 2020/1540 z dnia 22 października 2020 r.

23 października w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze UE 2020/1540 z dnia 22 października 2020 r. zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2019/1793 w odniesieniu do nasion Sesamum pochodzących z Indii.

Pełna treść rozporządzenia dostępna tutajhttps://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020R1540&from=EN

 

Źródło: http://foodsafetyworks.com/insights/sesame-are-we-risking-a-carcinogen-in-our-food/

http://sesameinformation.com/index.html

Wybierz obszar: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe RASFF Tlenek etylenu Wycofania z rynku

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.