Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sezam na cenzurowanym – czy ryzykujemy, że w naszym pożywieniu znajdzie się czynnik rakotwórczy?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nasiona sezamu eksportowane z Indii są ostatnio na cenzurowanym. We wrześniu za pośrednictwem RASFF zgłoszono bardzo wysokie poziomy tlenku etylenu w niektórych partiach nasion sezamu pochodzących lub wysłanych z Indii i wprowadzonych na rynki krajów UE. Wyniki te przekraczają ponad 1000 razy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP) wynoszący 0,05 mg/kg dla tlenku etylenu określony w rozporządzeniu. Dotyczyło to ponad 250 ton nasion sezamu rozprowadzonych w 34 partiach od kilku różnych eksporterów. Zgodnie z RASFF wyniki analiz nasion sezamu wwożonych do Belgii wykazały obecność tlenku etylenu na poziomie 186 mg/kg.

Tlenek etylenu jest jedną z substancji chemicznych znajdujących się w wykazie niezatwierdzonych substancji chemicznych jako substancja czynna do stosowania w środkach ochrony roślin.

Indie największym eksporterem sezamu

Indie są największym na świecie eksporterem nasion sezamu, co oznacza że kontrolują znaczną część rynku (ok. 21%), co stanowiło roczny eksport w wysokości 260 131 ton w latach 2001-2016. Jednak liczne zgłoszenia do RASFF dotyczące właśnie sezamu z Indii mogą spowodować utratę przez Indie pozycji lidera.

Chociaż sezam jest jednym z 14 alergenów zidentyfikowanych przez UE, to tym razem powodem zgłoszeń do RASFF oraz wycofań produktów nie był brak wzmianki o alergenie, niewłaściwe oznakowanie lub obecność mikroorganizmów patogennych, a powodem wycofań nasion sezamu, które są eksportowane do różnych krajów, takich jak: Belgia, Andora, Bułgaria, Dania, Estonia, Grecja, Węgry, Irlandia, Łotwa, Litwa, Malta, Polska, Portugalia, Katar, Rumunia, Rosja, Arabia Saudyjska, Singapur, Słowacja, Słowenia, Hiszpania, Szwajcaria, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Wielka Brytania był wysoki poziom tlenku etylenu.

Rakotwórczy tlenek etylenu sposobem na zwalczanie Salmonelli

Takie zanieczyszczenie stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi, ponieważ według Komisji Europejskiej zostało sklasyfikowane jako mutagen, rakotwórczy i toksyczny dla rozrodczości. Chociaż spożycie skażonych nasion sezamu nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia, mogą wystąpić problemy zdrowotne, jeśli istnieje ciągłe spożywanie tlenku etylenu przez długi czas. Dlatego należy zminimalizować narażenie na tę substancję. Eksperci z Holenderskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) badają, ile zanieczyszczonych nasion sezamu trzeba zjeść, zanim pojawią się problemy.

W 2017 r. UE zleciła wdrożenie rozporządzenia wykonawczego w sprawie szczególnych warunków dla przesyłek z krajów trzecich w związku z zanieczyszczeniem mikrobiologicznym oraz zmieniła rozporządzenie (WE) nr 669/2009. Zostało ono przyjęte w 2017 r., aby zapewnić, że nasiona sezamu eksportowane do krajów UE z Indii nie zawierają Salmonelli, która okazała się występować w nich powszechnie.

Aby przezwyciężyć problem Salmonelli w nasionach sezamu, indyjscy eksporterzy zaczęli stosować tlenek etylenu w celu zahamowania wzrostu Salmonelli podczas przechowywania i transportu. W rezultacie problem w przemyśle spożywczym zaognił się znacząco. Nasiona sezamu są szeroko stosowane zarówno w Indiach, jak i innych krajach w produktach takich jak: płatki zbożowe, sałatki, czekolada, herbatniki, pieczywo, krakersy, olej sezamowy, bajgle i dania kuchni azjatyckiej. Jest również szeroko stosowany w kuchni indyjskiej podczas przygotowywania sosów, a także do produkcji wielu indyjskich słodyczy, takich jak gajak czy revadi.

Rozporządzenie wykonawcze UE 2020/1540 z dnia 22 października 2020 r.

23 października w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze UE 2020/1540 z dnia 22 października 2020 r. zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2019/1793 w odniesieniu do nasion Sesamum pochodzących z Indii.

Pełna treść rozporządzenia dostępna tutajhttps://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020R1540&from=EN

 

Źródło: http://foodsafetyworks.com/insights/sesame-are-we-risking-a-carcinogen-in-our-food/

http://sesameinformation.com/index.html

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe RASFF Tlenek etylenu Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.