Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Producenci żywności prześcigają się w pomysłach mających na celu przekonanie konsumentów, że dany produkt najlepiej spełnia ich potrzeby i przewyższa pewnymi cechami produkty konkurencyjne. Coraz częściej etykiety produktów spożywczych opatrzane są m.in. informacją, że mogą być spożywane przez wegetarian lub wegan. Stosowanie tego rodzaju oświadczeń jest regulowane prawnie – trzeba zatem wiedzieć kiedy i jak można je wykorzystać.
Po co te oznaczenia?
Pełna treść dostępna po zalogowaniu się na darmowym koncie Czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
W ostatnim czasie, opublikowany został projekt rozporządzenia wykonawczego do rozporządzenia nr 609/2013 w sprawie żywności zastępującej całodzienną dietę, do kontroli masy ciała (ang. total diet replacements – TDR)...
Kwestia deklarowania obecności alergenów w produkcie została w sposób klarowny uregulowana w horyzontalnym rozporządzeniu unijnym dotyczącym etykietowania środków spożywczych (Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011).