Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Odpowiedź Krajowej Rady Drobiarstwa na raport NIK – antybiotyki w hodowli zwierząt

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Krytyczna odpowiedź na raport NIK

Portal FoodFakty informował niedawno o niepokojących wynikach kontroli NIK, dotyczącej stosowania antybiotyków w polskich gospodarstwach. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG) opublikowała krytyczną odpowiedź, w której odniosła się do licznych nadinterpretacji zawartych, jej zdaniem, w raporcie z kontroli. W piśmie do prezesa NIK KRD-IG stwierdziła, że raport ma wydźwięk wprowadzający konsumentów w błąd i może sugerować, że antybiotyki są stosowane w przemyśle mięsnym w sposób niezgodny z prawem, co narusza dobre imię polskich producentów drobiu.

Fałszywe stereotypy

KRD-IG zaapelowała do prezesa NIK o zmianę treści raportu dostępnego na stronie internetowej NIK w taki sposób, by nie prowadził on do błędnych interpretacji danych z przeprowadzonej kontroli. Przedstawiciele Rady uważają, że zawarte w raporcie informacje, jakoby mięso spożywane przez polskich konsumentów mogło zawierać, niezgodnie z przepisami, pozostałości substancji bakteriobójczych, niesłusznie podważają zaufanie do producentów. Przyczyniają się również do rozpowszechniania nieprawdziwych stereotypów o szkodliwości mięsa ze względu na zawarte w nim „chemikalia”. Jak stwierdził Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG, „gdyby kontrola NIK wykazała nieprawidłowości w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, wyniki próbek pobieranych w ramach przeprowadzonego monitoringu wykazywałyby znaczne przekroczenia pozostałości antybiotyków w mięsie, a tego przecież nie stwierdzono”.

Najwyższe standardy

KRD-IG zaznaczyła, że leki podawane zwierzętom zostają usunięte z ich organizmu podczas tzw. okresu karencji, który wyznaczany jest w oparciu o badania kliniczne. Oznacza to, że mięso, które trafia do rąk konsumentów powinno być wolne od pozostałości substancji potencjalnie szkodliwych dla zdrowia. Polska, jako największy producent drobiu w Unii Europejskiej, spełnia pod tym względem najwyższe standardy bezpieczeństwa na świecie. Jak podkreśliła Aleksandra Porada, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii KRD-IG, „nie przeczymy, że antybiotyki są wykorzystywane w procesie leczenia ptaków – wymaga tego prawo (…). Pamiętajmy jednak, że dzięki rygorystycznym przepisom, ścisłej kontroli weterynaryjnej i zachowaniu okresów karencji po podaniu leków, mięso na sklepowych półkach jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów”.

Coraz mniej antybiotyków?

KRD-IG zwróciła również uwagę na fakt, że w przeliczeniu na biomasę ilość antybiotyków stosowanych w hodowli drobiu w Polsce wykazuje tendencję spadkową, a kontrola przeprowadzona przez NIK wskazuje, że nieprawidłowości w zakresie antybiotykoterapii zwierząt są bardzo rzadkie. Leki te podawane są obecnie tylko wtedy, gdy o konieczności ich zastosowania zadecyduje weterynarz, a samo leczenie jest dokładnie kontrolowane i prowadzone zgodnie z wymogami bezpieczeństwa.

Źródło:

http://www.krd-ig.com.pl/krd-igstanowczoodpowiadaniknaraportdotyczacyantybiotykowwprodukcjizwierzecejjestontendencyjnyimozewprowadzacodbiorcowwblad,955,l1.html

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.