Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ogniska zakażeń Salmonella enterica I 4:I: w 33 stanach USA w latach 2023–2024: gotowe do spożycia mięsa dojrzewające jako źródło zakażeń (raport CDC)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W latach 2023–2024 w Stanach Zjednoczonych odnotowano ogólnokrajową epidemię zakażeń Salmonella enterica I 4:I:, powiązaną z konsumpcją gotowych do spożycia mięs typu charcuterie (wędliny i mięsa dojrzewające), takich jak coppa, salami i prosciutto.
Zakażenia zidentyfikowano w 33 stanach, obejmując 104 przypadki, z których 27 wymagało hospitalizacji. Nie odnotowano zgonów.

Dochodzenie i wyniki

Pierwsze sygnały o możliwym ognisku pojawiły się 19 grudnia 2023 roku, gdy sieć PulseNet wykryła skupisko 13 przypadków Salmonelli o wysokim stopniu pokrewieństwa genetycznego. Analiza danych epidemiologicznych wykazała, że 74% z 68 ankietowanych pacjentów spożywało różne produkty typu charcuterie przed wystąpieniem objawów, co znacznie przekraczało średnią krajową wynoszącą 40%.

Dalsze dochodzenie wykazało, że 25 osób podało konkretne informacje o zakupach, z których wszystkie dotyczyły produktów wyprodukowanych przez firmę Fratelli Beretta. W jednym z nieotwartych opakowań produktów tej firmy, pobranym z domu pacjenta w Minnesocie, wykryto szczep Salmonella identyczny z tym wywołującym epidemię.

W odpowiedzi na te ustalenia, firma Fratelli Beretta ogłosiła wycofanie z rynku produktów zawierających coppa, które mogły być niedostatecznie przetworzone, co mogło prowadzić do obecności Salmonella w gotowych produktach. Wycofane produkty były sprzedawane pod różnymi markami, w tym Aldi, Lidl, Publix i Salumi Artigianali, z datami przydatności do spożycia do 6 lipca 2024 roku.

Analiza genetyczna wykazała, że bakterie Salmonella obecne w próbkach od pacjentów oraz w produktach spożywczych były oporne na kilka antybiotyków, w tym ampicylinę, kanamycynę, streptomycynę i sulfizoksazol, co może utrudniać leczenie zakażeń.

Zalecenia CDC

CDC zaleca konsumentom sprawdzenie lodówek i zamrażarek pod kątem obecności wycofanych produktów i ich natychmiastowe wyrzucenie lub zwrot do miejsca zakupu. Ponadto przypomina o podstawowych zasadach bezpieczeństwa żywności: dokładnym myciu rąk i powierzchni, oddzielaniu surowych produktów od gotowych do spożycia, odpowiednim gotowaniu oraz szybkim chłodzeniu żywności.

Podsumowanie

Epidemia ta podkreśla znaczenie ścisłego przestrzegania procedur przetwarzania żywności oraz skutecznego monitorowania i szybkiego reagowania na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z produktami spożywczymi.

Źródło: https://www.cdc.gov/salmonella/outbreaks/meats-01-24/index.html

Autor:Michalina Jankowska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.