Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sekwencjonowanie całego genomu w ogniskach chorób przenoszonych drogą pokarmową

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Unia Europejska posiada solidny system bezpieczeństwa żywności. Jednak nadal może dochodzić do skażenia żywności mikroorganizmami. W naszym zglobalizowanym świecie skażona żywność może być przedmiotem handlu w krajach UE lub importowana spoza Unii. Kiedy ludzie spożywają tę skażoną żywność, mogą doświadczać łagodnych do ciężkich objawów zakażenia. Łącząc dane z przypadków u ludzi i sektora spożywczego, agencje UE mogą określić, czy lokalne i krajowe incydenty mogą przekształcić się w większe, wielokrajowe ogniska.

Typowanie molekularne mikrobów, inaczej odcisk palca mikrobów, to technika stosowana w celu identyfikacji określonych szczepów mikroorganizmów poprzez analizę ich materiału genetycznego. Metoda ta jest niezbędna do różnych zastosowań, w tym śledzenia rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych, identyfikowania źródeł ognisk chorób i zrozumienia różnorodności genetycznej populacji mikroorganizmów.

Typowanie molekularne – zobacz interaktywną grafikę

Jedną z najbardziej zaawansowanych metod typizacji molekularnej jest sekwencjonowanie całego genomu (WGS). To podejście umożliwia szczegółową charakterystykę genomów mikrobiologicznych, pomagając zidentyfikować geny, które mogą powodować choroby i prowadzić do oporności na antybiotyki. Pomaga również śledzić, skąd pochodzą patogeny i jak się rozprzestrzeniają, rekonstruując ich filogeneza.

WGS znacznie zwiększyło naszą zdolność wykrywania skupisk infekcji, potwierdzania źródeł żywności odpowiedzialnych za infekcje i zrozumienia składu genetycznego patogenów. Analizując i porównując profile genomiczne bakterii z zanieczyszczonej żywności i zakażonych osób, naukowcy mogą zidentyfikować korelacje między źródłami infekcji a przypadkami u ludzi, zapewniając podstawę skuteczniejszych interwencji w zakresie zdrowia publicznego.

Jeden system WGS dla zdrowia

EFSA i ECDC opracowały „system One Health WGS”, zaawansowane narzędzie informatyczne przeznaczone do gromadzenia i analizowania danych WGS z państw członkowskich UE. Działający od lipca 2022 r. system zbiera i analizuje profile genomiczne istotnych bakteryjnych patogenów przenoszonych przez żywność, takich jak Listeria monocytogenes, Escherichia coli i Salmonella enterica.

System składa się z dwóch połączonych ze sobą platform, jednej hostowanej przez EFSA, a drugiej przez ECDC. Platformy te niezależnie zbierają dane sekwencjonowania genomowego z każdego sektora (zdrowie człowieka i bezpieczeństwo żywności) i generują profile do analizy międzysektorowej. Platformy automatycznie wymieniają się profilami genomowymi i stale generują raporty, umożliwiając naukowcom z EFSA i ECDC szybką identyfikację i ocenę potencjalnych ognisk chorób przenoszonych przez żywność.

Film opublikowany przez EFSA pokazuje, w jaki sposób dane WGS są wykorzystywane do zwalczania ognisk chorób przenoszonych drogą pokarmową i wyjaśnia, jak działa system „One Health WGS”.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/whole-genome-sequencing-foodborne-outbreaks#efsas-role
Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.