Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prognozowanie tolerancji Listeria monocytogenes na środki dezynfekujące za pomocą sekwencjonowania genomowego i uczenia maszynowego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Listeria monocytogenes to bakteria patogenna, która może powodować groźne infekcje, szczególnie u osób z obniżoną odpornością. Jej obecność w produktach spożywczych podlega surowym regulacjom – w wielu krajach obowiązuje polityka "zera tolerancji". Dlatego skuteczna dezynfekcja linii produkcyjnych jest kluczowym elementem bezpieczeństwa żywności. W ostatnich latach rośnie zainteresowanie badaniami nad tolerancją L. monocytogenes na środki dezynfekujące, głównie oparte na związkach czwartorzędowych soli amoniowych (QAC), powszechnie stosowanych w przemyśle spożywczym. Dotąd jednak brakowało skutecznych narzędzi pozwalających przewidywać, które szczepy bakterii wykazują większą odporność na te związki.

W nowym badaniu naukowcy połączyli sekwencjonowanie całego genomu (WGS) i modele uczenia maszynowego (ML), by prognozować poziom tolerancji L. monocytogenes wobec QAC. Analizując dane z 1649 izolatów bakterii, opracowali klasyfikatory i regresory zdolne do przewidywania zarówno obecności tolerancji, jak i wartości minimalnych stężeń hamujących (MIC).

Modele ML osiągnęły bardzo wysoką skuteczność – dokładność klasyfikatorów sięgała 97%, a regresory przewidywały wartości MIC z minimalnym błędem (0,07). Co istotne, analiza pozwoliła zidentyfikować nowe geny potencjalnie odpowiedzialne za tolerancję – w tym związane z plazmidami, fagami i białkami ściany komórkowej. To sugeruje, że oporność może być przenoszona horyzontalnie, a nie tylko wynikać z mutacji pojedynczych genów. Autorzy badania podkreślają, że zastosowane podejście ma duży potencjał praktyczny. Modele mogą wspomagać monitorowanie obecności i ewolucji szczepów odpornych w środowiskach produkcyjnych, co pozwoli firmom spożywczym szybciej reagować i dostosowywać strategie higieniczne. Wykazano również, że modele trenowane na danych z czystych substancji chemicznych (np. DDAC) mogą być skuteczne w przewidywaniu tolerancji na komercyjne środki dezynfekujące, takie jak Mida San 360 OM – co zwiększa ich użyteczność w rzeczywistych warunkach.




Wnioski badaczy są jednoznaczne: zastosowanie WGS i ML pozwala na skuteczne przewidywanie fenotypów oporności L. monocytogenes i może służyć jako narzędzie wspierające nadzór nad bezpieczeństwem żywności. W przyszłości modele można rozszerzyć na inne środki dezynfekujące, takie jak kwas nadoctowy, których mechanizmy działania są mniej znane. Autorzy podkreślają jednak pewne ograniczenia – m.in. nie uwzględniono wpływu biofilmów czy interakcji środowiskowych, które mogą wpływać na przeżywalność bakterii. Mimo to badanie stanowi ważny krok w kierunku wdrożenia predykcyjnych narzędzi biologii molekularnej i sztucznej inteligencji do realnych systemów kontroli jakości w przemyśle spożywczym.

Podsumowując, badanie otwiera drogę do nowej generacji systemów wczesnego ostrzegania przed odpornością patogenów w środowiskach przemysłowych, umożliwiając bardziej precyzyjne, szybkie i skuteczne działania zapobiegawcze.

 

Źródło: https://www.nature.com/articles/s41598-025-94321-6

Autor:Michalina Jankowska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.