Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Optymalizacja procesów dzięki precyzyjnym pomiarom poziomu i ciśnienia

Kategoria: Procesy i Technologie

Przemysł spożywczy charakteryzuje się wysokimi wymaganiami w zakresie bezpieczeństwa, powtarzalności i higieny procesów. Jednocześnie duży nacisk kładzie się na optymalizację cykli produkcyjnych i redukcję kosztów przy zachowaniu wysokiej jakości produktu końcowego. W tym kontekście niezawodny, precyzyjny pomiar poziomu i ciśnienia w procesie ma kluczowe znaczenie.

Ciągły pomiar poziomu napełnienia, sygnalizacja poziomu granicznego minimalnego i maksymalnego czy w końcu pomiar ciśnienia to wyzwania dobrze znane wszystkim operatorom instalacji w przemyśle spożywczym. Niezawodne urządzenia pomiarowe w dużej mierze warunkują niezakłócony przebieg i bezpieczeństwo procesów. Uwzględniając wysokie wymagania higieniczne i postępującą automatyzację procesów, VEGA stworzyła kompleksowe portfolio czujników z IO-Link przeznaczonych do pomiaru poziomu i ciśnienia. Czujniki VEGA to odpowiedni „składnik” instalacji przetwarzania surowców takich, jak cukier czy skrobia oraz do produkcji napojów, wyrobów mleczarskich, czekoladowych i wielu innych.

Szybkie zmiany poziomu i wysokie wymagania higieniczne

VEGA w pierwszej połowie roku wprowadziła na rynek nową sondę radarową do pomiaru poziomu – VEGAPULS 42. Czujnik jest dedykowany do pomiaru poziomu w zakresie 15 m oraz temperatur nie wyższych niż 150°C. Znajduje zastosowanie na produkcji, w procesach dozowania lub procesach końcowych w systemach przenośników lub na liniach rozlewniczych. Czujnik zapewnia niezawodny przebieg procesów wszędzie tam, gdzie poziom napełnienia szybko się zmienia i wymaga ciągłego monitorowania. Funkcje VEGAPULS 42 zostały ograniczone do tego, co niezbędne – czujnik jest skrojony na miarę standardowych aplikacji, w których więcej funkcjonalności tylko komplikowałoby pracę. Jednocześnie technologia radarowa, którą wykorzystuje sonda VEGAPULS 42, to optymalna metoda pomiarowa do małych zbiorników (brak strefy martwej), zbiorników z wewnętrznymi elementami konstrukcyjnymi i mieszadłami, a także do aplikacji, w których występuje kondensacja, oblepienie lub turbulentna powierzchnia, czyli warunków charakterystycznych dla przemysłu spożywczego.

Kompletne portfolio czujników z IO-Link

VEGA wprowadzając do oferty VEGAPULS 42 uzupełniła istniejące już wcześniej portfolio czujników z IO-Link dedykowanych do automatyzacji fabryk, które idealnie sprawdzają się w sektorach o podwyższonych wymaganiach higienicznych. Na ofertę kompaktowych czujników VEGA do automatyzacji procesów składają się: radarowa sonda do pomiaru poziomu VEGAPULS 42, sygnalizatory poziomu granicznego z serii VEGAPOINT i VEGASWING oraz przetworniki ciśnienia z serii VEGABAR. Wszystkie kompaktowe sondy VEGA z IO-Link są wyposażone w uniwersalne adaptery higieniczne i posiadają stosowne dopuszczenia dla przemysłu spożywczego i farmaceutycznego takie, jak 3A, FDA i EHEDG. Kompleksowe rozwiązanie pomiarowe, które znajduje uniwersalne zastosowanie w różnego rodzaju procesach o określonych wymaganiach, to także dodatkowe korzyści dla zakładów – m.in. kompatybilne akcesoria i mniejsze stany magazynowe, a także jednakowa, wygodna obsługa.

Czujniki do zadań specjalnych

Czujniki do automatyzacji fabryk są produkowane z materiałów dostosowanych do wymagań przemysłu spożywczego – urządzenia te wyróżniają się bezpiecznymi uszczelkami, całkowicie metalową obudową i małą chropowatością powierzchni, które mają styczność z medium (poniżej 0,3 µm). Bardzo istotna jest tutaj także sama konstrukcja czujników – z membraną czołową oraz szczelną, wytrzymałą obudową (IP69K). Dzięki temu mogą być czyszczone metodą CIP, niemal wszystkimi chemikaliami, nawet do 2 godzin w temperaturze 150 °C. Pozwala to spełnić najwyższe wymogi higieniczne i zapewnić stabilność procesów w przemyśle spożywczym.

Intuicyjna obsługa i przydatne funkcje

VEGA kładzie duży nacisk na możliwie prostą obsługę swoich sond. Przynosi to wymierne korzyści operatorom instalacji – uruchomienie czujników przebiega sprawnie dzięki ustawieniom wstępnym, a późniejszy dostęp i obsługa mogą być realizowane lokalnie lub zdalnie, również z poziomu smartfona lub tabletu z wykorzystaniem komunikacji Bluetooth. Użytkownicy mają do dyspozycji bezpłatną aplikację VEGA Tools, która umożliwia uruchomienie czujników, ich konfigurację i dostęp do danych w dowolnym momencie. Klienci VEGA mogą także korzystać z nowego rozwiązania „Back-up & Restore”, które pozwala na tworzenie kopii zapasowych i przywracanie danych czujnika. Dane można przywrócić i ponownie zainstalować, co zapewnia większą wydajność zautomatyzowanych procesów. Ponadto, „Back-up & Restore” odpowiada na problem, z którym boryka się wiele przedsiębiorstw: jak zapewnić wystarczającą ilość przestrzeni dla stale rosnącej bazy danych.

Czytelna sygnalizacja zmian w procesie

Równie proste i intuicyjne, co obsługa aplikacji, jest odczytywanie informacji o statusie procesu. Czujniki VEGA do pomiaru poziomu, poziomu granicznego i ciśnienia są wyposażone w kolorowy, podświetlany pierścień 360°. Punkty przełączenia są wizualizowane w różnych kolorach, które można dowolnie ustawić i dopasować do specyfiki instalacji. Wystarczy zatem spojrzeć, aby dowiedzieć się czy pomiar jest w toku i jaki jest stan wyjścia przełączającego. Usterka w procesie jest sygnalizowana alarmem. Podświetlany pierścień jest dobrze widoczny z każdej strony, również w świetle dziennym. Komfortowy odczyt danych idzie w parze z maksymalnym bezpieczeństwem.  

Kompletne portfolio czujników VEGA z IO-Link ze wszystkimi dopuszczeniami dla przemysłu spożywczego pozwala teraz w sposób kompleksowy monitorować poziom i ciśnienie w procesach, a tym samym optymalizować ich wydajność i redukować koszty bez utraty jakości produktu. Czujniki z jednego źródła to, poza jednolitą obsługą, także korzyść w postaci kompatybilnych akcesoriów i optymalizacji gospodarki magazynowej zakładu.

Przykładowe aplikacje

Pomiar poziomu w procesie napełniania

Małe zbiorniki o wysokości około 1 m i średnicy 60 cm, często wyposażone w mieszadła, są elementem systemu napełniania. Przetwarzane media charakteryzują się różnym stopniem lepkości i temperaturą – mogą to być zarówno soki, sos pomidorowy, masło orzechowe czy np. krem czekoladowy. Gęstość produktu również jest zmienna. Precyzyjny pomiar poziomu jest niezbędny, aby zapewnić optymalny przebieg procesu napełniania. VEGAPULS 42 mierzy poziom w sposób ciągły, zapewnia krótki czas reakcji przy szybkich zmianach poziomu, również w małych zbiornikach i przy występowaniu wewnętrznych elementów konstrukcyjnych. Dokładny pomiar poziomu optymalizuje wykorzystanie medium i zapobiega przestojom w procesie napełniania.

          

 Dodatkowe informacjewww.vega.com

Autor:VEGA
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.