Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zagrożenie:
W związku ze skargą konsumenta Państwowa Inspekcja Sanitarna pobrała do analizy próbki produktu określonego poniżej. Na podstawie oceny laboratoryjnej w produkcie stwierdzono: w 3 z 4 pobranych próbek obecność pleśni, w 2 z 4 próbek obecność zanieczyszczeń biologicznych (martwe, zasuszone szkodniki), natomiast w 1 z 4 próbek obecność czterech odłamków szkła.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Buraczki wiórki Lewiatan, 290 g
Wyprodukowano dla: Lewiatan Holding S.A. przez P.P.H.U. "Frutico", Export-Import, Szczepan Stanik, ul. Leśna 11, 98-330 Nowe Gajęcice.
Numer partii: 15.07.2021/B
Data minimalnej trwałości: 15.07.2021
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
O stwierdzonych niezgodnościach został bezzwłocznie poinformowany właściwy państwowy powiatowy inspektor sanitarny pełniący nadzór nad zakładem produkcyjnym.
W dniu 05.10.2020r. przedstawiciele PPIS w Pajęcznie przeprowadzili kontrolę w P.P.H.U „FRUTICO”, Eksport – Import, Szczepan Stanik, Nowe Gajęcice, ul. Leśna 11, 98-330 Pajęczno, podczas której ustalono, że produkt pn. Buraczki wiórki marki Lewiatan, oznakowany numerem partii: 15.07.2021/B i datą minimalnej trwałości: 15.07.2021 wyprodukowano dnia 15.07.2020 r. w ilości 6400 sztuk.
Cała partia ww. produktu została dostarczona do odbiorcy: Lewiatan Holding S.A.
Zakład uruchomił procedurę wycofania kwestionowanego produktu z obrotu.
Producent poinformował odbiorcę o konieczności pilnego wycofania w/ w partii z obrotu.
Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
W wyniku urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w pięciu badanych próbkach produktu.
W wyniku urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w liczbie 210 jtk/g w jednej próbce określonego poniżej produktu.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella z gr. O7 w 4 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety.