Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zagrożenie:
W wyniku urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w liczbie 210 jtk/g [jednostek tworzących kolonię/gram] w jednej próbce określonego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Odyssee Łosoś wędzony na zimno sałatkowy, 200 g
Producent: Almar Sp. z o.o., ul. Hutnicza 22, 81-061 Gdynia, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 22051801 WE
Wyprodukowano dla: SCA PR Sp. z o.o., 62-080 Tarnowo Podgórne, ul. Św. Mikołaja 5, Swadzim
Należy spożyć do: 04.10.2020
Numer partii: 0909/1
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowa Inspekcja Sanitarna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała dystrybutora oraz producenta produktu, a także Inspekcję Weterynaryjną, która kontroluje działania producenta.
Podmiot odpowiedzialny za produkt rozpoczął procedurę wycofywania i informowania konsumentów o wykrytym zagrożeniu, informacja dla klientów:
Powiadomienie_dla_Klientów_łosoś_sałatkowy.pdf 0.16MB
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gdyni nadzorujący producenta niezwłocznie po otrzymaniu powyższej informacji wszczął postępowanie kontrolne względem zakładu oraz objął nadzorem proces wycofania produktu z rynku, który wdrożył producent.
Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu tego produktu należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „LISTERIOZA”.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella z gr. O7 w 4 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety.
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu określonego w tym ostrzeżeniu.