Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu określonego w tym ostrzeżeniu. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny należy uznać, że migracja tych substancji z łyżki do żywności może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu (na etykiecie) – Łyżeczka
Opis produktu: Łyżka z nylonu barwy czarnej, na uchwycie tłoczenie: +210°C oraz symbol dopuszczający wyrób do kontaktu z żywnością. Do uchwytu dołączona oryginalna etykieta o treści: PL ŁYŻECZKA PL FACKELMANN Polska Sp. z o.o., Tomice, ul. Europejska 13, 05-532 Baniocha info@fackelmann.pl FACKELMANN GERMANY www.fackelmann.com 151537, , ca. 32,5 cm, Made in China ES0515HY
Numer partii: 151537
Importer: Fackelmann Polska Sp. z o.o., Tomice, ul. Europejska 13, 05-532 Baniocha
Kraj pochodzenia: Chiny
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Przedsiębiorca wycofa produkt z rynku oraz prześle informację do sieci handlowych (Klientów firmy).
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu określonego w komunikacie.
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Eisberg Sp. z o.o., ul. Bydgoska 22, 59-220 Legnica wycofaniu wskazanych poniżej partii rukoli i produktów zawierających rukolę w związku z wykryciem w wewnętrznych badaniach firmy w dwóch próbkach produktu „Rukola 100g” obecności bakterii Salmonella.
W wyniku działań urzędowych władz Włoch wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis, Salmonella Newport oraz Salmonella Virchow w 3 partiach filetów z kurczaka w marynacie.