Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ostrzeżenie GIS: Wycofanie niektórych partii napojów roślinnych marki BJORG

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę Bjorg Bonneterre et Compagnie wycofaniu niektórych partii napojów roślinnych marki BJORG ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.

Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona.

Firma Bjorg Bonneterre et Compagnie wraz z dystrybutorem w Polsce - Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno wycofuje następujące produkty, które trafiły na polski rynek:

Zdjęcie produktu

Nazwa produktu

Numer partii

Data minimalnej trwałości

 

NAPÓJ RYŻOWO - MIGDAŁOWY Z WAPNIEM Z ALG MORSKICH BIO
1 L - BJORG

20220227

27.02.2022

 

NAPÓJ MIGDAŁOWY BEZ DODATKU CUKRÓW Z WAPNIEM Z ALG MORSKICH BIO
1 L - BJORG

20220219

19.02.2022

 

NAPÓJ KOKOSOWY BIO

1 L - BJORG

20220126

26.01.2022

 

NAPÓJ RYŻOWO - KOKOSOWO - SOJOWY Z WAPNIEM Z ALG MORSKICH BIO
1 L - BJORG

20211002

02.10.2021

 

NAPÓJ OWSIANO - KAKAOWY BEZ DODATKU CUKRÓW BIO 1 L - BJORG

20220226

26.02.2022

 

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania z rynku ww. partii napojów roślinnych.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie.

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Przemysł napojowy Tlenek etylenu Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.