Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Produkt z Polski uznany za zafałszowany ze względu na suchą masę

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ser Mozzarella Light marki Tesco został uznany za zafałszowany przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą. Produkt pochodzi z Polski.

Niezgodność zawartości suchej masy

Czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza (CAFIA) zleciła firmie Tesco Stores ČR a.s. natychmiastowe wycofanie zafałszowanego produktu TESCO LIGHT MOZZARELLA w opakowaniu 210 g (termin przydatności do 12.08.2021, partia: L.1194, kraj pochodzenia: Polska). Producent podał na etykiecie, że sucha masa stanowi co najmniej 32% masy produktu. Jednakże analiza laboratoryjna wykazała zawartość suchej masy jedynie na poziomie 27,2%, co oznacza wprowadzanie konsumentów w błąd co do rzeczywistej zawartości środka spożywczego, nawet po uwzględnieniu miary niepewności +/- 1,5%. W związku z powyższym inspektorzy CAFIA nakazali sprzedawcy natychmiastowe wycofanie wadliwej partii ze swojej sieci detalicznej oraz wszczęcie postępowania administracyjnego w sprawie nałożenia kary na osobę kontrolowaną.

Powiadomienie do Systemu Pomocy i Współpracy Administracyjnej (AAC)

W następstwie CAFIA wprowadzi odpowiednie informacje do Systemu Pomocy i Współpracy Administracyjnej (AAC), co pozwoli na zakończenie dochodzenia w tej sprawie w kraju pochodzenia.

2 Mozzarella_Tesco_1.JPG

1 Mozzarella_Tesco_2.JPG

Źródło: https://www.szpi.gov.cz/en/article/cafia-found-adulterated-imported-mozzarella.aspx

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszytskie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie o godzinie 6.00 otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłabiać informacje o systuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach Probase360.

Wybierz obszar: Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł mleczarski Wycofania z rynku

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn