Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: stwierdzenie bakterii Listeria monocytogenes w twarogu sernikowym
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: dobrowolne wycofanie produktu przez przedsiębiorcę w związku ze stwierdzeniem bakterii Listeria monocytogenes w twarogu sernikowym
Działania przedsiębiorcy oraz organów nadzoru:
W ramach kontroli właścicielskiej stwierdzone zostały bakterie Listeria monocytogenes w pobranej próbce. Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego producent – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku poinformował organy urzędowej kontroli żywności – Inspekcję Weterynaryjną oraz konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta. Proces ten jest nadzorowany przez organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – „Twaróg sernikowy”
Opakowanie – 0.5 kg i 1 kg
Producent – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku
Numer partii: 2907185
Termin przydatności do spożycia: 29.07.2018
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać twarogu sernikowego o numerze partii wskazanym w komunikacie, w szczególności bez obróbki termicznej, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Przeczytaj także
-
12.07.2018
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie bakterii Salmonella Enteritidis w jajach spożywczych
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie bakterii Salmonella Enteritidis w jajach spożywczych
-
04.07.2018
Ostrzeżenie GIS: W kiełbasie śląskiej z szynki ekstra stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes
Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej...