Otwarte publiczne konsultacje dot. projektu wytycznych EFSA w sprawie oceny bezpieczeństwa stosowania aromatów w żywności
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności prowadzi otwarte publiczne konsultacje w sprawie projektu zaktualizowanych wytycznych dotyczących danych wymaganych do oceny i wydawania zezwoleń na stosowanie środków aromatyzujących w lub na żywności.
Niniejszy dokument zawiera wskazówki zarówno dla wnioskodawców ubiegających się o zatwierdzenie nowych środków, jak wprowadzenie zmian we wcześniej wydanych zezwoleniach, w zakresie w jakim muszą być poddane ocenie bezpieczeństwa zgodnie z Rozporządzeniem 1331/2008.
Termin zgłaszania uwag upływa 19 czerwca 2022 r.
Szczegółowe informacje dostępne są na stronie:
https://connect.efsa.europa.eu/RM/s/publicconsultation2/a0l7U0000011Yej/pc0168
Dnia 25 maja br. w godzinach 14:00 – 18:00 odbędzie się spotkanie techniczne EFSA dla przedsiębiorców branży spożywczej i innych zainteresowanych stron w sprawie projektu niniejszych wytycznych.
Szczegóły na stronie:
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
16.05.2022
Dodatki do żywności – EFSA udostępniła narzędzie do szacowania przewlekłego narażenia
Narzędzie do modelowania spożycia dodatków do żywności 2.1 (FAIM) umożliwia użytkownikom oszacowanie średniego i wysokiego poziomu narażenia na dodatki do żywności dla różnych grup ludności w krajach EU.
-
29.04.2022
Napoje słodzone fruktozą mogą przyczyniać się do stłuszczenia wątroby
Część badań epidemiologicznych wskazuje na związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych fruktozą a niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
-
26.04.2022
Rtęć w rybach i soli - zmiana NDP
Zmieniono najwyższe dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń w postaci rtęci w odniesieniu do ryb i soli