Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Otwarte publiczne konsultacje dot. projektu wytycznych EFSA w sprawie oceny bezpieczeństwa stosowania aromatów w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności prowadzi otwarte publiczne konsultacje w sprawie projektu zaktualizowanych wytycznych dotyczących danych wymaganych do oceny i wydawania zezwoleń na stosowanie środków aromatyzujących w lub na żywności.

Niniejszy dokument zawiera wskazówki zarówno dla wnioskodawców ubiegających się o zatwierdzenie nowych środków, jak wprowadzenie zmian we wcześniej wydanych zezwoleniach, w zakresie w jakim muszą być poddane ocenie bezpieczeństwa zgodnie z Rozporządzeniem 1331/2008.

Termin zgłaszania uwag upływa 19 czerwca 2022 r.

Szczegółowe informacje dostępne są na stronie:

https://connect.efsa.europa.eu/RM/s/publicconsultation2/a0l7U0000011Yej/pc0168

Dnia 25 maja br. w godzinach 14:00 – 18:00 odbędzie się spotkanie techniczne EFSA dla przedsiębiorców branży spożywczej i innych zainteresowanych stron w sprawie projektu niniejszych wytycznych.

Szczegóły na stronie:

https://www.efsa.europa.eu/en/events/technical-hearing-draft-scientific-guidance-data-required-risk-assessment-flavourings-foods

Źródło: GIS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn