Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności prowadzi otwarte publiczne konsultacje w sprawie projektu zaktualizowanych wytycznych dotyczących danych wymaganych do oceny i wydawania zezwoleń na stosowanie środków aromatyzujących w lub na żywności.
Niniejszy dokument zawiera wskazówki zarówno dla wnioskodawców ubiegających się o zatwierdzenie nowych środków, jak wprowadzenie zmian we wcześniej wydanych zezwoleniach, w zakresie w jakim muszą być poddane ocenie bezpieczeństwa zgodnie z Rozporządzeniem 1331/2008.
Termin zgłaszania uwag upływa 19 czerwca 2022 r.
Szczegółowe informacje dostępne są na stronie:
https://connect.efsa.europa.eu/RM/s/publicconsultation2/a0l7U0000011Yej/pc0168
Dnia 25 maja br. w godzinach 14:00 – 18:00 odbędzie się spotkanie techniczne EFSA dla przedsiębiorców branży spożywczej i innych zainteresowanych stron w sprawie projektu niniejszych wytycznych.
Szczegóły na stronie:
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Narzędzie do modelowania spożycia dodatków do żywności 2.1 (FAIM) umożliwia użytkownikom oszacowanie średniego i wysokiego poziomu narażenia na dodatki do żywności dla różnych grup ludności w krajach EU.
Część badań epidemiologicznych wskazuje na związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych fruktozą a niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
Zmieniono najwyższe dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń w postaci rtęci w odniesieniu do ryb i soli