Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dodatki do żywności – EFSA udostępniła narzędzie do szacowania przewlekłego narażenia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Food Enzyme Intake Model (FEIM) to narzędzie do szacowania przewlekłego narażenia na enzymy spożywcze stosowane w procesach spożywczych. Opracowano je zgodnie z metodologią zalecaną w Oświadczeniu Panelu CEF w sprawie oceny narażenia na enzymy spożywcze i na podstawie zbiorczych statystyk dotyczących spożycia żywności zebranych z państw członkowskich (przechowywanych w EFSA Comprehensive European Food Consumption Database). Dane żywieniowe z Wielkiej Brytanii zostały uwzględnione w FEIM, gdy Wielka Brytania była członkiem Unii Europejskiej.

FEIM obejmuje kalkulatory specyficzne dla procesu, takie jak FEIM-baking lub FEIM-brewing, które pozwalają oszacować narażenie z diety na enzymy spożywcze wykorzystywane w poszczególnych procesach produkcji żywności. Wyniki narażenia są podawane na poziomie średnim i wysokim dla różnych grup populacji (np. niemowląt, małych dzieci, dorosłych itp.) w różnych krajach.

Dostęp do FEIM można uzyskać za pośrednictwem EFSA Knowledge Junction. Będzie on aktualizowany corocznie w miarę generowania i przyjmowania kolejnych kalkulatorów specyficznych dla procesu przez panel CEF. Każda wersja korzysta z najnowszych danych o zużyciu z kompleksowej bazy danych.

Jak to działa?

Wszystkie szczegóły techniczne dotyczące FEIM można znaleźć w załączniku B do Oświadczenia w sprawie oceny narażenia na enzymy spożywcze.

FAIM może być stosowany przez wnioskodawców, osoby oceniające ryzyko i osoby zarządzające ryzykiem do szacowania narażenia na nowe dodatki do żywności lub już dopuszczone dodatki do żywności, dla których proponuje się nowe zastosowanie. Wyniki narażenia podano dla różnych grup populacji (np. niemowląt, małych dzieci, dorosłych itp.) oraz dla różnych krajów.

 

Wprowadź poziomy występowania ocenianego dodatku do żywności dla odpowiednich kategorii żywności.

Możesz użyć:

  • »proponowane poziomy stosowania« dla nowych dodatków do żywności lub nowego zastosowania już dopuszczonego dodatku do żywności;
  • „zgłoszone poziomy stosowania” lub wyniki analiz w przypadku oceny już dopuszczonego dodatku do żywności.

Wszystkie wartości należy wpisać w mg/kg żywności.

Aby korzystać z narzędzia, musisz się zarejestrować. Wyślij e-mail na adres servicedesk@efsa.europa.eu ze swoim imieniem, nazwiskiem, adresem e-mail i przynależnością.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.