Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Płot na granicy województw jako element walki z ASF

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naturalną granicą dla dzików wydaje się duża rzeka, ale jak przypomina Główny Lekarz Weterynarii, Bogdan Konopka, w reportażu TVP Kielce z dnia 4 września, dziki doskonale pływają. Jeśli będą płoszone, straszone lub będą poszukiwać pożywienia to pokonają Wisłę.

Z tego powodu po konsultacjach między Głównym Lekarzem Weterynarii i Wojewódzkim Sztabem Kryzysowym województwa świętokrzyskiego padła propozycja zbudowania ogrodzenia z siatki o długości ponad 100 km, które ma za zadanie zminimalizować ryzyko przeniesienia ASF w świętokrzyskie. Płot taki powstanie na granicy województwa podkarpackiego i świętokrzyskiego i będzie umiejscowiony w sąsiedztwie drogi krajowej nr 79, drogi wojewódzkiej nr 777 i torów kolejowych linii hutniczo-siarkowej (LHS).

Prace nad budową ochronnego płotu mają rozpocząć się już 15 września.

Realizacja tego planu jest kluczowa dla ograniczenia przenikania dzików na teren województwa świętokrzyskiego. Każde ognisko afrykańskiego pomoru świń to olbrzymie straty finansowe a dziki są naturalnym rezerwuarem wirusa ASF.

Reportaż TVP Kielce na ten temat pod linkiem.

 

Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Główny Inspektorat Weterynarii

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.