Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Pobieranie próbek i wykonywanie badań mikrobiologicznych żywności - wytyczne GIW

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wytyczne głównego lekarza weterynaryjnego

Wytyczne kierowane są do urzędowych lekarzy weterynarii, którzy mają za zadanie przeprowadzić kontrole przedsiębiorstw spożywczych, które podlegają nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie prawidłowości wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP, procedur, które dotyczą programów wstępnych w zakresie kontroli i zapobiegania zagrożeniom mikrobiologicznym dla produkowanej żywności oraz procedur pobierania próbek i wykonywania badań mikrobiologicznych. Dokument ten zawiera wskazówki metodyczne do tego w jaki sposób urzędowi lekarze powinni dokonać weryfikacji czy opracowane procedury oraz działania podejmowane przez przedsiębiorstwa, które są nadzorowane, pozwalają na produkcję żywności, która jest bezpieczna pod względem zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Wytyczne mogą podlegać zmianom w związku z potrzebą dalszego ujednolicenia postępowania urzędowych lekarzy weterynarii oraz zmianami wprowadzanymi do przepisów obowiązującego prawa.

Link do wytycznych (pdf): https://www.wetgiw.gov.pl/download/3503

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.