Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wytyczne głównego lekarza weterynaryjnego
Wytyczne kierowane są do urzędowych lekarzy weterynarii, którzy mają za zadanie przeprowadzić kontrole przedsiębiorstw spożywczych, które podlegają nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie prawidłowości wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP, procedur, które dotyczą programów wstępnych w zakresie kontroli i zapobiegania zagrożeniom mikrobiologicznym dla produkowanej żywności oraz procedur pobierania próbek i wykonywania badań mikrobiologicznych. Dokument ten zawiera wskazówki metodyczne do tego w jaki sposób urzędowi lekarze powinni dokonać weryfikacji czy opracowane procedury oraz działania podejmowane przez przedsiębiorstwa, które są nadzorowane, pozwalają na produkcję żywności, która jest bezpieczna pod względem zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Wytyczne mogą podlegać zmianom w związku z potrzebą dalszego ujednolicenia postępowania urzędowych lekarzy weterynarii oraz zmianami wprowadzanymi do przepisów obowiązującego prawa.
Link do wytycznych (pdf): https://www.wetgiw.gov.pl/download/3503
Przeczytaj także
Szanowni Państwo,poniżej przedstawiamy Państwu informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych takich jak: PIORiN, GIOS, IJHARS, GIWP, PIS/GIW, GIS, NIK oraz UOKiK...
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: dobrowolne wycofanie produktu przez przedsiębiorcę w związku ze stwierdzeniem bakterii Listeria monocytogenes w twarogu sernikowym...
Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej...